FOTO Refugiați, fotografiați cu obiectele lor cele mai importante

0

După ce săptămânile trecute făceam un tur impresionant al lumii, prin fotografii ale copiilor alături de cele mai prețioase obiecte ale lor, azi vă propunem un proiect al fotojurnalistului Brian Sokol. În colaborare cu Comisia pentru Refugiați a Națiunilor Unite, Sokol a realizat seria Cel mai important obiect,  o serie de portrete de refugiați, imortalizați alături de cele mai de preț obiecte ale lor.

BrianSokol1Cel mai important obiect al Mariei (10 ani) este bidonul de apă – așa-numitul jerrycan. Toate aceste fotografii au fost realizate în tabăra de refugiați Jamam, din ținutul  Maban, Sudanul de Sud.

 

BrianSokol2Pentru Omar, care crede că are între 60 și 70 de ani, cel mai prețios este toporul cu care taie lemne de foc și cu ajutorul căruia a realizat construcții temporare din lemn, unde s-a adăpostit alături de familia lui în timpul călătoriei lor dinspre Statul Nilul Albastru spre sudul Sudanului, drum făcut în ultimii doi ani de peste 100.000 de sudanezi refugiați.

 

BrianSokol3Pentru Magboola, în vârstă de 20 de ani, cel mai prețios obiect pe care l-a putut lua cu ea a fost o oală de gătit, unde le pregătește mâncarea celor trei fiice ale sale. 

BrianSokol4Pentru Al Haj, care are 27 de ani, cel mai important este biciul, fără de care nu ar fi putut struni turma de cincizeci de capre, care îi asigură subzistența. 

BrianSokol5Pentru Shari, ajunsă la 75 de ani, cel mai important obiect este bățul cu care își găsește drumul prin lume de când a orbit, în urmă cu șase ani. Cu ajutorul acestuia și al fiului ei, Omar, în vârstă de 40 de ani, Shari se poate orienta. 

BrianSokol6Pentru Dowla, cel mai important obiect este balanța cu două talere, unde și-a purtat cei șase copii în timpul călătoriei de zece zile parcurse pe jos de la Gabanit, până în Sudanul de Sud. Uneori, când copiii ei oboseau prea tare, era nevoită să poarte câte doi copii în fiecare taler. 

BrianSokol7Ahmed are 10 ani și pentru el cel mai important pe lume este Kako, maimuțica alături de care a călătorit, într-un camion, din orașul natal în Sudanul de Sud. Cel mai mare regret al lui Ahmed este că l-a lăsat în urmă pe măgarul familiei sale. 

BrianSokol8Nici Hasan nu știe dacă are 60 sau 70 de ani, iar pentru el, cel mai important obiect este portofelul gol, pe care-l ține în mână. Deși acum nu are niciun ban, la începutul drumului de 25 de zile până la tabăra de refugiați, a avut suficienți bani cât să cumpere hrană pentru familia sa. 

BrianSokol9Howard are 21 de ani și cel mai important obiect al lui este cuțitul (shefe) cu care și-a apărat soția și cei șase copii, precum și cele 20 de vite, pe drumul până la granița cu Sudanul de Sud. 

BrianSokol10Pentru Haja, 55 de ani, cel mai de preț obiect este șalul ei (taupe), în care și-a cărat nepoțelul. 

BrianSokol11Pentru Torjam, cele mai importante obiecte sunt cele două peturi – într-una ține apă, în alta, ulei de gătit. În afară de cele două sticle, n-a putut lua din casă decât un topor. 

Sursa: MyModernMet


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger