FOTO Pe drum cu fotojurnalistul George Popescu: De la Universitate, prin Petrila, până în Sahara

2

Pe George Popescu îl găsești mai mereu pe drumuri. Când nu ”vânează” prin obiectiv pulsul străzii, al protestelor și al cotloanelor mai puțin vizibile, merge acolo unde-l duc instinctul și interesul pentru diverse fotoreportaje, fie că e vorba de Mina Petrila sau de Deșertul Sahara al Mauritaniei.

 

1

Am fost în stradă pentru Roşia Montană şi mă bucur că am făcut-o. Am văzut oameni minunaţi, îmi pierdusem speranţa că mai există în generaţia mea dorinţa de a protesta, de a schimba ceva, de a te opune unui sistem profund corupt. Sper să ne ţină, va fi greu de schimbat ceva după atâţia ani.

 

Dacă ați ieșit la protestele din ultimele trei săptămâni, sigur l-ați văzut măcar cu coada ochiului, cocoțat pe vreun stâlp, nemișcat la vreo fereastră de unde să prindă în imagini ceea ce oamenii doar intuiesc din mijlocul scandărilor.

Spune că s-a apucat de fotografiat pe la 12 ani, însă i-a luat mult timp să scape de timiditate și să îndrepte camera spre oameni. Chiar și acum, când în multe din imaginile sale oamenii sunt cei care spun, fără cuvinte, povestea, și când publică alături de Casa JurnalistuluiVice sau Decât o Revistă, George zice despre el, cu modestie, doar că-i place să se considere fotojurnalist. L-am invitat astăzi să ne plimbe prin lucrările lui și să ne povestească pe scurt despre zece din fotografiile de care, dintr-un motiv sau altul, se simte foarte legat.

 

2

Sala de duș de la Mina Petrila, octombrie 2012, după ieşirea din schimb. Cam jumătate urlau să ies cu aparatul de acolo. După câteva minute de tatonare şi negocieri, le-am zis că cine nu vrea să apară în poză, să se întoarcă cu spatele. Aşa am reuşit să-i conving să mă lase să apăs pe buton. 

3

Miner pregătindu-se de duș, în vestiarul de la Mina Petrila, octombrie 2012. A fost o zi incredibilă pentru mine, am coborât la peste 900 m sub pământ. Toată seria de imagini poate fi văzută aici. Sper că în 2014 să continuu documentarea în Valea Jiului, dacă reuşesc să fac rost de finanţare.

4

Crescător de cămile, Sahara, Mauritania, martie 2013. Se apropia o furtună de nisip. Sahara a însemnat ceva incredibil pentru mine, abia aştept să mă întorc a treia oară.

5

Artistul de stradă Irlo şi prietena lui, prima ediţie a OneLove fest, primul festival de reggae din România, în pădure la Comana. Septembrie 2009

6

Ultima zi de şcoală, cu “autobuzul” şcolii, din Periprava spre C.A. Rosetti. 15 iunie 2011.

7

Baie în Dâmboviţa, București, august 2011. Parte dintr-un reportaj făcut pentru revista Vice.

8

Sulina, 1 ianuarie 2011, după un revelion nebun făcut pe plajă, la cort.

9

Gabi Gabor, ţigan gabor din Văleni, Târgu Mureş, aprilie 2013. Un om extraordinar, care munceşte enorm pentru a-şi ridica statutul: poliţist, tinichigiu, mecanic auto, vopsitor auto. Articolul tocmai a fost publicat în DOR #13 şi a beneficiat de un grant din partea Fundaţiei Erste.

10

Ăsta e un wallpaper, dar ştiu că o să vă producă câteva zâmbete. Iulie 2010, Plaiul Foii, Piatra Craiului.

251957_10151942351710434_57164086_nM-am născut în 1980, am vorbit la 4 ani, am citit la 5 şi am fumat la 6. Mi-am petrecut copilăria în Argeş, la câţiva kilometri de Siliştea Gumeşti a lui Marin Preda. Din păcate, nu mi-a plăcut instituţia Școală, iar cu matematica am stat dezastruos. Am făcut o facultate obscură şi, pe la 18-19 ani, habar nu aveam ce voi face cu viaţa mea. Am avut noroc cu apariţia internetului, când m-am apucat să învăţ un lucru care mi-a plăcut: grafică web. Uşor, uşor, am trecut însă la fotografie, păstrându-mi “meseria de bază”, pentru a mă putea întreţine. De obicei, fotografiez pe banii mei sau pe bani destul de puţini primiţi de la publicaţii, care îmi acoperă cheltuielile de deplasare. Cam de un an sunt membru N-Ost, o agenţie de presă din Berlin, care acoperă Europa de Est. Am devenit fotojurnalist cu acte în regulă, nu mai e o activitate pe care să o fac doar de plăcere :). Mai public pe ici, pe colo în România, dar, din păcate, revistele unde merită să publici le numeri pe degetele de la o mână.

 

Puteți urmări și:

FOTO Mihai Barbu: 11 ani de fotojurnalism în 8 imagini

FOTO Povești cu oameni și locuri din foste orașe industriale, cu Ioana Cârlig

FOTO Două luni nicăieri, cu Bogdan Gîrbovan


2 comentarii

  1. Pingback: SemneBune > SB-1909-RPC

  2. Pingback: Rudar posle smene | Suština pasijansa™

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger