FOTO Ororile războiului: Gaza devastată

0

În timp ce uralele Cupei Mondiale, la rândul ei extrem de controversată, astupau în media ţipetele civililor ucişi în Gaza, viaţa oamenilor din această regiune de conflict s-a transformat într-un coşmar. Până acum, deşi Consiliul pentru Securitate al Naţiunilor Unite a cerut încetarea ostilităţilor dintre Israel şi gruparea Hamas, circa 200 de persoane au murit şi peste 1.000 au fost rănite. Potrivit estimărilor, peste 70% din victime au fost civili palestinieni. 30% dintre aceştia au fost copii.

 

Hicks,Tyler -  from camera serial number

Miercuri, 16 iulie, patru copii palestineni au fost ucişi pe o plajă. La o zi după, alţi trei copii au murit în urma unui atac aerian. Foto: Reuters

 

Conflictul dintre palestineni şi Israel are deja la activ decenii întregi. O animaţie scurtă şi cinică explică foarte limpede şirul de violenţe care se derulează chiar acum, sub ochii noştri, sub obiectivele foto ale jurnaliştilor. Conflictul dintre Israel şi organizaţia Hamas, pe care cei mai mulţi o numesc grupare teroristă, este ceva mai recent, fiind însă o continuare istorică a tensiunilor dintre arabi şi israelieni. În 2007, la doi ani după ce israelienii şi-au retras trupele din Gaza, Hamas a ajuns la putere în Fâşia Gaza, impunând o politică ce refuză recunoaşterea oficială a statului Israel. Deşi Gaza nu are oficial armată, numeroase rachete au fost trimise spre teritoriul israelian de-a lungul anilor, Israelul lansând repetate ofensive la adresa palestinienilor, menite să pună capăt atacurilor cu rachete. În 2008, potrivit BBC, au murit în urma unui astfel de atac circa 1.300 de palestinieni, mare parte civili. În 2012, aproape 170 de palestineni au fost ucişi în urma unui conflict declanşat de Israel. În iulie 2014, cifrele victimelor continuă să crească pe zi ce trece. După 10 zile de bombardamente aeriene care nu au reuşit să pună capăt atacurile cu rachete din partea Hamas, Israelul a pornit joi, 17 iulie, invazia terestră.

Mai jos, o retrospectivă a celui mai recent conflict israelo-palestinian, în imagini realizate de Wissam Nassar/Al Jazeera.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Sursa: Al Jazeera

Puteţi citi şi:

FOTO Viaţa de zi cu zi sub ocupaţie militară


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger