FOTO: Program special de conservare pentru animalele considerate bizare

0

 

Un program singular, dezvoltat de Societatea Zoologică din Londra (ZSL), denumit EDGE, se ocupă de monitorizarea şi conservarea unor specii de animale considerate ciudăţenii şi, adeseori, neglijate de către studiile specialiştilor şi de public. Acest program tocmai a sărbătorit cinci ani de existenţă.

 

Programul se axează pe animalele unice ca specie şi aflate în pericol – sau, în cuvintele lor, Evolutionarily Distinct and Globally Endangered (EDGE – distincte ca evoluţie şi în pericol la nivel global). În cei cinci ani de activitate, programul a obţinut succese importante, de la confirmarea existenţei unor specii care nu mai fuseseră văzute de foarte multă vreme până la fotografierea sau filmarea, în premieră, a unor animale din această categorie. „De când ne-am început activitatea, am reuşit să influenţăm pozitiv existenţa a peste 20 de specii, prin măsuri de conservare specifice, dar mai avem un drum lung de parcurs până la a ne îndeplini scopul de a asigura viitorul tuturor celor 100 de specii aflate în topul EDGE”, a declarat Carly Waterman, manager al programului.

EDGE îşi alege speciile de care se ocupă nu în baza notorietăţii acestora, nici a frumuseţii (de regulă, factori care adună donaţii importante), ci în baza unui aşa-numit scor specific, care ia în calcul informaţii despre cât de ameninţată este o specie şi care este unicitatea ei în cercul vieţii. În acest mod, animalele care beneficiază de atenţia EDGE sunt mai degrabă cele neglijate de alte organizaţii de conservare a mediului şi vieţii sălbatice. Programul a debutat în ianuarie 2007, cu focus pe mamifere, apoi s-a orientat şi către amfibieni, către recife de corali (în 2011), iar în anii imediat următori se va ocupa şi de păsări şi rechini; ulterior, lista se va îndrepta şi către peşti, reptile şi diferite plante, spun coordonatorii programului.

 

Iată imagini cu câteva dintre speciile care fac obiectul activităţii programului EDGE:

 

Lorisul roşu zvelt / Foto: James T. Reardon/ZSL

 

Broasca violetă / Foto: S.D. Biju

 

Leneşul pigmeu / Foto: Bryson Voirin

 

Olm (Proteus anguinus) / Foto: Arne Hodali

 

Baiji (delfinul chinezesc) / Foto: Wang Ding

 

Sursa şi foto: Mongabay News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger