FOTO Povestea unui soldat traumatizat de războiul din Irak primește Pulitzer

0

Fotograful american Craig F Walker a primit, alături de Massoud Hossaini, Premiul Pulitzer pe 2012 pentru fotografie. Seria câștigătoare investighează viața lui Brian Scott Ostrom după revenirea din Irak, afectat de stres posttraumatic sever. După ce în 2007 a fost lăsat la vatră, Ostrom s-a confruntat cu mari dificultăți în depășirea traumelor provocate de război, dar și în restabilirea unei vieți normale, cu tot ce implică ea: găsirea unui job sau păstrarea unor relații sănătoase.

 

Walker se află la cel de-al doilea Pulitzer, primul fiindu-i acordat pentru o serie de portrete ale unui adolescent proaspăt înrolat în armata americană. Fotoreportajul din care vă prezentăm mai jos câteva imagini îl are ca protagonist tot pe un tânăr american, de data aceasta trecut prin experiența militară, în urma căreia a rămas cu traume severe care îi afectează viața chiar și la cinci ani după întoarcerea din Irak.

 

Urma lăsată de una dintre tentativele recente de sinucidere ale lui Scott Ostrom. Foto: AP

Scott, în timpul unor certuri cu prietena sa. Foto: AFP

După ce a găurit peretele cu o lovitură, Scott are un atac de panică. Suferind de stres posttraumatic, Scott are coșmaruri în fiecare noapte și porniri violente, pe care cu greu le poate controla. Foto: AP

Fotografie cu Scott ținându-l în brațe pe fratele său. Imaginea este din 2003, când s-a înrolat în armată. Foto: AP

Lui Scott i-a fost refuzată cererea de alocare a unei locuințe. Foto: AFP

Scott, în timpul unui conflict cu prietena sa, care îi fură ochelarii, fără de care nu poate vedea. Foto: AP

Apartamentul pe care fostul soldat vrea să-l părăsească din cauza amintirilor neplăcute. Foto: AP

Scott, alături de câinele său, Jibby. Foto: AP

Scott, în timpul unei furtuni. Foto: AP

 

Massoud Hossaini, născut la Kabul în 1981, este cel care a primit anul acesta Pulitzer-ul pentru cea mai bună fotografie la categoria Breaking News. Imaginea de mai jos, realizată de fotograful care colaborează cu AFP din 2007, o surprinde pe Tarana Akbari, în vârstă de 12 ani, imediat după un atentat sinucigaș din Kabul (6 decembrie 2011).

 

Foto: AFP 

 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger