FOTO Poveștile impresionante ale unor fetițe-mirese

5

Portretele adolescenților romi căsătoriți, pe care le-am publicat ieri pe TOTB, au stârnit comentarii aprinse, cele mai multe din ele încărcate de rasism. Continuăm azi să ne deschidem mintea în fața diferențelor culturale, cu o serie de fotografii greu de încasat. Ele spun poveștile câtorva dintre milioanele de fetițe din întreaga lume, nevoite să se căsătorească la vârste extrem de fragede, în virtutea cutumelor și normelor sociale din comunitățile lor.

 

SS-ChildBrides01

Afganul Mohammed (40 de ani) și viitoarea lui soție, Ghulam, în vârsă de 11 ani. Întrebată cum se simte, fetița a răspuns: ”Eu nu-l cunosc pe omul ăsta. Cum ar trebui să mă simt?”

 

Stephanie Sinclair surprinde în imagini dramele unor fetițe care, de multe ori chiar înainte de pubertate, sunt obligate să se căsătorească și să aibă copii, refuzându-li-se dreptul la educație și îngrădindu-se major libertățile. Potrivit statisticilor, în acest moment ar exista în lume 51 de milioane de fete căsătorite sub 18 ani, deși această practică este interzisă în majoritatea țărilor dezvoltate. Până în 2020, se estimează că vor fi cel puțin 142 de milioane de fetițe în această situație. Cel mai adesea, căsătoria minorelor se întâlnește în țări precum Etiopia și Nepal, unde multe fetițe care încearcă să scape de căsătoriile aranjate ajung pe mâinile unor proxeneți, căzând pradă violențelor și bolilor cu transmitere sexuală, sau în Afganistan, unde multe dintre aceste copile-mirese aleg să-și dea singure foc, ca urmare a vieții dure duse alături de soț și de familia acestuia. Vă invităm mai jos să urmăriți câteva dintre fotografiile realizate de Stephanie Sinclair, care a documentat îndelung aceste practici, în cadrul impresionantului proiect Too Young to Wed (Prea tânăr pentru nuntă).

 

SS-ChildBrides02

Mohammad (Afganistan, 45 de ani) și cele două soții ale sale: Majabin (13 ani) și Zalayha (29 de ani). Majabin i-a fost oferită de nevastă în contul unei datorii: neputând plăti suma pierdută într-o noapte la cărți, un fermier i-a dat-o în schimb pe fetiță de nevastă. 

SS-ChildBrides03

Said Mohammed (Afganistan, 55 de ani) și Roshan (8 ani), în ziua logodnei lor. Tatăl miresei s-a declarat nefericit să-și dea fetița la o vârstă așa fragedă, însă și-a motivat decizia prin sărăcie. ”Am nevoie de bani și mai am alte trei fiice. Credeți că mie-mi place să-mi mărit fata așa de mică?”

SS-ChildBrides04

Ziagul (16 ani), cu soțul său (Afganistan, 50 de ani), alături de copilul lor de un an, și de prima soție, Hadija (40 de ani). Tânăra, care este deja însărcinată cu al doilea copil, a fost vândută de familia ei contra sumei de 10.000 de dolari. ”Am vândut to ce aveam – pământul, animalele – pentru a strânge bani,” spune tatăl fetei, cultivator de maci pentru opiu. 

SS-ChildBrides05

O polițistă îl arestează pe Janan (Afganistan, 35 de ani), după ce a încercat s-o omoare pe soția lui, Jamila (15 ani). Motivul furiei a fost că fata a fugit din casa soțului, pentru a căuta adăpost la mama ei, după ani buni de abuzuri îndurate de la soț și soacră. Încercând s-o ucidă pe Jamila, Janan a înjunghiat-o de mai multe ori pe bunica acesteia, care a intervenit, pentru a o apăra pe fată. Jamila a fost logodită cu acest bărbat pe când avea un an, măritându-se cu el la vârsta de 10 ani. 

SS-ChildBrides11

Femeile din familia tinerei Shakila bocesc la căpătâiul acesteia, după ce adolescenta și-a dat foc, în urma unui scandal cu soțul și familia acestuia (Afganistan).

SS-ChildBrides12

Bărbații din comunitatea Yakhdaan (Afganistan) se roagă înainte s-o înmormânteze pe Rpkhshana, care și-a dat singură foc, după ce soțul ei, cu care se căsătorise la vârsta de 10 ani, i-a cerut să se întoarcă la el, după 14 ani petrecuți în străinătate. 

SS-ChildBrides13

Sumeena (15 ani), pleacă de acasă, pentru a-l cunoaște pe viitorul soț, Prakash (16 ani), într-un sat nepalez. Potrivit obiceiurilor și scripturilor străvechii religii hinduiste, cea mai bună vârstă pentru căsătorirea fetițelor este de 8-10 ani. Tot astfel aflăm că o fată nu ar trebui să aștepte mai multe de trei ani de la atingerea pubertății, pentru a e căsători. 

SS-ChildBrides14

Suumena plânge în timp ce tatăl ei o duce în brațe până la locul unde va avea loc procesiunea (Nepal). 

SS-ChildBrides15

Niruta (14 ani), este însărcinată în 9 luni. După ce s-a logodit cu un tânăr de 17 ani și a rămas însărcinată, fata se căsătorește cu el înainte să nască (Nepal). 

SS-ChildBrides16

Surita (16 ani), în ziua nunții sale (Nepal). 

SS-ChildBrides20

Meena (15 ani), a fugit în urmă cu un an de la soțul ei, primind susținere din partea unui adăpost din Nepal, destinat apărării drepturilor copiilor. 

SS-ChildBrides22

Tsegaya (13 ani), își așteaptă viitorul soț (23 de ani), alături de prietenele sale (Nepal). 

SS-ChildBrides25

Preotul Addisu Abebe (23 de ani) și noua lui soție, Destaye (11 ani), se căsătoresc într-o Biserică Etiopiană Ortodoxă tradițională, dintr-un sat etioptian. 

SS-ChildBrides29

O tânără prostituată etiopiană, pe nume China, a fost agresată de un bărbat. Multe fetițe care încearcă să fugă de căsătoriile aranjate ajung pe mâna traficanților de carne vie, îndurând tratamente extrem de violente (Nepal). 

Sursa: Viiphoto

 

Puteți accesa și:

FOTO Portrete de adolescenți căsătoriți din România

FOTO Tragedii ascunse după văl: Povești ale femeilor din Afganistan

FOTO Copii din toată lumea, fotografiați cu obiectele lor cele mai de preț

 

 

 


5 comentarii

  1. Pingback: Scurtissime – 9 Noiembrie 2013 | Diverse | Robintel

  2. Toate aceste “practici” denota o incultura crasa a acestor popoare si o lipsa totala de respect fata de femei si de statutul lor in societate. Nu este vorba sa ne deschidem noi mintea sau sa intelegem aceste traditii, pentru ca nu e nimic de inteles. Cum poate un barbat matur sa ia de sotie o fetita? In tarile occidentale, intretinerea de raporturi sexuale cu un minor se numeste PEDOFILIE si se pedepseste cu inchisoarea, si totusi in lume exista milioane de astfel de cazuri, care primesc chiar “binecuvantarea” comunicatii din care fac parte. Deja ar putea intra la categoria de perversitati.

  3. Ceea ce ati citit sunt de fapt consecintele unei societati foarte primitive si indepartate de Dumnezeul cel Adevarat. Asta este ceea ce indura mii si mii de femei si nimeni nu le apara. Insa va fii o zi a Judecatii. Sper ca intr-o buna zi cat mai multi oameni de pe acest Pamant sa vada ce inseamna de fapt aceasta religie pagana. Ceea ce vedeti in aceste poze este exact ceea ce profetul lor a facut, este ceea ce le-a spus sa faca. Cand vedeti un musulman rugati-va pentru eliberarea lui/ei din intunericul gros in care traieste.

  4. foarte trist articolul acesta, dar knd vad comentarii de genu: ” Ceea ce vedeti in aceste poze este exact ceea ce profetul lor a facut, este ceea ce le-a spus sa faca. Cand vedeti un musulman rugati-va pentru eliberarea lui/ei din intunericul gros in care traieste.” imi vine sa ma urc pe peretii :)))) credeam k romanii nostrii sunt mai deschisi la minte, si se documenteaza mai bine inainte sa scrie asemenea comentarii! da, din pacate multe exemple din articol erau cu asa zisi “musulmani”, dar pot sa va asigur eu, dupa o luuuuunga documentare, k asemenea practici nu exista in islam. casatoria profetului cu aisha este descrisa in mii si una de carti si scopul acestei casatorii, una, nu mai multe :)))))), numai k daca vrem sa cunoastem adevarul, trebuie sa citim mai mult. dar sa revenim la romanii noastri, daca ei sunt asa de civilizati si il cunosc pe d zeu cu adevarat , de ce permit ca pe teritoriul romaniei sa aiba loc casatorii de minori, ex: rromi sau tineri din lumea rurale??????????? une este legea???????doarme sau este corupta?????sfatul meu este sa incepem sa schimbam lucrurile la noi in tara si in cultura noastra( ex: stabilita in franta, inca mai sufar de reputatia noastra de hoti si cersatori :))) ) inainte sa ii aratam pe altii cu degetul! ca sa inchei: nu sunt de acord cu aceste practici, care sunt 100% traditionale si in nici un cas religioase, indiferent in ce tara au loc!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger