FOTO Oamenii simpli și obiectele din casele lor

0

Fotograful Huang Qingjun a petrecut aproape zece ani călătorind prin colțuri îndepărtate ale Chinei, surprinzându-i pe oameni alături de posesiunile lor. Ideea proiectului său este, pe cât de simplă, pe atât de sugestivă: fiecare familie pe care a întâlnit-o a fost rugată să-și scoată în fața casei obiectele deținute și să-i pozeze pentru o fotografie. Imaginile prezintă viețile și avuțiile unor oameni simpli, mulți dintre ei nemaifiind fotografiați până acum, care rezistă încă valului de modernizări care a împins milioane de oameni către orașele mari.

 

Un cuplu de fermieri, în fața casei lor de pământ, de unde nu le lipseșre însă antena de satelit, DVD player-ul și telefonul.

 

”Mulți oameni nu înțelegeau intenția mea, dar când au văzut cum vreau să folosesc fotografiile, au căzut de acord să-și scoată
toate obiectele în fața casei,” spune fotograful Huang Qingjun, citat de BBC.
Huang a călătorit în 14 dintre cele 33 de provincii chineze, având astfel o imagine de ansamblu asupra transformărilor societății.
Unele proiecte fotografice au durat doar câteva zile, însă pentru unele a fost nevoie de luni, atâta vreme cât fotograful
a trebuit să aștepte ca familiile să-și mute casa. Multe dintre locuințe urmau să fie demolate, oamenii fiind mutați la bloc.
Casa proaspăt renovată și mașina de spălat nou-nouță, cele două realizări ale unei familii dintr-un sat aflat în provincia Guizhou.
În imagine se află unul dintre cei mai cunoscuți scriitori chinezi, alături de soția sa și de mobilele devenite acum obiecte de anticariat.
Imagine realizată în Daqing, orașul natal al fotografului, de unde China a început să extragă petrol în anii 50. Familia unui șofer,
care a reușit în ultimii ani să-și renoveze casa.
Recolta de porumb și o fotografie a pieței Tiananmen, cele mai prețioase obiecte ale unei familii din provincia Shanxi.
Regizorul de film Zhang Yuan, în fața casei sale din Beijing. Una idntre puținele imagini cu apartenenți ai clasei de mijloc.
O familie de pescari din provincia Guangdong. Aproape toate obiectele pe care le dețin sunt folosite în bucătărie.
O altă excepție, un comerciant de artă și obiectele lui de ceramică, expuse în fața casei.
Sursă: BBC News

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger