FOTO Parcul naţional Yasuni, locul unde se plăteşte pentru a păstra petrolul neexploatat

0

Considerat unul dintre cele mai bogate locuri de pe planetă ca biodiversitate (dacă nu chiar cel mai bogat), parcul naţional Yasuni este locul în care se desfăşoară o iniţiativă unică în lume, menită să salveze pădurea tropicală: aici, se plăteşte nu pentru extragerea ţiţeiului, ci pentru păstrarea lui în pământ.

 

 

Pe un singur hectar din acest parc există 655 de specii diferite de copaci, mult mai multe decât pe un hectar de parc din SUA şi Canada combinate, spre exemplu. Cea mai bogată biodiversitate din lume de reptile şi amfibieni se află în Yasuni – 271 de specii. Cele mai tari sunt insectele: omul de ştiinţă Terry Erwin a estimat că un singur hectar din pădurea tropicală Yasuni este casă pentru 100.000 de specii unice de insecte. Dar în Yasuni se găseşte, totodată, şi petrol, sub toată această biodiversitate pe care o putem vedea pe larg într-o galerie foto a Mongabay News. Unele estimări vorbesc de o zonă a parcului care ar sta pe 846 de milioane de barili de petrol.

 

 

În orice altă parte a lumii, aşa ceva ar atrage imediat companiile dornice să exploateze resursa subterană. Dar Ecuadorul (statul unde se află acest parc naţional) a venit cu o altă soluţie, interesantă şi puţin controversată. Cu ajutorul ONU, statul a propus comunităţii internaţionale să plătească aproximativ jumătate din valoarea acelui petrol descoperit, adică 3,6 miliarde de dolari, bani care să intre într-un cont special care, astfel, va ţine departe utilajele de exploatare de regiunea Yasuni. Fondul financiar astfel creat va ajuta la susţinerea unor proiecte de folosire a energiilor regenerabile, a unor programe sociale, dar şi de cercetare, conservare şi reîmpădurire, acolo unde este necesar.

 

 

Oficialii statului Ecuador spun că lăsarea petrolului acolo unde este va însemna un minus de 410 milioane de tone de dioxid de carbon din atmosferă, va păstra unul dintre cele mai bogate ecosisteme din lume intact şi va salva triburile indigene din Yasuni. În ciuda acestor argumente, iniţiativa a întâmpinat dificultăţi. A fost contestată şi s-a pus chiar la îndoială capacitatea Ecuadorului de a ţine investitorii departe de parc, mai ales în condiţiile schimbării politice a guvernelor. Alte voci au spus că, deoarece terenul se află sub protecţie UNESCO, ar trebui să fie pur şi simplu interzisă orice fel de exploatare, fără nevoia „plăţii unei taxe care seamănă a răscumpărare”. Dar cum în alte părţi ale lumii, legile de protejare impuse de apartenenţa pe liste cu zone unice sau rare nu au avut mare efect, Ecuadorul a rămas la planul său: anul trecut, statul strânsese, deja, din donaţii, 116 milioane de dolari.

 

 

 

 

 

Sursa: Mongabay News

Foto: Jeremy Hance


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger