FOTO Potretele animate ale lui Alex Gâlmeanu

0

Alex Gâlmeanu a făcut prima fotografie la 14 ani, a publicat prima fotografie la 16 şi la 20 de ani a avut prima expoziţie. În cei 16 ani care au trecut de atunci, a devenit unul din cei mai cunoscuţi fotografi români, publicând în toate revistele glossy româneşti şi în media străine, printre care Forbes NYBBC UKEsquireMarie ClaireElleHarper’s Bazaar, Playboy, şi colaborând cu multe din marile agenţii de publicitate. Tuturor acestor proiecte li se adaugă iniţiativele personale, în care explorează fotografia experimentală, dinamica limbajului video ori demersul curatorial: Muzeul de Fotografie, de pildă, lansat şi coordonat de Gâlmeanu este, în acest moment, una din cele mai active şi mai accesate arhive fotografice online din România.

 

ana_ularu

Ana Ularu, Bucureşti, 2014

 

E greu să-i comprimi activitatea în puţine cuvinte, pentru simplul motiv că Alex pare să nu fi stat locului nicio clipă de când s-a apucat de fotografie. În ciuda naturii diferite a canalelor prin şi pentru care sunt realizate, cele mai multe din imaginile lui Alex Gâlmeanu sunt legate printr-un fir roşu – oamenii. Fie că re vorba de portretele unor personalităţi, de fotomodele, de prieteni sau de oameni obişnuiţi, toate alcătuiesc o mare familie a expresivităţii concentrate în trăsături, expresii, gesturi. Când l-am invitat să facă o selecţie de imagini de care se simte, dintr-un motiv sau altul, ataşat, Alex n-a scotocit însă nici prin arhiva lui generoasă de portrete, nici prin jurnalul vizual pe care îl updatează constant. Ci a răspuns printr-o serie de imagini prin care explorează, mai nou, fotografia animată. “Chiar dacă sunt fotograf şi sunt mai degrabă recunoscut pentru asta, am cochetat întodeauna cu imaginea video, fie şi la un nivel mai puţin concret. Până la urmă, orice secvenţă video e doar o succesiune de imagini,” spune Alex, care continuă să experimenteze cu mijloacele fotografiei.

 

andi_vasluianuAndi Vasluianu, Bucureşti, 2014

 

Cele zece portrete rup astfel rutina privirii obişnuite, pe de o parte, cu fotografia statică, iar pe de alta, cu ritmul alert al secvenţelor video: gesturile fiecărui protagonist devin o invitaţie la o mai mare apropiere şi, prin repetarea lor în loop, spun poveşti nesfârşite. “Tehnica e relativ veche, arhi-cunoscutul gif animat rămas aproape neschimbat din anii ’ 90, dar nu despre tehnică este vorba, ci despre energia suplimentară pe care o poate aduce animaţia într-o fotografie. Animaţia poate fi un accent interesant alături de celelalte instrumente de studiu şi introspecţie pe care le oferă portretul. Poate micro-expresiile surprinse în frame-urile suplimentare spun mai multe despre persoanele şi despre contextul fotografiat. E un experiment ce îmbină mai multe tehnologii, evident, un gif nu poate fi tipărit pe hârtie, nu poate fi publicat convenţional. E un produs ce poate prinde viaţă exclusiv în mediul online, publicat digital. Nu va fi niciodată la fel de popular ca fotografia clasică, dar până şi acest lucru e interesant, valoarea de experiment este ridicată, iar asta mă încântă,” explică Alex Gâlmeanu.

 

cosmina_stratan_01Cosmina Stratan, Bucureşti, 2013

 

cosmina_stratan_02Cosmina Stratan, Bucureşti, 2013

 

cristina_mihailescu_v2Cristina Mihăilescu, Bucureşti 2013

 

dragos_bucur 2Dragoş Bucur, Bucureşti 2010

 

dragos_bucurDragoş Bucur, Bucureşti 2010

 

ion_grigorescuIon Grigorescu, Bucureşti 2011

 

marius_manoleMarius Manole, Bucureşti 2014

 

razvan_exarhuRăzvan Exarhu, Bucureşti 2014

 

Din seria dedicată de TOTB fotografilor români, puteţi citi şi:

FOTO Vlad Petri, fotograful mereu racordat la realitate

FOTO Mircea Struţeanu: Călătorii prin locuri şi prin oameni

Fotografiile lui Hajdu Tamas te fac să te uiţi în jur cu mult mai multă curiozitate

FOTO În fiecare imagine a lui Silviu Ghetie, se derulează un film întreg

FOTO Adi Bulboacă şi viaţa cotidiană ca spectacol

FOTO Andrei Pungovschi: Vise în vremea protestului

FOTO Limba pe care o vorbesc imaginile lui Claudiu Popescu

FOTO Fotografiile lui Mitoş Micleuşanu sau detectorul de mister al realităţii

FOTO Viaţă, moarte şi miracole cu Michele Bressan

FOTO Nicu Ilfoveanu: Cum mi-am petrecut vara în zece poze

FOTO Pe drum, la Marea Neagră, cu Petruț Călinescu

FOTO ”Bumbata”: Dincolo de zidurile închisorii, avându-l ca ghid pe Cosmin Bumbuţ

FOTO De la jungla amazoniană, la triburi africane: Lumi în transformare, cu Tudor Vintiloiu

FOTO Din colonii muncitorești, în Piața Taksim. Visele prin obiectiv ale Ioanei Moldovan

FOTO Pe drum cu fotojurnalistul George Popescu: De la Universitate, prin Petrila, până în Sahara

FOTO Zece portrete de Mircea Reştea, un fotograf cu al şaselea simţ pentru detalii

FOTO Mihai Barbu: 11 ani de fotojurnalism în 8 imagini

FOTO Povești cu oameni și locuri din foste orașe industriale, cu Ioana Cârlig

FOTO Două luni nicăieri, cu Bogdan Gîrbovan


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger