FOTO| Primul festival de artă stradală din Sibiu dă școlilor o viață nouă

0

Între 17 și 23 august, la Sibiu s-a desfășurat Street Art Festival, organizat de echipa de entuziaști de la Asociația Art Factory Transilvania și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu. Festivalul de artă stradală a fost gândit să revitalizeze orașul prin artă și să-i schimbe prin culoare părțile gri și degradate. Am fost la Sibiu, să vedem cum s-au transformat zidurile sub sprayurile și pensulele unora din cei mai activi street artiști din România.

Text și fotografii de Radu Cernuta

Chiar dacă statutul artei de stradă e în continuare ambiguu, oscilând între ilegalitate și proiecte comisionate ”cu acte-n regulă,” fără îndoială ultimii ani au însemnat, mai peste tot în lume, o orientare din ce în ce mai evidentă a artelor de stradă dinspre subversiv, spre decorativ. Picturile murale au pătruns în galerii de artă, grafferii sunt invitați să colaboreze cu organizații și instituții, iar de multe ori arta de stradă e folosită ca metodă de regenerare a țesuturilor urbane și sociale destrămate.

1 2 11

Cu câteva zile înainte ca Banksy, cel mai cunoscut street artist din lume, să inaugureze într-o stațiune maritimă abandonată din Marea Britanie Dismaland, o expoziție-manifest pe teme legate de consum, crize și puterea culturii pop, a început la Sibiu Street Art Festival. Am stat de vorbă cu Florina Vlad, unul dintre organizatori, care ne-a spus că, pentru festival, au fost trimise invitații celor mai cunoscuți artiști stradali din România, dar s-a organizat și un concurs jurizat de membrii Art Factory Transilvania. Astfel,  au ajuns să participe artiști ”crescuți” în stradă sau școliți prin universități, din România și din străinătate.

4 3 5

Și cei cu experiență și multe lucrări activ și cei aflați la prima încercare de asemenea anvergură au lucrat non stop, cu entuziasm și ochii arși de nesomn. Peste 200 de metri pătrați au fost acoperiți cu picturi de către CY, Dandu Alexandru, Lavinia Crețu, Ștefan Crețu, Homeboyldj, Kitra, Ortaku, Dan Raul Pintea, Pisica Pătrată, Lucia Praporgescu, Cătălin Precup, Pren, Marius Strugariu, Sweet Damage Crew, Treipic, Zed1, Alexandra Zidariu. Invitat special a fost Dan Perjovschi, care a susținut o conferința-dialog cu artiștii, în prima zi a festivalului.

10_8217622

_8217794

Inițial, au fost alese locuri din partea veche a orașului, posibilitatea de a executa lucrări în centrul Sibiului fiind unul din motivele pentru care artiști mari au acceptat să participe. Însă, în cele din urmă, s-a aprobat pictarea unor școli pentru care, altfel, primăria n-ar fi avut bani de renovare. Artiștii au acceptat provocarea cu bucurie, ne-a spus Florina Vlad, au adaptat sau chiar schimbat complet schițele aprobate inițial, pentru a se potrivi noilor destinații, trecute la rândul lor printr-un nou proces de aprobare. Apoi, ajutați de voluntari, elevi din Sibiu, artiștii au trecut la treabă, aceasta însemnând uneori, într-o prima fază, adunarea gunoaielor. Lucrările au răspuns temei „În caz de urgență, folosiți aripi”, pe care au ilustrat-o în vopsele durabile.

6 7

Prima ediție a Street Art Festival, organizată cu mult entuziasm și puțini bani, ca multe alte evenimente culrale independente din România, vine după cinci ani de când grupul de artiști  Șoimii Șatrei pictau un perete exterior al Galeriei de Artă de la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Primul proiect de artă stradală realizat într-un muzeu, titra presa, susținut de autorități după modelul Berlinului. Lucrarea însă a fost ștearsă, tot la inițiativa autorităților, la doar 24 de ore de la finalizare, după câteva zile intense petrecute de artiști pe schele, fără ca aceștia să primească vreo justificare clară sau vreo scuză din partea celor cau decis să acopere cu trafaletul alb calcanul galeriei. Chiar dacă nici de data aceasta arta de stradă nu și-a găsit drumul spre centrul Sibiului, e o veste foarte bună că mulți copii și tineri vor intra curând pe porțile unor școli schimbate la față, care și-au lăsat o parte din monotonia cenușie sub straturile de culoare.

tt

Site-ul evenimentului urmează să fie actualizat după ce se dau jos schelele. Până atunci, mai multe fotografii pe pagina de Facebook.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger