FOTO România e frumoasă: Festivalul medieval de la Sighişoara

0

Sighişoara este unul din locurile mele preferate din România şi, dacă până acum am ajuns de cel puţin 4-5 ori în cetate, o singură dată am mai nimerit în perioada Festivalului Medieval, acum vreo 10 ani. Anul acesta mi-am trecut din timp în agendă Festivalul Medieval de la Sighişoara, aşa că weekendul acesta am fost unul din miile de vizitatori ai cetăţii Sighisoarei.

de Răzvan Pascu

Cetatea părea blocată. Pe strada Şcoalei se mergea încolonat, că la “şcoală” şi dacă vroiai să mergi împotriva curentului, cu siguranţă nu aveai şanse de reuşită. Cu toate acestea, nu am văzut feţe triste sau oameni nemulţumiţi. Cu toţii se bucurau de cavalerii şi domniţele costumaţi, de taberele celor 9 Ordine Cavalereşti organizate prin cetate, de concertele celor 8 formaţii de muzică medievală, de reprezentaţiile de teatru ale celor 9 trupe prezente, dar şi de conferinţele “medievale”.

Festivalul Sighişoara Medievală s-a desfăşurat în acest an în perioada 27-31 Iulie şi a cuprins în premieră nu doar un weekend, ci 5 zile de concerte şi demonstraţii cavalaresti (de Miercuri până Duminică). Intrarea în fiecare zi costă 10 lei / persoană şi la intrare ţi se dădea o brăţară de hârtie cu care puteai ieşi şi intră din nou în cetate. Copii sub 12 ani au avut intrarea gratuită.

Muzică medievală la Festivalul de la Sighişoara

Lupte cavalereşti la Festivalul de la Sighişoara

Fiecare zi era atent organizată şi în fiecare din cele 5 pieţe principale ale cetăţii erau amenajate scene pentru reprezentaţii de muzică, dans şi lupte cavalereşti, toate cu tematica medievală. Au existat şi conferinţe despre perioada Evului Mediu în România, dar şi spectacole de teatru.

Deşi festivalul a început de Miercuri, 27 Iulie, grosul evenimentelor şi forfota turiştilor au început cu ziua de Vineri, când s-a desfăşurat Marea Parada a festivalului, cu toate ordinele cavalereşti, Semnarea Hrisoavelor şi inaugurarea  Centrului Cultural EstEuropean “MedievArt Transilvania” din incinta Primăriei Sighişoara. Eu am petrecut în cetate aproape toată ziua de sâmbătă, trecând de la o piaţă la alta şi de la o reprezentare la alta. Seara de la ora 22 s-a desfăşurat în Piaţa Cetăţii Marele Turnir al Cavalerilor, cu participarea tuturor ordinelor cavalereşti.

Mai complicat a fost însă cu găsirea unei mese la terasele din cetate, toate pline ochi. La fel de complicat a fost şi găsirea unei camere disponibile într-una din pensiunile oraşului, deoarece totul era rezervat din timp. De aceea, dacă vă propuneţi să ajungeţi anul viitor la Sighişoara în perioada festivalului nu uitaţi să vă rezervaţi din timp cazare. Şi bugetul trebuie suplimentat puţin, deoarece am observat că toate preţurile au fost puţin “umflate” special pentru festival.

 

Aceeaşi impresie mi-a lăsat-o şi hotelul la care cu greu am găsit camere disponibile, Hotel Cavaler, proaspăt inaugurat, cu patru stele strălucitoare pe faţada. Din păcate, în ciuda preţului piperat plătit pe cameră (preţul standard este 59 euro/noapte, însă pentru că era festivalul şi hotelul plin au cerut 72 euro), mi-a lăsat impresia unui hotel făcut la repezeală şi neterminat. Recomandarea mea de cazare în Sighişoara rămâne varianta pensiunilor din cetate, pentru care însă trebuie să vă rezervaţi din timp, sau cazarea la localnici cu 60 lei de cameră (îi găsiţi în zona gării pe cei dispuşi să închirieze camere).

Deşi sunt în totalitate de acord şi recunosc importanţă acestor evenimente pentru încurajarea turismului local, sincer vă spun că prefer Sighişoara în zilele ei obişnuite, când te poţi plimba liniştit pe străzi, când nu trebuie să stai la coadă pentru o sticlă de apă sau un colac secuiesc. Însă una peste alta, doar astfel de evenimente pot stimula turismul şi deşi nu a fost perfect, m-am simţit bine la festival.

 

Articol preluat de pe blogul lui Razvan Pascu – cel mai citit blog de travel din România.Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger