FOTO Originile cuvintelor comune din țările Europei, ilustrate în hărți fascinante

7

Pentru un român, e destul de ușor să înțeleagă, măcar aproximativ, ce spun vecinii lui de masă dacă se află, de pildă, la o terasă dintr-un oraș spaniol, italian, sau francez. Și asta în virtutea unor rădăcini comune pe care aceste limbi le împărtășesc. În ciuda diferențelor lingvistice ale prezentului, e bine să ne reamintim că, la urma urmei, limbile trecutului îndepărtat sunt prezente în fiecare cuvânt, ca ecouri. Un utilizator de reddit, sp07, a postat hărțile etimologice pe care vă invităm să le parcurgeți mai jos, urmărind rădăcinile unora dintre cele mai folosite cuvinte.

3c9rmfmhCuvintele pentru ”biserică” în diverse limbi europene

zgcj1ewhCuvintele pentru ”trandafir” în diferitele limbi europene

ngljvichCuvintele pentru ”portocală” în diferitele limbi europene

m4vrwr1hCuvintele pentru ”ceai” în diferitele limbi europene

iyjwkifhCuvintele pentru ”ananas” în diferitele limbi europene

hhthenfhCuvintele pentru ”urs” în diferitele limbi europene

cu6amudh_updatedCuvintele pentru ”castravete” în diferitele limbi europene

cgz8kyvhCuvintele pentru ”măr” în diferitele limbi europene

50jse3rhCuvintele pentru ”bere” în diferitele limbi europene

Sursa: Business Insider

Puteți citi și:

Cum arată lumea după stereotipuri

Harta globală a ateilor

Harta lumii după mărimea penisului


7 comentarii

 1. Nu știu câți au realizat, dar și engleza (limba dragostei) are rădăcină latină (topica, gramatica în mare și destule cuvinte cu aceeași rădăcină cu latina și implicit româna) de aceea pentru noi românii e floare la ureche să învățăm engleza și nu germana (sau altă limbă nordică), deși engleza are și rădăcină germanică…oarecum!

  Pur și simplu, Roma s-a mutat în USA, ca limbă, cultură, organizare socială, arhitectonică (Capitoliul din Washington), banca centrala din NY, alfabetul latin! Roma n-a murit, e aici, cu noi, de mai bine de două mii de ani prin triburile germanice care au imitat-o în cele mai mici detalii și au perfecționat-o!

 2. Este un pic penibil ca au pus in Romania comunitatiile minoritare unguresti ca fiind majoritare. Este chiar o insulta. In plus, in Moldova, au pus rusi. De unde? Afara! Out! Raus!

 3. Hartile au fost create de utilizatorul reddit roman cu numele Bezbojnicul.

  Y6K, uita-te mai bine, comunitatile minoritare unguresti nu sunt puse ca fiind majoritare. Harta este una care prezinta etimologii si limba vorbita intr-o regiune, asa ca este normal ca ungurii, sau alte minoritati in alte parti ale Europei, sa fie prezetati.
  Eu ti-as recomanda si tie si lui Cristi D. sa va concentrati pe lucruri pozitive, nu pe ura fata de cei care vorbesc o alta limba decat voi.

 4. @MihaiP, eu ti-as recomanda sa te concentrezi pe onestitate, daca vorbesti de cei a coror lb o cunosti! Adevarul trebuie spus pana la capat si nu cum sugerezi tu, ori cum te avantajeaza pe tine- ori incluzi toate minoritatile din Europa, ori deloc!!!

  Romanii (vlahi), lipsesc in regiunile din Serbia (unde-s MAJORITARI)- ma refer aici la cuvantul “bere” si NU “pivo”. De asemenea pt “mar”, vlahii din Serbia si Bulgaria, nu apar. Sa nu-i uitam pe tracii de la sud de Dunare, armanii, care “bisericii” o numesc “bâsearic”.
  Iar pop ungureasca (secui, maghiari, ceangai) au fost de sub 6.5%, pe TOT cuprinsul tarii, cf. ultimului recensamant (noi. 2011). Cu alte cuv., harta este falsa si provocatoare!

 5. In limba romana sunt sute de cuvinte care sunt exact același, chiar in fonetica, cu cuvintele dialectale de la sud Italia. In sud Italia este si vocala â care nu existe in limba italiana.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger