FOTO Pescarii clujeni au curăţat voluntar de gunoaie o porţiune a Someşului

0

Nu demult vă povesteam despre cei 9 voluntari care au strâns aproape o tonă de gunoaie de pe malul râului Suceava, în doar trei ore. Ne bucurăm că, după scurtă vreme, vă mai putem aduce o veste la fel de bună, despre organizaţia de pescari Aqua Fishing Club din Cluj-Napoca, care a organizat în weekend a doua ediţie a unei acţiuni de ecologizare pe râul Someş, care traversează oraşul. Porţiunea de râu curăţată de gunoaie a fost destul de mare, iar la acţiune au participat aproximativ 30 de voluntari care, de această dată, au “pescuit” din râu plastic, cârpe, ba chiar un televizor şi un pat întreg.

 

 

Duminică dimineaţa, câteva zeci de pescari au “atacat” albia Someşului cu saci menajeri în care au adunat gunoaiele ascunse sub apă.  În acelaşi timp, în aceeaşi zonă unde ei făceau curat, dar pe porţiunea de plajă, alte zeci de persoane stăteau la soare şi îi priveau. Un singur privitor s-a oferit să le dea o mână de ajutor celor 30 de pescari, membri ai Aqua Fishing Cluj, dar şi alţi pescari cu spirit civic, care au curăţat o bună porţiune din Someş, “înarmaţi” cu mănuşi de protecţie şi saci de plastic rezistenţi. Mulţi dintre voluntari veniseră pregătiţi cu cizme de cauciuc waders, dar cum apa n-a fost tocmai rece, unii dintre ei s-au aventurat în râu doar în pantaloni scurţi, ne povesteşte Daniel Turean care, deşi nu e membru al grupului organizator, s-a alăturat iniţiativei şi a urmărit-o pas cu pas, prin fotografii. Cei care s-au ocupat de ecologizare nu s-au lăsat descurajaţi de pasivitatea oamenilor veniţi la plajă şi nici de nemulţumirile unora dintre ei, că li se tulbură liniştea. “Cineva a cerut chiar şi să fie tunsă iarba de pe mal,” spune Turean.

Grupul de ecologizare a strâns, între orele 10 şi 14, aproximativ 200 de saci de gunoi, din apele Someşului cuprinse între cartierul Grigorescu, de la podul albastru, până mai sus de ştrandul Sun. Gunoaiele – în mare parte cârpe, ambalaje de plastic şi peturi, dar şi un iPhone, un casetofon, un televizor şi un pat – au fost colectate de cei de la Apele Române şi transportate la rampa de gunoi a Clujului.

 

Somesul superpoluat

Posted by pescuit on Monday, January 26, 2015

 

 

Iniţiativa pescarilor, promovată prin reţele sociale, este la a doua ediţie şi a fost motivată în parte şi de faptul că, weekendul viitor, va avea loc Cupa Clujului la Păstrăv, un concurs din cadrul Campionatului Naţional de Spinning de pe Mal, unde pescarii au vrut să nu pescuiască numai deşeuri. “E nevoie ca oamenii să realizeze că apele nu sunt gropi de gunoi,” spune fotograful Daniel Turean. “Eu, personal, la fiecare ieşire de pescuit sau în natură, adun cate ceva şi probabil mulţi dintre ceilalti care vin procedează la fel. Nu e foarte plăcut să prinzi un scutec folosit în loc de peşte, să fie imposibil pescuitul din cauza agăţăturilor. Estetic, nu mai are rost sa zic nimic,” e de părere clujeanul, care va mai participa şi la următoarea operaţiune de ecologizare.

“Ne folosim de acest prilej pentru a le reaminti celor care obişnuiesc să folosească malurile râurilor ca mediu pentru agrement că este datoria fiecăruia dintre noi să păstrăm curăţenia şi să înlăturăm în mod civilizat resturile şi gunoaiele care rezultă de pe urma distracţiilor ocazionale în aer liber. De asemenea, reamintim că aceste zone nu sunt menite să suplinească rolul şi rostul rampelor de gunoi”, au spus reprezentanţii clubului Aqua Fishing Cluj pentru Transilvania Reporter.

 

stire 9 iun pescuit 1

 

stire 9 iun pescuit 2

stire 9 iun pescuit 3

stire 9 iun pescuit 4

 

stire 9 iun pescuit 5

stire 9 iun pescuit 6

stire 9 iun pescuit 7

stire 9 iun pescuit 8

stire 9 iun pescuit 9

stire 9 iun pescuit 10

 

stire 9 iun pescuit 14

stire 9 iun pescuit 15

stire 9 iun pescuit 16

stire 9 iun pescuit 19

stire 9 iun pescuit 18 main

stire 9 iun pescuit 17

stire 9 iun pescuit 21

stire 9 iun pescuit 20

 

 

Mai multe informaţii despre Aqua Fishing Club puteţi găsi aici. Alte fotografii de la acţiune, aici.

Foto: AFC, Daniel Turean

Puteţi citi şi:

9 oameni au strâns voluntar o mie de kilograme de gunoaie de pe malul râului Suceava

Sătul să vadă în fiecare zi gunoaie, un olandez a curăţa singur malul unui râu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger