FOTO Pădurile milenare din Tasmania, distruse iremediabil de flăcări

0

În Tasmania se află unele din cele mai vechi și mai valoroase păduri milenare ale lumii, a căror biodiversitate se confruntă acum cu o criză devastatoare. Ca urmare a unor incendii declanșate de trăsnete la jumătatea lunii ianuarie, peste 10.000 de hectare de pădure au ars, iar specialiștii spun că mare parte din flora acestei regiuni se va mai recupera niciodată.

În vestul Tasmaniei, există cinci specii de mușchi, dintre care patru endemice. Ele susțin întregul ecosistem, asigurând un sol fertil și creând mici cursuri de apă. Foto: Dan Broun

În vestul Tasmaniei, există cinci specii de mușchi, dintre care patru endemice. Ele susțin întregul ecosistem, asigurând un sol fertil și creând mici cursuri de apă. Foto: Dan Broun

Ecosistemele alpine antice din Tasmania, parte din patrimoniul natural universal, au fost distruse de incendiile pe care cercetătorii le corelează cu schimbările climatice. Dezastrul, în urma căruia au fost carbonizați copaci și plante vechi de 1.000-1.500 de ani, este un semnal pentru guvernele lumii, spun specialiștii în conservare, pentru a lua măsuri suplimentare de protejare a acestor peisaje de o valoare inestimabilă.

3

Plantă pe solul carbonizat. Foto: Dan Broun

4

Pământ ars, cât vezi cu ochii. Foto: Dan Broun

David Bowman, cercetător în ecologie, spune, citat de Smithsonian, că regiunea vestică a Tasmaniei era un ”refugiu geologic”, care supraviețuise însă din era în care Australia era parte din Gondwana, supercontinentul din care făceau parte Antarctica și America de Sud, fragmentet în urmă cu circa 180 de milioane de ani.

5

Pancarta cu ”Bun venit în zona naturală protejată”. Foto: Dan Broun

6

Rămășițele plantelor de Richea scoparia. Foto: Dan Broun

Dacă în urma incendiilor din 2013, cercetătorii erau sceptici în ceea ce privește implicarea schimbărilor climatice, acum îndoielile au pălit, ca urmare a unei mai bune înțelegeri a felului în care interacționează factorii climatici. ”Situația actuală corespunde perfect predicțiilor,” spune Bowman. ”Incendiile au fost iscate de trăznete, iar vestul Tasmaniei este incredibil de călduros și de uscat, judecând după standardele istorice. Cred că ar fi neetic și neprofesionist din partea mea dacă nu aș emite un diagnostic și aș spune despre ce e vorba – despre schimbări climatice. La ritmul actual de încălzire, ecosistemul va dispărea în 50 de ani.”

7

Cangur pitic, care prezintă urme de arsuri. Foto: Dan Broun

9

Mușchi. Foto: Dan Broun

10

Pin vechi de 1.500 de ani. Foto: Dan Brown

11

Trunchi de copac incinerat. Foto: Dan Broun

Imaginile fotografului Dan Broun surprind dezastrul în urma căruia au dispărut – irevocabil, după părerea specialiștilor – specii extrem de vechi și de prețioase.

Detaliu din peisajul natural al Tasmaniei, înainte de incendiile devastatoare. Foto: Dan Broun

Detaliu din peisajul natural al Tasmaniei, înainte de incendiile devastatoare. Foto: Dan Broun

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger