FOTO Parkour sau zborul urban

0

Fotograful Andy Day documentează, în toată lumea, zborul practicanţilor de parkour, care străbat junglele urbane cu o uşurinţă de invidiat, ajutându-se doar de corpurile lor, de mobilitatea muşchilor şi de curajul de a sfida gravitaţia.

„Am învăţat cum să folosesc un aparat numai prin practică şi parkour-ul a fost cel care m-a făcut să vreau să fac tot mai multe fotografii”, mărturiseşte Day. Interesul său pentru acest sport s-a născut în anul 2003, când studia la Universitatea din Birmingham şi a decis să scrie o lucrare despre parkour pentru unul dintre cursurile pe care le urma. Ca să se documenteze, a mers la Londra, pentru a sta de vorbă cu câţiva practicanţi ai acestui sport, care se antrenau în grup. Avea un aparat foto banal la dispoziţie, pe care abia îl folosise până atunci. După experienţa trăită cu ocazia acelei documentări, viaţa lui Day s-a schimbat: acela a fost momentul începerii carierei sale fotografice, dedicată aproape exclusiv parkour-ului. A documentat acest sport peste tot în lume, din Nicaragua în Finlanda şi până în India. Munca lui a atras şi interesul companiilor din domenii precum modă, tehnologie sau alimente.

„Abilitatea de a te deplasa fără restricţii este ceva ce noi toţi asociem cu supereroii. Sentimentul că nu mai există nicio limitare este eliberator şi oferă un nivel diferit de încredere, de siguranţă, de putere. Probabil că aceste lucruri sunt motivaţii suficient de bune pentru diverse mărci ca să se asocieze cu parkour-ul şi cu munca mea”, spune fotograful. DE 10 ani, a documentat neîncetat acest sport, dezvoltându-şi instinctul de a surprinde unghiul potrivit la timpul potrivit. Chiar şi aşa, uneori se vede nevoit să ceară atleţilor să repete un salt, pentru o fotografie mai bună, dar când săriturile sunt dificile, este nevoit să facă poza perfectă de prima dată. Day călătoreşte şi lucrează cu Parkour Generations, predă cursuri de fotografie specializată pe parkour în cadrul Central St. Martins College of Art and Design şi a devenit un membru-cheie al unui grup de nişă de atleţi care practică buildering, un sport similar parkour-ului, care presupune escaladarea clădirilor şi a structurilor urbane fără protecţie, frânghii sau alte accesorii.

Sursa şi foto: Slate


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger