FOTO ”Prețul lucrurilor prețioase”: De unde vin mineralele folosite pentru electronicele noastre

1

După ce veți vedea aceste imagini, probabil că, măcar pentru câteva momente, vă veți raporta puțin diferit la atât de banalele telefoane mobile. Fotograful Marcus Bleadsdale a avut parte de aventuri complicate, în timp ce a realizat seria de imagini Price or Precious, la minele congoleze unde se extrag wolfram, tantal, staniu sau aur, materiale extrem de prețioase, folosite în fabricarea gadget-urilor.

3019307-slide-conflictminerals1013mm8226004

Muncitorii sapă după aur într-o mină din regiunea Ituri. Mare parte din aurul exploatat anual în Congo, în valoare de peste 600 de milioane de dolari, este traficat ilegal în afara granițelor. 

 

Marcus Bleasdale a documentat războiul din Congo încă din 1999, iar în 2004 a reușit, cu ajutorul unui pilot, să ajungă la una dintre minele unde congolezii exploatează aceste elemente rare. După ce a fost arestat de forțele militare, a reușit, până la urmă, să-i fotografieze pe bărbații și copiii care lucrează în aceste mine, una dintre imagini ajungând luna aceasta pe coperta aniversară a National Geographic. Bleasdale a primit, de asemenea, numeroase distincții pentru susținerea drepturilor omului, după ce a documentat zone de conflict și latura murdară a producției de telefoane, laptopuri, camere și imprimante, sau alte subiecte ”grele”, cum ar fi copiii luptători, epidemiile de holeră sau practicile violurilor. 

 

3019307-slide-conflictminerals1013mm8226001

Un copil care muncește la o mină condusă de miliția

 

Din 2010, când Congresul american a adoptat o lege care impune companiilor să expliciteze sursa materialelor de producție și, implicit, dacă au folosit materiale obținute la minele congoleze conduse de miliție, unde abuzurile și exploatarea sunt la ordinea zilei, a crescut numărul de așa-zise mine ”verzi”, nesupuse controlului miliției. Cu toate acestea, minele ”verzi” sunt puține la număr. Bleasdale a vizitat o astfel de mină, sponsorizată de compania Philips, unde, spune fotograful, oamenii sunt plătiți mai bine decât la minele conduse de miliție și la minele din teritoriile rebele.

 

3019307-slide-conflictminerals1013mm8226006

Un băiețel care-și așteaptă rândul la oala de orez și fasole. Circa 40% din cei care muncesc în minele din Congo sunt copii, cel mai adesea recrutați cu forța de miliție. 

 

Momentan, minele din Congo, țară care produce între 20 și 50% din cantitatea totală de tantal necesară la nivel global, sunt disputate de guvern, miliții locale și grupuri rebele. Din ce în ce mai multe companii din industria electronicelor aleg însă să-și procure materia primă din zone neafectate de conflict: Intel, de pildă, lucreaz la un procesor cu materie primă din zone neconflictuale, Apple, de asemenea, iar Motorola, Intel și HP lucrează la strategii în acest sens. Totodată, mare parte din elementele rare utilizate de Nintento provin din zone puternic conflictuale. Bleasdale, care a demisionat de la slujba sa în domeniul investițiilor bancare în urmă cu 20 de ani, după ce i-a auzit pe colegii săi plângându-se că un masacru din Balcani poate afecta piața monetară, spune însă că, după ce 14 ani petrecuți în mare parte în Congo, lucrurile încep să se schimbe.

 

3019307-slide-conflictminerals1013mm8226005

Aurul este acum cel mai căutat material în minele din zonele afectate de conflict. Din 2010, când legislația a încercat reducerea violenței asociate exploatării de tantal, wolfram și staniu, profiturile ilicite obținute de pe urma acestora au scăzut cu 60%. 

3019307-slide-conflictminerals1013mm8226012

Un băiețel-soldat, în drum spre tabăra militară. Potrivit fotografului, dintre toate imaginile realizate de el în Congo, aceasta a stârnit cele mai multe reacții. 

Sursa: FastCoexist

Foto: National Geographic


Un comentariu

  1. Poate ar fi de notat ca nu doar “gadgeturile” folosesc metale extrase in aceste mine. Electronica exista in ziua de azi peste tot. In masina, in centrala nucleara care alimenteaza PC-ul pe care a fost compus acest mesaj, in excavatorul care sapa santul pt. conducta de apa, etc. Fara sa am date concrete la dispozitie, intuitia imi spune ca serverele care fac posibila existenta insusi Internetului pe care sintem noi aici, folosesc mai multe metale extrase in acele mine decit toate telefoanele mobile din lume. Si poate ar mai trebui sa ne intrebam citi au renuntat, in urma acestui articol, la visul de a-si lua Galaxy S3, ca are “quad core” si ca merge Facebookul mai bine pe el, Facebook de pe care dau share la articole de acest gen, uitind paradoxul si ipocrizia gestului.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger