FOTO NASA arată prin imagini cum se schimbă lumea de-a lungul timpului

0

În vreme ce politicienii dezbat dacă încălzirea globală este sau nu reală şi dacă este sau nu provocată de om, NASA ilustrează printr-o amplă serie de imagini comparative transformările petrecute în diferite colţuri ale lumii. Multe din aceste transformări s-au petrecut ca urmare a schimbărilor climatice, iar altele urmează cursul dictat de dezvoltarea zonelor locuite, de creşterea populaţiei şi de progresul tehnologic.

 

Shrinking-Aral-Sea-e1421349740848

Marea Aralului a fost, în anii ’60, al patrulea cel mai mare lac din lume (imagine stânga). Agricultura şi ariditatea au dus la secarea dramatică a acestuia (imagine dreapta). Un reportaj de la Marea Aralului, realizat de Magor Csibi şi Mircea struţeanu pentru TOTB, puteţi citi aici

Deforestation-Kenya-e1421349098326În 2001, Kenya a defrişat peste 200 de kilometri pătraţi de pădure din Rezervaţia Dorestieră Mau de Est. Acest lucru are un impact major asupra Lacului Nakuru, aflat în centrul imaginii, unde se află cea mai mare concentraţie de flamingo din lume.  

iceberg antarcticaUn iceberg de circa 35 x 20 kilometri s-a desprind de Gheţarul Pine Island din Antarctica între 9 şi 11 noiembrie 2013. Astfel de evenimente au loc o dată la cinci-şase ani, însă acest iceberg, supranumit “B-31”, are o suprafaţă cu circa 50% mai mare decât a oredecesorilor săi. O echipă de cercetători monitorizează prin satelit traseul icebergului, pentru a-i anticipa destinaţia. 

Lakepowell_Drought-e1421348831155Seceta prelungită a determinat o scădere majoră a nivelului apei din Lacul Powell, care se întinde în statele americane Utah şi Arizona. Imaginile arată partea nordică a lacului, în martie 1999 (stânga), respectiv mai 2014 (dreapta), când Powell îşi pierduse deja 42% din capacitate. 

delta kinaRâul Galben din China este râul cu cele mai multe sedimente din lume, transportând anual milioane de tone de pământ de pe un platou pe care-l traversează, într-o deltă construită la Marea Bohai. Imaginile arată evoluţia deltei din 1985 (stânga), în 2014 (dreapta). În imaginea de anul trecut, se poate observa şi  apariţia unor crescătorii de creveţi (forme geometrice de culoare închisă, de-a lungul coastei). 

dig iranBarajul Mirani de pe Râul Dasht din sudul Pakistanului a fost ridicat în 2006. Rezervorul de apă astfel creat asigură apă potabilă, energie electrică şi apă pentru irigaţii, prevenind totodată inundaţiile. În 2007, ploile abundente au crescut nivelul apei de la 74, la 82 de metri. În stânga, se poate vedea suprafaţa de dinaintea construirii barajului (1999), iar în dreapta barajul, cu zonele agricole dezvoltate în jur (2011).

agricultura egiptSuprafaţa agricolă din apropierea deltei aflate la nord-vest de Cairo, Egipt, a crescut masiv între 1972 (stânga) şi 2003 (dreapta). Cele mai răspândite culturi din regiune sunt bumbacul, orezul, porumbul, cartofii, portocalele şi grâul.

beijing chinaImaginile de mai sus ilustrază dezvoltarea Beijingului între 1977 (stânga) şi 2011 (dreapta). Zonele albastre reprezintă zonele construite, iar cele roşii, zone agricole şi naturale. În anii 70, mulţi locuitori din zonele rurale s-au stabilit la Beijing, iar 1979 a însemnat un boom pentru construcţiile de locuinţe. În 1980, multe din fabrici şi uzine au fost mutate la periferie, generând zone de locuinţe în jur. În 2012, populaţia Beijingului era estimată la peste 17 milioane, cu o densitate de circa 5.000 de locuitori pe kilometru pătrat. 

aeroport texasImaginea din stânga ilustrează Aeroportul Fort Worth International din Texas, în 1974, anul deschiderii. În 2013 (dreapta), se pot observa amenajările ulterioare, care fac ca aeroportul din Texas să fie al doilea cel mai mare aeroport din SUA, cu o suprafaţă de 78 de kilometri pătraţi.

Mai multe imagini comparative care documentează transformările lumii în care trăim, găsiţi pe site-ul NASA.

Puteţi urmări şi:

FOTO Geometriile lumii văzute din zbor

FOTO Lumea văzută de sus


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger