FOTO Rezervația Biosferei Urdaibai – Spania

0

Rezervaţia Biosferei Urdaibai este situată în Spania –Ţara Baştilor, în nordul Peninsulei Iberice, la malul Oceanului Atlantic, în Golful Biscaya. Este o zonă de estuar, la vărsarea râului Oca în apele oceanice. Un sistem hidrografic destul de difuz, cu nişte cursuri de ape ce se anastomozează în zone înmlăştinite, aflate sub influenţa apelor marine care urcă în estuar odată cu fluxul, în fiecare zi, apoi se retrag la reflux. Zona are mlaştini saline, zone cu nisipuri întinse pe care există o mare variaţie a nivelului apei la flux-reflux, zone costiere stâncoase, mici insule stâncoase care se ridică peste nivelul oceanului.

 

 

de Peter Lengyel

 

Versanţii sunt acoperiţi de păduri întinse, întrerupte de mici zone înierbate. Pădurile erau cândva dominate de stejari (Quercus ilex – un stejar sempervirescent), în amestec cu frasin (Fraxinus excelsior), castan comestibil (Castanea sativa) etc; acum există mult eucalipt (Eucalyptus sp.) și specii de pin (Pinus radiata, P. pinaster), arbori cu creștere rapidă, specii plantate de către silvicultori. Se pot vedea variate specii de arbuști și subarbuști: Arbutus unedo, Daboecia cantabrica, Erica cinerea, Erica vagans, etc.

În zona Urdaibai se cunosc 615 specii de plante vasculare; dintre speciile vegetale mai rare, se pot aminti Salicornia lutescens, Salicornia dolichostachya, Sueda maritima, Sueda albescens, Zostera noltii, etc. Palmieri sunt și ei prezenți, mai ales plantați ca specii ornamentale pe lângă locuințe, dar și prin „sălbăticie”.

Fauna este și ea diversă, atât cea terestră, cât cea marină, și evident și cea din zona ecotonală, a coastelor și zonelor umede. Este prezent marele fluture ochi de păun de noapte (Saturnia pyri). Diversitatea de nevertebrate marine este foarte mare; există pe aici variate specii de crabi (spre exemplu Carcinus maenas), anelide (Nereis, Arenicola etc), variate scoici (de ex. Cerastoderma edule). Se cunosc de aici 318 specii de vertebrate. Ihtiofauna cuprinde specii rare (Alosa alosa, Chondrostoma miegii, Chondrostoma toxostoma), dar și somoni atlantici, anghile, crap, etc. Dintre amfibieni, este de menționat Rana iberica. Substratul calcaros a dus la dezvoltarea unui endocarst bine reprezentat: există în zonă mai multe peșteri, dintre care unele prezintă și picturi rupestre, în sectoare care sunt închise publicului: picturi cu bizoni și cai pe care omul preistoric îi vâna în peisajul natural, sălbatic.

Guvernul Basc împreună cu UNESCO au declarat înființarea Rezervației Biosferei Urdaibai în anul 1984, iar prin Legea 5/ 1989, Parlamentul Basc a detaliat modalitățile de conservare și management din aria protejată. Zona protejată are 17-20 km lungime și maxim 12 km lățime, o suprafață de 21.992 hectare, situate între nivelul mării și 810 m altitudine. În interiorul Rezervației exista 22 de așezări umane, printre care Mundaka, Gernika, Busturia, Bermeo etc… totalizând cca. 45.000 de oameni. Gernika este reprezentată pe o pictură a lui Picasso, o lucrare simbolizând dezastruoasele situații ale bombardamentelor din Războiul Civil. Pescuitul, silvicultura și sectorul turistic sunt principalele domenii de activitate ale oamenilor zonei. În 2004 au fost în zona 8,1 milioane de vizitatori, mare parte din Franța învecinată.

Zona este inclusă în rețeaua Natura 2000, pe baza directivei Păsări, SPA ES0000144… se cunosc de aici 245 specii aparținând avifaunei: lăcar de pipirig (Acrocephalus paludicola), rață porumbacă (Marmaronetta angustirostris), rață neagră (Melanitta nigra), rață catifelată (Melanitta fusca), rața de ghețuri (Clangula hyemalis), eider (Somateria mollisima), furtunar (Puffinus mauretanicus), ielcovan (Puffinus puffinus), furtunar cu coadă scobită (Oceanodroma leucorhoa), alcă nordică (Uria aalge), barză neagră (Ciconia nigra), cristel de câmp (Crex crex), uligan pescar (Pandion haliaetus), cormoran moțat (Phalacrocorax aristotelis) care are aici peste 40 perechi, sitar de mal nordic (Limosa lapponica), etc. Din anul 2000, o suprafață de 4.000 hectare de la 0 la 50 m altitudine, devine Arie de Importanță Avifaunistică ES035, importantă pentru speciile furtunar comun (Hydrobates pelagicus) cu peste 500 perechi cuibăritoare, lopătar (Platalea leucorodia) cu cca 120 de exemplare, șoim călător (Falco peregrinus) ce are aici 3-4 perechi cuibăritoare. Există și două situri pe baza Directivei Habitate, SCI ES2130007 și ES2130006.

Din 1992-1993, guvernul spaniol include Urdaibai în lista siturilor Ramsar, sub denumirea Ria de Mundaka-Guernika, pe 1.009,17 hectare; în formularul de desemnare se menționează existența unor specii interesante, printre care evident numeroase specii de păsări amintite mai înainte, dar și mamifere (nurca – Mustela lutreola, liliac mediteran cu potcoavă – Rhinolophus euryale).

Administrația Rezervației Biosferei Urdaibai derulează variate programe de educație ecologică, cercetare de biodiversitate, administrarea teritoriului, proiecte de reconstrucție ecologica etc. UNESCO Etxea a dezvoltat numeroase proiecte în zonă, conferințe anuale focalizate pe dezvoltare durabilă, proiecte de educație ecologică, schimburi de experiență cu tineri din alte țări șamd. Au fost interesante istorisiri despre experiențele locale, de ascultat legende despre trecut, despre baștii atât de diferiți de restul oamenilor, despre bătrânul stejar din Gerika unde cei deștepți și puternici se adunau pentru luarea deciziilor majore. Și debate-uri, apoi discuțiile despre viitor…

PS. În vara anului 2003, UNESCO Pro Natura (România) și UNESCO Etxea (Spania) au organizat un schimb de experiență în care tineri interesați de conservarea biodiversității au avut ocazia să viziteze mai multe arii protejate, unde au putut observa realitățile locului, au avut discuții cu experți locali șamd: Rezervația Biosferei – Parcul Național Munții Rodnei, Rezervația Biosferei Urdaibai, Parcul Natural – Rezervația Biosferei Bardenas Reales, zone montane din Pirineii Occidentali etc. Aceste imagini au fost făcute în acea vizită din 2003, în Pirineii Occidentali (imagini diapozitive scanate).

 

 

 

 

 

 

 

 

© dr. Peter Lengyel

 

Mai multe fotografii puteţi vedea pe site-ul dr. Peter Lengyel.


Peter Lengyel s-a născut în 1973 în Sighetu Marmaţiei şi a absolvit biologia la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Este biolog, expert în conservarea biodiversităţii, fotograf al naturii, membru al Asociaţiei “Valea Verde”, dar şi secretar ştiinţific la ONG UNESCO Pro Natura, cu sediul în Bucureşti, şi membru al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

 

Puteţi urmări şi:

Parcul Naţional Usedom – Germania

FOTO Parcul Naţional Gauja – Letonia

FOTO Parcul Naţional Dzukija/ Dzukijos – Lituania

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării: Când paradisul naturaliștilor devine realitate

FOTO Cheile Dobrogei: Acolo unde peisajul împlinește aproape 2 miliarde de ani

FOTO Pădurea Niculițel – Valea Teilor: Un peisaj de basm al Dobrogei

FOTO Pădurea Babadag: Biodiversitatea de la balcanic, la submediteranean

FOTO Parcul Național Munții Măcinului: 50% din specii pe 1% din suprafață

FOTO Grindul Chituc – Sălbăticia care va intra pe mâna dezvoltării turistice

FOTO Grindul lupilor sau paradisul pasarilor

FOTO Canaraua Fetii: Natura amenințată de clopotul bisericii

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării – Cum ar putea arăta Paradisul

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării – Biodiversitate demnă de Arca lui Noe

FOTO Histria, locul unde natura a luat în stăpânire ruinele vechilor civilizații

FOTO Lacul Techirghiol, cu totul altfel decât în cărțile poștale

FOTO O lume spectaculoasă, dar ignorată: Limanu, Dobrogea

FOTO Pădurea Dumbrăveni – Dobrogea

FOTO Pădurea Hagieni – Dobrogea

FOTO Canaralele de la Hârşova

FOTO Dunele marine de la Agigea

FOTO Rezervaţia Allah Bair – Dobrogea

FOTO Vama Veche – 2 Mai: Înapoi la sălbăticie

FOTO Festivalul Antic și Medieval – Aeternus Maramorosiensis 2011

FOTO Bialowieza – Ultima pădure de şes din Europa

FOTO Zboruri peste verde – Maramureş

FOTO Ecosisteme din Transilvania: Pădurile de fag

FOTO Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş

FOTO Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

FOTO  În zbor peste Dobrogea

FOTO Survolând Delta DunăriiLeave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger