FOTO Oraşul ai cărui locuitori trăiesc într-o singură clădire

0

Whittier este un orăşel din Alaska, unde aproape toţi cei 200 de locuitori trăiesc sub acelaşi acoperiş, al unei clădiri cu 14 etaje. Begich Towers (BTI) găzduieşte, de asemenea, un oficiu poştal, un post de poliţie, un aprozar, o spălătorie, o clinică şi o biserică. În 2012, fotograful Reed Young şi scriitoarea Erin Sheehy au fost în acest oraş, unde au realizat un proiect fotografic dedicat acestei comunităţi.

 

r-young-whittier-alaska-08

Vremea din Whittier e adesea neprietenoasă, pe timpul iernii zăpada ajungând uneori la şase metri înălţime, iar viteza vântului la 60 de metri / oră. Astfel, viaţa la comun în BTI, clădire ridicată în anii 50 de armata americană şi destinată iniţial familiilor de militari, e o soluţie de adaptare foarte eficientă la meteorologie. În cele mai crâncene zile de iarnă, copiii sunt nevoiţi să ajungă la şcoală străbătând un tunel care porneşte din BTI, iar cei mai mulţi locatari ies rareori din casa-oraş. “În lunile când vizitatorii nu mai calcă pragul şi afacerile sezoniere sunt închise, se instalează un spirit de intimitate în acest loc unde, la orice oră poţi ciocăni la uşa apartamentului unde locuieşte şeful poliţiei, unde elevii îşi fac temele la masa din bucătărie a profesoarei şi unde preotul face botezuri într-o piscină gonflabilă din subsol,” scrie Sheehy despre atmosfera din Whittier.

 

 

Orăşelul e la rândul lui relativ izolat, în el ajungându-se tot printr-un tunel care traversează muntele. Pe timpul iernii, traficul este restricţionat major – în zilele cu cele mai scăzute temperaturi, este permisă circulaţia pe un sens doar cinci minute pe oră. Pe durata nopţii, tunelul se închide, iar în cazul unor urgenţe, un ofiţer de poliţie trebuie să meargă înaintea ambulanţei, pentru a deschide cele patru porţi din interiorul tunelului. Desigur, acest stil de viaţă nu e tocmai uşor, iar unii dintre cei care au încercat să se mute în BTI au comparat traiul de acolo cu o închisoare.

 

Pe timpul verii însă, orăşelul înfloreşte la propriu şi la figurat, primind mulţi muncitori sezonieri care se îmbarcă pe bărcile de pescuit sau se angajează la fabricile de conserve, precum şi numeroşi turişti. Într-un an, circa 700.000 de oameni vizitează aşezarea cu 200 de locuitori, însă cei mai mulţi petrec aici mai puţin de o după-amiază, alegând oraşele mai mari din apropiere. Tot acest trafic nu aduce însă prea multe venituri oraşului, unde nici nu se pot ridica prea multe construcţii noi, din simpla lipsă a spaţiului adecvat.

 

Mai multe fotografii şi poveşti din Whittier puteţi găsi aici.

Sursa: California Sunday Fotografii de Reed Young


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger