FOTO Orașele-fantomă ale Chinei

5

În ultimii ani, China a ridicat, cu o mobilizare de forțe uluitoare, numeroase orașe, de la așezări mai mici, la metropole, care să  găzduiască locuitorii zonelor rurale. Multe din aceste orașe sunt suspendate în stadiul de șantier, așteptându-și locuitorii, altele au rămas încremenite, după ce politicile sociale și urbanistice nu au dat în teren rezultatele estimate pe hârtie. Fotograful  Kai Caemmerer a documentat aceste așa-numite ”orașe-fantomă” în seria Unborn Cities (”Orașe nenăscute”), înainte ca ele să prindă viață.

1 2

Pentru occidentali, spune Caemmerer, abordarea Chinei în ceea ce privește problema locuirii și a migrației e contraintuitivă: în loc să dezvolte orașe în jurul așezărilor deja existente, autoritățile construiesc orașe-mamut, în zone unde nu trăiește nimeni. Mai apoi, locuitorii zonelor rurale sunt direcționați către orașele nou-nouțe: unii se adaptează, alții părăsesc spațiile străine, neputându-se obișnui la regulile și geografia scoase din cutie.

3 4 5

Fotograful, care locuiește la Chicago, nu dezvăluie în proiectul său locurile exacte unde ase află aceste orașe și nici nu comentează ideologic aparatul care le face să se înalțe în ritm frenetic. Lasă imaginile să vorbească de la sine despre aceste așezări-hibrid, pe care el le compară cu niște mausolee închinate, paradoxal, viitorului.

6 7 89 10 11 12 13

Sursa: FeatureShoot


5 comentarii

      • Stai tu linistit. Germanii au peste 3 milioane de turci, doar turci…Si muncesc. Dupa al doilea razboi mondial, au muncit. Societatea te poate incuraja sa muncesti! Iar nemtii stiu sa faca asta! Dincolo de toate prostiile care se scriu pe nete enorm sa poti primii 1 milion de refugiati. Si sa ii integrezi, sa le dai locuri de munca! Restul sant povesti! iar in privinta refugiatilor, Europa, a mai cunoscut valuri de migratie. Nu Europa aia pe care o cunosti tu. Francezii au primit spanioli, englezii belgieni si francezi, Italia a primit cateva sute de mii, dar noi am auzit doar de cei care vin prin Grecia. Spaniolii primesc si ei zeci de mii prin Ceuta si nu numai. Asta in Europa. Iar daca sapi mai departe vei vedea ca polonezii si-au gasit refugiu in Iran….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger