FOTO Portrete de adolescenți căsătoriți din România

5

Maria Sturm, fotografă stabilită la Berlin, a pornit de la o întrebare foarte simplă când s-a hotărât să vină în România și să fotografieze adolescenți deja căsătoriți: e oare justificată prejudecata occidentală, potrivit căreia acești copii sunt nefericiți, deoarece sunt forțați cultural să ardă niște etape importante?

 

Maria_Sturm_6

 

”În felul în care noi (occidentalii, n.r.) înțelegem tinerețea este puternic legat de libertate și individualitate; nu ne putem imagina cum ar fi să creștem fără ele,” spune Maria Sturm, într-un interviu pentru FeatureShoot. Fotografa a realizat portretele mai multor tineri romi din România, majoritatea cu vârste de 12-14 ani, despre care, deși sunt deja căsătoriți și duc vieți nu tocmai ușoare, nu putem spune că sunt neapărat nefericiți.

 

Maria_Sturm_8

Maria_Sturm_4

Maria_Sturm_3

 

În timpul documentării proiectului său fotografic, Sturm susține că mai toți adolescenții pe care i-a intervievat visau, după propriile declarații, la bună înțelegere cu familia, la sănătate și la o viață mai ușoară pentru copiii lor, prea puțini invocând realizarea materială. ”Unii dintre cei care mi-au văzut lucrările la expoziției au început să spună Vai, ce îngrozitor, sărmanii copii!. Dar asta pentru că cei mai mulți oameni folosesc o singură măsură. Și, deși pot înțelege psihologia din spatele acestei reacții, ar fi mult mai bine ca oamenii să nu mai vadă lumea strict în alb și negru,” e de părere artista din Berlin.

 

15

Maria_Sturm_7

Maria_Sturm_2

 

Seria Be Good, în care Sturm a adunat aceste portrete, concretizate, de altfel, și într-un album, ”înfățișează cupluri căsătorite, fiecare membru apărând însă ca individ, precum și imagini cu naturi moarte cu flori și scene din dormitoarele matrimoniale, acestea având valori simbolice și metaforice. Societatea lor nu e obișnuită cu ideea ne individualitate într-un sens modern, care, la fel ca și conceptul de tinerețe, pur și simplu nu există,” scrie fotografa pe site-ul personal, unde puteți urmări mai multe imagini din această serie.

 

17

Dorina Rosu 001

simonel 2 001

04

Lalo 001

Sursa: FeatureShoot

Foto: Maria Sturm


5 comentarii

 1. acestia sunt romi nu ROMANI… de ce nu se face diferenta???? reprezinta putin la suta din populatia Romaniei si ii gasiti in toate tarile lumii … wake up people!!!

 2. Conform articolului, se face diferenta pentru ca s-a specificat ca sunt romi. “Fotografa a realizat portretele mai multor tineri romi din România, majoritatea cu vârste de 12-14 ani, despre care, deși sunt deja căsătoriți și duc vieți nu tocmai ușoare, nu putem spune că sunt neapărat nefericiți.”

 3. Pingback: FOTO Poveștile impresionante ale unor fetițe-mirese | Radio GRADO

 4. rromi… pe boala.
  Denumirea lor e “gypsies” și ei sunt mândrii de asta!

  iar, prin traducere “gypsie” inseamna “țigan”, Multi rromi își spun chiar ei țigani.

  iar conform DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Romane)termenul de tigan/tiganca este:

  ȚIGÁN, -Ă, țigani, -e, s. m., adj. I. S. m. 1. Persoană care face parte dintr-o populație originară din nord-vestul Indiei, care a migrat începând din sec. V în Persia, Asia Mediteraneeană și în Imperiul Bizantin, în sec. X-XVI în sud-estul și centrul Europei și în nordul Africii, în sec. XV în vestul Europei (în special în Peninsula Iberică), iar în sec. XIX și în cele două Americi și care vorbesc o limbă indo-europeană.

  Că au inventat politicienii, cuvântul “rrom” ca sa ne confunde străinii cu etnia rromă (na, ca sa fiu corecta din punct de vedere politic) – asta e altă discuție.

  Cat despre proaspeții miri… casa de piatra și să se tină de scoală!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger