FOTO Primul restaurant Barbie din lume

1

Pentru unii ar putea fi un loc de vis, dar pentru alții un coșmar scăldat în roz și drăgălășenii siropoase: Barbie Cafe, primul restaurant din lume dedicat celebrei păpuși, s-a deschis recent în Taiwan. Restaurantul are licență Mattel, compania producătoare a jucăriilor, care speră astfel să promoveze Barbie și ca nume important în moda pentru copii.

 

Foto: Getty Images

Barbie-Cafe este, desigur, inundat de coloarea roz, care se regăsește atât în obiectele de mobilier, cât și în uniformele angajaților și în preparatele disponibile în meniu. Tinerele care servesc la mese sunt costumate ca niște păpuși Barbie, având fustițe cu volane și diademe strălucitoare, elemente de vestimentație pe care mămicile le pot comanda, la dimensiunile corespunzătoare, pentru fiicele lor. Motivul pentru care acest restaurant a fost deschis la Taipei, capitala taiwaneză, sunt popularitatea și prosperitatea restaurantelor în acest oraș, unde compania speră să atragă fani ai păpușii Barbie din China, Hong Kong și Japonia.

 

1Foto: Reuters

Foto: Reuters

 

Păpușile Barbie, extrem de contestate în ultima vreme pentru promovarea unor imagini deformate asupra feminității și pentru influențarea preferințelor copiilor (vezi cazul tinerei care s-a ”transformat” în păpușă) sunt disponibile în nenumărate modele care să le inspire pe micuțe în alegerea unei cariere. De la Barbie-crainică TV, până la Barbie-bucătăreasă de lux sau Barbie în industria frumuseții, zonă unde sunt alocate peste 20 de modele de păpuși, toate acestea joacă un rol esențial pentru fetițele din cele mai multe părți ale lumii. Cum Barbie este obiectul a numeroase critici, întâmpinarea restaurantului roz din Taiwan n-a presupus exclusiv urale de bucurie. Rihannon Williams, jurnalistă feministă, scrie pe The Vagenda Magazine că nu-și poate imagina ”ceva mai neplăcut și mai grețos decât un restaurant Barbie. Nu doar pentru că prefer mediile discrete, ci și pentru că Barbie este un model depășit de feminintate clișeizată, care ar trebui să-și găsească odată sfârșitul.”

 

gFoto: Getty Images

3Foto: Reuters

Restaurantele tematice sunt, potrivit The Telegraph, foarte populare în Taiwan, unde poți mânca, printre altele, în terase-avion, unde ești servit de chelnerițe îmbrăcate în stewardese, sau în baruri-spital, unde băuturile sunt servite din seringi. Mai există, de altfel, și restaurantul numit Toaleta Modernă, unde mâncarea se servește din chiuvete miniaturale, iar clienții stau așezați pe WC-uri.

 

g2Foto: Getty Images

g4Foto: Getty Images

Sursa: The Telegraph

Foto: Reuters, Getty Images


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger