FOTO Peste 50 de copaci au fost deja tăiați din Parcul Tineretului, excavatoarele lucrează în continuare

0

Excavările au fost reluate în Parcul Tineretului, după un weekend de pauză în care s-a auzit doar vocea protestatarilor care vor oprirea lucrărilor și salvarea copacilor. Sute de oameni s-au adunat sămbătă și mai puțini duminică pentru a denunța ilegalitatea defrișărilor de copaci și a cere oprirea lucrărilor.

 

tine5

 

Peste 50 de copaci au fost tăiați, începând cu luna martie, 500 urmând să dispară până la finalizarea lucrărilor, spune Dan Trifu, vicepreședintele asociației Eco-Civica, care luptă de ani de zile în instanțe și în stradă pentru salvarea spațiilor verzi din București. Tăierea copacilor este, însă, ilegală, întrucât proprietarul terenului nu are aviz de defrișare de la Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Generale.

 

tine00

tine0

 

Povestea dintre proprietarul terenului de 8,9 hectare din Tineretului – pe care urmează să se construiască șase blocuri – și locuitorii de la blocurile din zonă care se opun acestui proiect este veche și începe prin 2002. Dumitru Lupescu este unul dintre președinții de asociație din zonă care s-a implicat de la început în lupta împotriva distrugerii parcului. După teancul de hotărâri judecătorești și proiecte legislative pe care îl poartă după el, dar și după limbajul avocățesc n-ai crede că nu este jurist. E doar un locatar care vrea să oprească distrugerile din parc. El știe istoricul conflictului pe de rost:

2002-2004: Proprietarul a cumpărat loturi disparate în parc, a solicitat Primăriei Generale punerea în posesie, a fost refuzat pe motivul existenței spațiilor verzi.

2004: Studiu de urbanism al Primăriei privind repartizarea unui teren pentru relocarea de proprietăți, aprobat printr-un PUZ din 2005 și introdus printr-o hotărâre de Consiliu General. 8,9 hectare din parc deveneau rezervă de retrocedare, ilegal întrucât se aflau pe domeniul public. Au schimbat destinația terenului din V1, spațiu verde, în L1, construcție locuințe mici.

2006 – 2007: Proprietarul s-a judecat cu Primăria să i se pună în posesie, i s-a dat parțial dreptate, iar Primăria trebuia să întocmească documentația pentru schimb de teren. S-a încheiat contractul de schimb de terenuri, în 2008, făcut de fostul primar Adriean Videanu, și au început presiuni asupra Primăriei sectorul 4 pentru a emite PUZ-ul.

 

tine2

tine4

 

2009 – 2010: Locuitorii din zonă s-au judecat cu proprietarul terenului, susținând că legea spațiilor verzi prevede neschimbarea destinației terenurior. Instanța a admis toate excepțiile locuitorilor, dar le-au respins acțiunea ca neîntemeiată.

2010 – 2011: Proprietarul a notificat Primăria sectorului 4 să emită autorizație de construcție, dar nu a fost emisă pentru că era expirat PUZ-ul, dar a luat un certificat de la Primăria Generală prin care se arăta că PUZ-ul e valabil, deși n-a fost prelungit.
În prezent, lucrările la construcția blocurilor a început prin defrișarea pomilor. “Au început să taie pe 17 martie, am chemat direcția control din Primăria Capitalei, au venit și au stat degeaba. Am avut inspector de la direcția mediu nu putea să intre că e proprietate privată, îi dădea amenda de la gard, a doua zi o plăteau și tăiau din nou”, spune Dumitru Lupescu.

 

tine5

 

Oamenii din zonă povestesc cum se lucrează în parc, de dimineața devreme până spre după amiază. Camioanele și excavatoarele se văd foarte bine de la balcoanele lor, de unde numără copacii care dispar în fiecare zi. Copaci pe care, în mare parte, i-au plantat chiar ei, împreună cu copiii, prin 1986-1987 când a fost amenajat parcul. Iar acum privesc cum se alege praful de castanii și teii bătrâni.

Protestatarii au semnalat Gărzii de Mediu tăierile ilegale de copaci, dar răspunsul a fost surprinzător: “la verificările efectuate în data de 27.05.2014 și 29.05.2014 nu s-au mai constatat activități de defrișare în amplasament”. Dar, inspectorii au observat că se lucrează la “evacuarea materialului lemnos defrișat illegal în data de 14.05.2014, precum și executarea lucrărilor de trasare fundație și excavație”.

 

Puteți citi și:

Cine se luptă cu mafia imobiliară din București

Parlamentarii pregătesc genocidul spațiilor verzi din România

VIDEO Aerul care ne îmbolnăvește: “E”-urile respirate de bucureșteni provoacă sute de morți


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger