Duminică, 1 martie, cetăţenii din Sebeş au ieşit în stradă pentru a opta săptămâna consecutiv împotriva noii fabrici de formaldehidă Kronospan, protestul având loc de această dată la Alba Iulia. În aceeaşi zi, circa 300 de angajaţi şi colaboratori ai companiei austriece au organizat un miting la Sebeş, invocând îngrijorări faţă de propriile locuri de muncă.
Text de Radu Cernuta
Fotografii de Radu Cernuta şi Ştefan Popa
În cursul săptămânii care tocmai s-a încheiat, reprezentanţii Kronospan au confirmat că au dat în judecată cinci cetăţeni care au participat la protestele anti-poluare, pentru “încălcarea dreptului la imagine” al companiei. Nu este foarte limpede pe ce criterii au fost aleşi cei cinci cetăţeni, atâta vreme cât la protestele din ultimele două luni au participat mii de oameni, dar se pare că apelul la instanţă împotriva societăţii civile este o practică pe care Kronospan a mai folosit-o şi la Braşov.
Marți, 24 februarie, presa din Făgăraș a publicat informația potrivit căreia platforma Viromet, aflată la câțiva kilometri sud de orașul Victoria, a fost vizitată recent de reprezentați ai Kronospan Sebeș. Directorul general de la Viromet, George Colcea, citat de articol, spune că aceștia au fost interesați de producția de metanol. Metanolul e un precursor al formaldehidei în procesul de obținere a acestei substanţe, la scară industrială. În acest moment nu este clar dacă eventualele contracte pentru achiziționarea de metanol se fac în scopul măririi capacității de producție a formaldehidei, de la 30.000 tone/an la 60.000 tone/an avută în vedere la Sebeș, sau este vorba de o schimbare de furnizor.
Miercuri, 25 februarie, s-au confirmat informațiile pe surse apărute cu două săptămâni în urmă în presa locală potrivit, cărora cinci protestatari au fost dați în judecată de Kronospan. Nu se cunosc încă detaliile proceselor, dar după cum arată sursele publicației, Kronospan le cere celor cinci – Daniel Voic, Ana Hațegan, Ioan Căldare, Răzvan Hudrea și Cristian Oneț – încetarea „faptelor ilicite” care ar încălca „dreptul la imagine” al companiei, precum și „interzicerea pentru viitor a săvârșirii acestor fapte”. De asemenea, li se mai cer și daune morale în valoare de un leu și publicarea într-un ziar de largă circulație, pe proprie cheltuială, a hotărârii judecătorești ce urmează să fie pronunțată. În plus, de la Ana Hațegan și Ioan Căldare compania solicită și daune materiale estimate provizoriu la 250.000 lei.
Imagini de la protestul anti-formaldehidă, organizat pe 1 martie la Alba Iulia
Vienri, 27 ferbuarie, compania Kronospan, prin purtătorul de cuvânt Oana Bodea, a transmis presei locale un comunicat potrivit căruia „a acţionat în instanţă cinci dintre reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş, care, de la începutul anului, au derulat o campanie susţinută de defăimare şi prejudiciere a imaginii companiei”. Totodată, reprezentantul firmei austriece consideră că „acuzaţiile care au circulat în mediul public în ultima perioadă depăşesc limitele legale pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare”. În ce privește alegerea celor cinci, deocamdată, ea pare arbitrară în condițiile în care din Grupul de Inițiativă Civică se consideră că ar face toți cei peste 5.000 de cetăţeni din grupul de Facebook „Sebeș fără formaldehidă” și nu are lideri formali.
Nici directorul de producție al Kronospan, Adrian Băcilă, contactat de presa locală, nu a lămurit mai clar modul în care au fost aleși cei cinci. Acesta afirmă că persoanele nu sunt importante și că nu are nimic de împărțit cu ele, dar compania este deranjată de cele spuse de aceștia în timpul protestelor. De asemenea, Băcilă spune că s-a îndreptat împotriva celor cinci individual, și nu împotriva unor organizații, deoarece a avut mai multe discuții cu PrimaNatura și ONG-urile nu fac decât să susțină oamenii din Sebeș și dreptul lor la un aer curat, ceea ce, potrivit domnului Băcilă, și Kronospan ar susține. Noi am contactat PrimaNatura și ne-au spus că nu au avut niciun fel de discuții cu Kronospan. În privința faptului că firma s-a adresat Tribunalului București și nu Sebeș, unde locuiesc majoritatea protestatarilor, unde se află sediul firmei și unde au avut loc protestele, reprezentantul companiei austriece spune că a fost alegerea firmei de avocatură.
Imagini din timpu protestului anti-poluare, organizat pe 1 martie la Alba Iulia
Potrivit magistrati.ro, acesta nu este primul proces de acest fel intentat de Kronospan în România. Kronospan Brașov l-a dat în judecată pe Mihai Oancea, pentru depășirea limitelor dreptului de a petiționa autoritățile publice și pentru prejudicii de imagine. Acesta se afla în conflict cu compania într-un alt proces, având ca obiect o parte din pământul pe care Kronospan a construit fabrica din Brașov, în care firma austriacă a cerut instanței anularea actului de donație și a certificatului de moștenitor ale familiei Oancea pentru teren, pe motiv ca acesta le-ar aparține. În urma petițiilor trimise de Mihai Oancea și Bianca Mănăștureanu, cei doi moștenitori, diverselor instituții, aceștia au fost chemați de către Kronospan inițial, prin executorul judecătoresc, la conciliere directă. Celor doi daune în valoare de 500.000 de euro. În cele din urmă, doar Mihai Oancea a fost chemat în judecată de Kronospan și i s-au cerut 125.000 de euro. După un an, aceștia și-au retras plângerea.
Duminică 1 martie, la ora 14, în Piața Primăriei din Sebeș, peste 300 de angajați și colaboratori ai Kronospan s-au adunat pentru un miting de protest. Oamenii se declară convinși de legalitatea tuturor demersurilor companiei la care lucrează şi sincer îngrijorați pentru locurile lor de muncă, spunând că se simt amenințați. Un reprezentant al angajaților a ținut un scurt discurs adresat autorităților, în special Primarului Alexandru Dăncilă, care, potrivit vorbitorului, poartă vina pentru conflictul creat. Totodată, protestatarii au depus o scrisoare la Primăria Sebeș, în care îi cer Primarului să vină cu răspunsuri la întrebările persoanelor din comunitate și să convoace autoritățile competente care dețin informații, pentru a interveni imediat să lămurească “acuzele care se aduc firmei în care lucrăm şi pe care noi le considerăm minciuni sfruntate”.
Imagini de la protestul angajaţilor Kronospan, organizat pe 1 martie la Sebeş
În aceeași zi, după șapte săptămâni de marșuri de protest în Sebeș, protestatarii anti-poluare s-au deplasat la Alba Iulia, pentru a manifesta în fața sediului Agenției pentru Protecția Mediului și al Comisariatului Gărzii Naționale de Mediul, pentru ca apoi să pornească în marș spre Prefectură. La toate aceste instituții, Grupul de Inițiativă Civică Sebeș și ONG-ul PrimaNatura Alba-Iulia au depus o petiție semnată de 6.000 de cetățeni, în care cer ferm „respectarea dreptului constituțional la sănătate și un mediu curat (conform art. 34 și art. 35 din Constituția României)”. De asemenea, își exprimă nemulțumirea față de faptul că autoritățile „au eliberat avize, acorduri de mediu, respectiv autorizații integrate de mediu în favoarea unor instalații chimice cu grad ridicat de poluare, fără să poată măsura, printr-o aparatură modernă de ultimă generație, cantitatea exactă a substanțelor nocive eliberată în atmosferă” și cer „oprirea poluării prin suspendarea activității poluatorului, până la clarificarea aspectelor contestate, și relocarea secțiilor chimice cât mai departe de zonele rezidențiale”.
Mai jos, puteţi citi istoricul protestelor anti-poluare de la Sebeş:
FOTO Compania Kronospan spune că a dat în judecată câţiva protestatari anti-poluare
FOTO Kronospan spune că protestele anti-formaldehidă de la Sebeş ar putea crea un “război civil”
FOTO Kronospan ameninţă să dea în judecată organizaţiile care ies în stradă împotriva formaldehidei
Fără formaldehidă! Pentru a treia săptămână, Sebeşul iese în stradă împotriva Kronospan
FOTO Pentru a doua săptămână consecutivă, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei
FOTO Sebeş: 2.000 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă
Think Outside the Box este o publicaţie independentă. Puteţi susţine activitatea publicaţiei şi realizarea articolelor pe teme sociale importante, prin donaţii. Orice contribuţie contează. Vă mulţumim!