FOTO Portrete emoționante ale supraviețuitorilor masacrului din Norvegia

1

În 2011, după un atentat cu bombă care a ucis opt oameni, Anders Behring Breivik a deschis focul într-o tabără de tineret a membrilor Partidului Laburist, ucigând 69 de persoane, majoritatea tineri, și rănind mulți alții. În urma acestui masacru, au supraviețuit 500 de tineri, iar editorul foto Andrea Gjestvang a început o serie de portrete cu unii dintre aceștia.

 

One Day in History“I carry my scars with dignity, because I go

Ylva Helen Schwenke are 15 ani și a fost împușcată de cinci ori. ”Îmi port cicatricele cu demnitate, pentru că le-am dobândit pentru ceva în care cred,” spune tânăra. ”Asta e atitudinea mea în viață, ceea ce mă ține în mișcare. Așa merg lucrurile, iar eu trebuie să mă împac cu ele.”

One Day in History"In the time after Utøya I had a really hard

Iselin Rose Borch are tot 15 ani. “După povestea de pe insula Utøya, mi-a fost foarte greu să dorm. Mi-era teamă de întuneric și am avut parte de chinuri groaznice pe timpul nopții. Mama și cu mine ne-am gândit că poate un cățel m-ar ajuta, așa că l-am luat pe Athene. Acum doarme pe mine în fiecare seară,” spune Iselin. 

One Day in HistoryMarius Hoft (18) was hiding on a rock shelf to

Marius Hoft are 18 ani, iar în momentul atentatului se ascundea într-o scobitură în stâncă. Cel mai bun prieten al lui s-a prăbușit încercând să ajungă și el în ascunzătoare.

One Day in HistoryCecilie Herlovsen (17) lost her arm. She was a

Cecilie Herlovsen are 17 ani și și-a pierdut brațul în timpul masacrului. A fost, de asemenea, împușcată și în obraz, însă glonțul a nimerit în măseaua de minte, ceea ce i-a salvat viața. 

One Day in HistoryTorje Hanssen (14) was the youngest participan

Torje Hansse are acum 14 ani, iar la vremea masacrului a fost cel mai tânăr participant la tabără. Deși fratele său a fost grav rănit, Torje a reușit să scape teafăr înotând și fiind recuperat de o barcă.

One Day in HistoryAleksander Sandberg (16).PHOTO: ANDREA GJESTVA

Aleksander Sandberg are 16 ani. “În perioada imediat de după s-a așternut liniștea. M-am gândit aproape fără încetare la tot ce s-a întâmplat. Acum sunt mult mai conștient de nedreptățile din lume,” spune adolescentul. 

One Day in HistoryEirin Kristin Kjær (20) was shot three times

Eirin Kristin Kjær are 20 de ani și a fost împușcată de trei ori în timp ce încerca să-și apere niște prieteni mai tineri. 

One Day in HistoryIna Libak (21) was shot five times, and surviv

Ina Libak are 21 de ani și a fost împușcată de cinci ori. A supraviețuit doar datorită faptului că prietenii au ascuns-o în pădure și i-au îngrijit rănile până la venirea autorităților. ”Ce s-a întâmplat atunci e încă parte din mine, dar totodată e așa departe,” spune tânăra. 

One Day in History"I like to sit here, because I feel that my de

Aina Helgheim are 19 ani. ”Îmi place să stau aici pentru că-i simt pe prietenii mei care au murit, am impresia că sunt aici, în natura care ne înconjoară. Îi simt aproape, chiar dacă au plecat dintre noi,” spune Aina. 

Sursa: Slate

Foto: Andrea Gjestvang/Moment


Un comentariu

  1. Pingback: Portrete răscolitoare ale supravieţuitorilor MASACRULUI DIN NORVEGIA | HotNews

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger