Primul centru de ecoturism din țara noastră se deschide în aceste zile la Crișan, în Delta Dunării, unde Asociația de Ecoturism din România împreună cu Asociația „Ivan Patzaichin-Mila 23” au instalat deja construcția care va găzdui Centrul de Ecoturism Rowmania. Aici, turiștii vor beneficia, pe lângă cazare, masă și trasee în Delta Dunării, de servicii de informare, ghidare, interpretare sau transport cu bărci de lemn. Centrul este primul dintr-o rețea de 10 astfel de centre în Delta Dunării, prin care inițiatorii își propun să implementeze un model integrat de turism în care sunt luate în calcul resursele locale, cunoașterea mediului, biodiversitatea, gastronomia.
“Vrem să oferim un alt model de dezvoltare economică în Delta Dunării, un model incluziv, revoluționar, pe termen lung. E vorba de pionierat, acest proiect face parte dintr-un plan mai amplu, ‚Descoperă Eco-Romania’, care cuprinde dezvoltarea de destinații eco și în alte locuri din țară, precum în Călimani și Retezat”, spune Tiberiu Cazacioc, unul dintre inițiatori.
Centrul de Ecoturim Rowmania de la Crișan va funcționa într-o construcție de lemn care a fost deja transporată pe Dunăre, de la Tulcea la Crișan, și a fost amplasată pe un canal secundar din spatele localității, de unde se poate ajunge la un lac. Aici vor fi primiți toți turiștii interesați de turism durabil în Delta Dunării.
Harta rețelei de 10 centre de ecoturim care vor fi construite în Delta Dunării
Accesul în Deltă se va face cu bărci de lemn, numite canotci, care oferă răgazul de a cunoaște mediul, iar serviciile oferite de centrul de ecoturism cuprind primire, ghidare pe trasee din Delta Dunării, interpretare, informare multimedia. Partea informativă cuprinde și un ghid audio care permite cunoașterea păsărilor din Delta Dunării, prin identificarea sunetelor din natură cu ajutorul celor înregistrate.
“Povestea de la Crișan este o bucățică din întreg tabloul de dezvoltare a ecoturismului în Delta Dunării. Dacă ne dăm puțin în spate vedem că România are capacitatea să ajungă o țară de destinații ecoturistice. O destinație ecoturistică are nevoie de cooperare între autoritățile locale, ONG-urile din zonă, practic între toți oamenii locului, pentru că destinația ecoturistică are și o componentă de cooperare socială importantă. Nu e destul să faci pensiuni dacă nu te corelezi cu mediul, cu localitatea”, spune Tiberiu Cazacioc.
Un comentariu
Un lucru foarte bun, speram ca aceasta idee sa se extinda si sa prinda si in alte parti!