FOTO Protest spontan la Sibiu, în semn de solidaritate cu Pungești

0

Miercuri, la ora 20, în timp ce Bulevardul Magheru din București era ocupat de protestatarii veniți să-și manifeste solidaritatea cu sătenii din Pungești, care au ocupat un drum, pentru a împiedica accesul camioanelor Chevron, venite să pregătească terenul primei sonde, vreo 30 de persoane au ieșit cu pancarte și bannere în centrul Sibiului. ”Azi Pungești, lângă Vasului, mâine Hârtibaciului!,” au scandat protestatarii care, din Piața Mare, au mers într-un scurt marș până la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde se derulează Festivalul Internațional de Documentare Astra. ”Viața bate filmul!” au scandat oamenii, îndemnându-i pe spectatori să li se alăture.

DSCN8540

DSCN8545

DSCN8539

”Problema principală mi se pare că România nu are o legislație bună pentru mediu. Vin firmele astea din afară și profită de faptul că politicienii români sunt corupți și că, având mână liberă la instituțiile statului, pot pune la cale tot felul de proiecte falimentare. Noi, tinerii, trebuie să semnalăm lucrurile astea,” spune Florin Rudișteanu (foto), care iese în stradă la Sibiu încă de la începutul lui septembrie. Dacă inițial s-a alăturat opoziției proiectului de exploatare de la Roșia Montană, de atunci a mers alături de alți protestatari voluntari în satele din apropierea Sibiului, unde se fac prospecțiuni. ”Oamenii din satele aflate în Podișul Hârtibaciului, unde se fac prospecțiuni, nu sunt foarte informați. Am fost acolo și am încercat să vorbim cu ei, însă sunt foarte suspicioși și nu îndrăznesc să aibă o părere,” povestește Florin, care speră că numărul protestatarilor din Sibiu va crește în viitorul apropiat. Pe viitor, crede că cele mai bune strategii ale oamenilor care ies în stradă sunt solidaritatea, dar mai ales coagularea oamenilor din fiecare zonă afectată. ”Cred că ar trebui să ne concentrăm în fiecare regiune a țării, ca oamenii din imediata apropiere a zonelor de exploatare sau explorare să fie foarte informați,” spune protestatarul, care se pregătește să meargă sâmbătă, alături de prietena lui, la protestul din Câmpeni.

 

DSCN8547

DSCN8555

 

Ioana Pasc (foto), unul dintre protestatarii care a ieșit săptămânal în stradă la Sibiu, de unde ne-a scris despre câteva Frânturi de revoluție, e oarecum dezamăgită că, de-a lungul timpului, numărul celor ieșiți în stradă a scăzut de la o mie, la doar câteva sute. Motivul, spune ea, este confuzia oamenilor, care așteaptă ca politicienii să se pronunțe în privința Roșiei Montane. Aseară, Ioana, alături de alți câțiva activiști care își ca vocile auzite constant la Sibiu, au lansat pe ultima sută de metri îndemnul de a ieși în stradă, în semn de solidaritate cu țăranii de la Pungești. În timp ce desenează o pancartă, îmi spune că oamenii din zonă nu prea cunosc faptul că aici se fac prospecțiuni pentru gaze. ”Toate aceste decizii se țin secrete, iar cetățenii nu află. Și noi am aflat de la oamenii din sate, care au venit disperați să ne ceară ajutorul,” spune Ioana. Cu atât, mai mult, protestatarii din zonă încearcă să-și facă mesajul cât mai bine auzit, chiar dacă ”aici, la Sibiu, e mai greu să scoți oamenii în stradă. Dacă la București lucrurile merg și din inerție, aici trebuie să faci mereu lucruri noi și să tragi de oameni, ca să iasă.” Așa se face că o mână de protestatari, dintre care mulți s-au cunoscut ieșind în Piață, au pus la punct un nucleu informal, care să se ocupe de informare și de organizare. ”Strângem bani pentry flyere, de la 1 leu, la 3 milioane, ne strângem săptămânal, pentru a plănui evenimentele de duminică și încercăm să venim cu idei noi, pentru că marșul clasic cu scandări nu mai funcționează. Am organizat un marș mut și un marș al umbrelelor, de exemplu, încercând să fim cât mai creativi.” Pe viitor, Ioana nu crede că mai funcționează muzicuțele și protestele prin operă, atâta vreme cât, spune ea, ”politicienii eu băgat pumnul în gură românilor.”

 

DSCN8552

DSCN8540

DSCN8559

 

Alex (foto)iese și el în stradă de la începutul lui septembrie și crede că motivul pentru care numărul protestatarilor nu a crescut la Sibiu este convingerea oamenilor că nu pot schimba nimic. ”Chiar dacă ei sunt împotriva exploatării, cred că nu schimbă nimic ieșind la protest. Nu au încredere în ei. O altă mare problemă este că foarte mulți nu sunt informați. Știu despre Roșia Montană, iar când încerci să intri în detalii, îți dai seama că nu cunosc problema. Și asta se datorează tot lipsei de încredere, provocată de dezinformarea de la TV. Așa se face că nici în ceea ce le spunem noi nu mai au încredere,” spune Alex, care se pregătește să meargă weekendul acesta la Pungești. ”Mai mult, mi se pare că la Sibiu, oamenii sunt mai conservatori în gândire. Dacă lor le e bine acum, de ce să iasă în stradă?”. Și Alex participă la întâlnirile săptămânale, unde protestatarii colaborează pentru o mai bună organizare și comunicare.

”Suntem conștienți că protestele nu sunt de ajuns și atunci încercăm să căutăm împreună și alte metode. Cred că ar conta foarte mult să avem de partea noastră persoane mai importante, al căror mesaj să se răspândească la mai mulți oameni și care să ne sprijine și să ne ajute la creșterea credibilității,” e de părere Mihaela (foto), care a ieșit la protestul de solidaritate cu Pungești purtând o mască chirurgicală.

DSCN8543

DSCN8574

DSCN8579

Cei peste 30 de protestatari care au ieșit aseară în stradă la Sibiu s-au oprit, în ciuda ploii, să scandeze în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, unde aveau loc proiecții în cadrul Festivalului Internațional Astra, unde i-au îndemnat pe spectatori să rămână la proiecția filmului Drill Baby Drill, realizat de regizorul Lech Kowalski pe marginea exploatării gazelor de șist în Polonia. De altfel, protestul de duminică, 20 octombrie, va porni de la Astra, unde, la ora 15, se va proiecta filmul Alethea, un documentar despre o exploatare prin cianură care se întâmplă în Turcia. Apoi, de la 15:40, până la 17, va avea loc o dezbatere pe marginea acestui film, după care oamenii vor porni în marș pe străzile Sibiului.

 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger