FOTO Oraşul din China unde se produc 60% din decoraţiile de Crăciun din lume

0

În Yiwu, supranumit “satul Crăciunului”, există 600 de fabrici care produc 60% din decoraţiile care ajung să împodobească brazii din toate casele lumii. Condiţiile din aceste fabrici sunt însă departe de imaginarul idilic pe care îl asociem de regulă bonomului Moş Crăciun şi renilor înhămaţi la sanie. În Yiwu, la 300 de kilometri de Shanghai, nu există niciun fulg de zăpadă şi niciun brad.

 

Christmas decorations being made at a factory in Yiwu city, Zhejiang province, China - 15 Dec 2014

Foto:  Imaginechina/Rex

 

Există însă nenumărate ateliere unde se produc globuri, instalaţii ale căror leduri se aprind în ritmuri de We Wish You a Merry Christmas, pălării de Moş Crăciun şi multe alte accesorii din recuzita acestei sărbători. Cei care le produc în fabrici sunt, în cea mai mare parte, muncitori imigranţi care lucrează în jur de 12 ore pe zi, pentru puţin peste 200 de euro. Mulţi dintre ei nici măcar nu sunt foarte siguri ce înseamnă Crăciunul.

 

Christmas decorations being made at a factory in Yiwu city, Zhejiang province, China - 15 Dec 2014Foto: Imaginechina/Rex

 

“Poate că e un fel de Anul Nou [chinez] pentru străini,” spune Wei, un tânăr de 19 ani din provincia Guizhou, citat de agenţia de presă Sina. Împreună cu tatăl său, lucrează într-un atelier din “satul Crăciunului”. Munca lui constă în fabricarea unor fulgi de zăpadă artificiali: ia fulgii de polistiren, îi tăvăleşte în lipici, iar apoi îi introduce în maşinăria care-i acoperă cu pulbere de culoare roşie. Zilnic, Wei produce în jur de 5.000 de fulgi de zăpadă. În timpul procesului, tânărul şi tatăl lui, care poartă o pălărie de Moş ca să-şi protejeze părul de vopsea, se înroşesc din cap până-n picioare, fiind nevoiţi să schimbe minim 10 măşti de protecţie într-o zi. Este o muncă obositoare, pe care Wei speră să n-o mai facă de la anul. Cu banii strânşi, vrea să se întoarcă în satul natal şi să se căsătorească.

 

3Foto: China Daily/Reuters

 

Mare parte din aceste decoraţiuni ajung la Târgul Internaţional de la Yiwu, întins pe o suprafaţă de 4 milioane de metri pătraţi, catalogat de Naţiunile Unite drept “cel mai mare spaţiu de vânzare angro din lume”. Din cele cinci districte în care este organizat târgul, cel de-al doilea este rezervat Crăciunului. Pe coridoarele acestuia, stau stivuiţi reni de pluş, clopoţei strălucitori, jucării gonflabile şi multe alte asemenea obiecte ce vor ajunge apoi în casa vreunei familii americane sau europene. Târgul, unde se vând circa 400.000 de produse de Crăciun, pierde însă teren în faţa magazinelor online ca Made In China sau Alibaba, unde pot fi comandate peste 1,4 milioane de accesorii de sărbătoare.

 

4

 

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger