FOTO: Natura în aripi de fluturi

1

 

Sunt frumoşi, fragili, ne fac să zâmbim, de fiecare dată când îi vedem, dar sunt tot mai rari. Schimbările prin care trece mediul îi influenţează şi multe dintre speciile care ne încântau nu cu mulţi ani în urmă sunt, acum, pe cale de dispariţie. National Geographic a alcătuit o prezentare în imagini a unor specii de fluturi cu apariţii remarcabile, datorate modelelor care le acoperă aripile.

 

1. În opturi / Foto: Joel Sartore

Numele îi vine de la desenul neobişnuit de pe aripi, care seamănă cu cifra 8. Ţara de provenienţă şi rezidenţă: Brazilia.

 

2. Aripa de pasăre / Foto: Nicole Duplaix

Este cel mai mare fluture din Australia şi se poate ascunde liniştit prin frunzişul verde. Deschiderea aripii sale poate ajunge şi la 20 de centimetri.

 

3. Kamehameha / Foto: Chris Johns

Este una din cele două specii indigene din Hawaii, iar în imagine se vede un plan apropiat al aripii sale.

 

4. Panseluţă / Foto: Darlyne A. Murawski

Brodat cu puncte albe şi portocalii pe aripa posterioară, acest fluture şi-a primit numele pentru asemănarea cu petalele unei panseluţe.

 

5. Albastru / Foto: Cary Wolinsky

Strălucirea albastră a aripilor sale (în imagine, un fluture mascul) a stârnit interesul oamenilor de ştiinţă şi admiraţia privitorilor.

 

6. Tapiserie / Foto: Darlyne A. Murawski

Această imagine prim-plan a unei aripi de fluture evocă o tapiserie complexă. Specia nu este încă identificată, dar a fost observată tot în Australia.

 

7. Păunul / Foto: Tim Laman

Fluturele din imagine încântă prin modelul de pe aripile sale care aduce atât de bine cu ochii de pe penajul păunilor.

 

8. Aripi de zebră / Foto: Joel Sartore

În Nebraska, SUA, acest fluture cu aripi modelate, parcă, după o zebră, încântă copiii care vin să viziteze parcul zoologic din Lincoln.

 

9. Blue Morpho / Tim Laman

Viaţa acestui fluture durează, în mod normal, maxim 115 zile. Acesta este timpul în care poate fascina cu coloritul unic al aripilor sale.

 

10. Cu stil / Darlyne A. Murawski

Pe fundalul gerberelor colorate, aripile acestui fluture (din familia coadă de rândunică) îşi arată splendoarea.

 

Sursa: National Geographic


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger