FOTO Pe drum, la Marea Neagră, cu Petruț Călinescu

0

Cu Petruț Călinescu ați mai făcut cunoștință pe TOTB imediat după lansarea Mândrie și beton, unul dintre proiectele fotografice de referință ale ultimilor ani, care cartografiază prin imagini devenite deja iconice transformarea satelor maramureșene, sub valul de migrații în străinătate. Răsfoind portofoliul virtual al lui Petruț, am avut impulsul ca, în fața fotografiilor, să caut butonul de Play, atâta vreme cât ele vorbesc într-o limbă de-a dreptul cinematică, a mișcării suspendate, gata parcă să-și reia firul și ritmul din momentul declanșării.

 

marea neagra 05

Ochamchira, Abkhazia. Nina și fiica ei (în fundal) pescuiesc pentru subzistență. Nina a lucrat într-o fabrică de pește, distrusă în recentul răboi pentru independență georgian-abkhaz. Are o pensie mai mică de 50 de euro. Fostă bijuterie a stațiunilor soviectice, Abkhazia a fost devastată în 92-93, în timpul războiului separatist cu Georgia. Astăzi, este o destinație ieftină pentru turiștii ruși, al căror număr se ridică anual la circa 500.000.

 

Expresiile protagoniștilor, tensiunea gesturilor întrerupte într-un punct culminant, toate aceste mărci păstrează imaginile într-un prezent permanent, al vieții cotidiene ritualizate, al cărei mister rămâne intact. Când l-am invitat să facă un top subiectiv cu fotografiile lui preferate, din toate cele pe care le-a realizat, mi-a spus că ”imaginile preferate se schimbă de-a lungul timpului, variază în funcție de perioada în care le aleg. Majoritatea dispar cu totul și nu îmi mai plac deloc, doar foarte puține rămân constant într-un fel de top personal.” Pentru azi, Petruț Călinescu a selectat zece imagini din cel mai nou proiect al său, Marea Neagră, început în urmă cu aproape trei ani și care urmează să fie relansat săptămânile viitoare, cu tot cu site și povești.

”În ultima vreme, încerc sa lucrez la proiecte mai de durată și atunci în top urcă fotografiile care îmi stau sub nas cel mai mult, în cazul de față, Marea Neagra,” povestește fotojurnalistul care, din 2005, lucrează ca independent. ”Ca orice proiect serios, Marea Neagră a început la o bere cu un prieten, Ștefan Cândea, jurnalist. Delta, litoralul, Dobrogea ma făscinau de mult, dar abia în 2010 m-am uitat mai atent pe hartă, să văd ce alte țări mai sînt la malul mării. Cam la jumătate de an după treaba asta, ne-am suit într-o mașină și, timp de 3 luni, am trecut prin toate țările de la Marea Neagră, ba chiar un pic și pe lângă. Rezultatul a fost un blog, care între timp s-a transformat într-un fel de revistă online cu materiale jurnalistice pigulite atent din zonă, ale noastre, dar și ale multor altor jurnaliști colaboratori. Ne-am întors anul acesta pe teren, la poveștile pe care abia ce le mirosisem în 2010, de data asta punctual și nu într-o călătorie în cerc. Site-ul și poveștile noi urmează să le lansăm în câteva săptămâni.”

 

01

Un tânăr își petrece în aparatamentul mamei sale din Sousha, Nagorno-Karabakh, ultima vară înainte de a se înscrie la Școala Militară din Yerevan

02

Animale exotice, la grădina zoologică din centrul orașului Tbilisi, Georgia, chiar vizavi de blocurile epocii comuniste

marea neagra 03

O tânără îi pozează prietenului ei cu un șarpe de închiriat și un palmier de plastic la Zatoka, Ucraina. Zatoka este una dintre destinațiile populare și ieftine ale Ucraineri, preferate de moldoveni

marea neagra 04

O tânără își reface machiajul, în Sukhumi, Abkhazia. În fundal, se află o epavă a unei nave comerciale africane, care a eșuat în urmă cu trei ani, în timpul unei furtuni. 

marea neagra 06

Scenă subacvatică, stațiunea Pitsunda, Abkhazia. 

A man is cooling down his horse on a hot day,Caspian Sea, Sumgait public beach

Un tânăr a ieșit la baie cu calul, într-o zi fierbinte, la Marea Caspică, pe plaja publică Sumgait din Azerbaijan

marea neagra 08

Prânzul la o cantină din Zatoka, Ucraina

marea neagra 09

Tinere care dansează la Sanatoriul Sukhumi, din Abkhazia, un complex deținut de un regiment militar de la Moscova. Zeci de pavilioane și clădiri înalte sunt ocupate de ofițeri ruși veniți în vacanță cu familiile și păziți de mai multe tancuri camuflate cu plase. 

An empty terrace in Igneada resort at the Black Sea

O terasă goală din stațiunea turcăIgneada, de la Marea Neagră

oetrutPetruț Călinescu a lucrat ca fotoreporter începând cu 1998, pe la diverse cotidiene centrale. Apoi a fost o vreme colaborator France Presse și, de prin 2005, fotograf independent, reprezentat de agenția Panos Pictures. Pe lângă Marea Neagră, Mândrie și Beton este un alt proiect la care a lucrat mult, timp de 3 ani, și s-a finalizat printr-un webdocumentar și un album foto prefinanțat de cititori. Fotografiile lui au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.

 

 

Puteți citi și:

FOTO Mândrie și beton. Povestea

FOTO De la jungla amazoniană, la triburi africane: Lumi în transformare, cu Tudor Vintiloiu

FOTO Din colonii muncitorești, în Piața Taksim. Visele prin obiectiv ale Ioanei Moldovan

FOTO Pe drum cu fotojurnalistul George Popescu: De la Universitate, prin Petrila, până în Sahara

FOTO Mihai Barbu: 11 ani de fotojurnalism în 8 imagini

FOTO Povești cu oameni și locuri din foste orașe industriale, cu Ioana Cârlig

FOTO Două luni nicăieri, cu Bogdan Gîrbovan


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger