FOTO Marșul Anonymous: 671 de orașe împotriva corupției, lăcomiei și cenzurii

0

Pe 5 noiembrie, protestatari din peste 650 de orașe din lume și-au pus măștile de Guy Fawkes și au ieșit în stradă. Indiferent dacă au pichetat sediul Monsanto din Wahsington, dacă au scandat în Trafalgar Square din Londra, dacă au mărșăluit prin Beijing și Berlin, vocile au avut cel puțin o cauză comună: lăcomia marilor corporații. Anunțat ca un manifest global împotriva capitalismului, pentru libertatea online și împotriva cenzurii, Million Masks March (Marșul celor un milion de măști) a fost un protest pașnic, cu excepția unor altercații în capitala Angliei, în urma cărora au fost arestate trei persoane. Protestatarii Anonymous au ieșit în stradă și la București, unde s-au solidarizat cauzei #Colectiv.

Washington. Foto: Reuters

Washington. Foto: Reuters

În ziua marșului, un grup de activiști care s-au revendicat din mișcarea Anonymous au dat publicității o listă de peste 400 de nume ale unor presupuși membri din gruparea Ku Klux Klan. ”Sperăm că Operațiunea KKK va stârni măcar un dialog constructiv despre rasă, rasism, teroare rasială și libertate de expresie. Discursul public pe aceste teme poate fi onest, încâlcit, tăios, ofensiv, umili, exasperant, productiv și serios în același timp. Realitatea rasismului este că, de regulă, nu e afișat prin cagule, dar permează întreaga cultură, la toate nivelurile,” arată mesajul atașat listei de nume publicate pe platforma Pastebin.

Washington. Foto: Sputnik

Washington. Foto: Sputnik

În timpul Million Masks March de la Washington, cel mai mare protest Anonymous care a avut loc ieri în SUA, sute de cetățeni au mărșăluit, cu destinația Casa Albă. Pe drum, s-au oprit să le ofere persoanelor fără adăpost mâncare, bani și îmbrățișări. Unii dintre protestatari au mers la Environmental Protection Agency (Agenția de Protecția Mediului), unde au lovit în uși și în geamuri, iar un alt grup a avut ca destinație sediul companiei Monsanto. Tinerii cu măști, care au manifestat împotriva corupției guvernului, a amenințărilor vieții private online, a brutalității poliției și a abuzurilor corporatiste, au dat jos steagul american din fața Monsanto, înlocuindu-l cu un steag negru, ce avea însemna Anonymous.

Beijing. Foto: Russia Today

Beijing. Foto: Russia Today

Protestul de la Londra a avut ca miză austeritatea, încălcarea drepturilor, supravegherea în masă, crimele de război și politicienii corupți. În capitala britanică, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, însă poliția a intervenit pentru ”a preveni violența și a descuraja faptele anti-sociale.” ”Am văzut cum capitalul, profitul și lăcomia câtorva au prioritate în fața binelui celor mulți și credem că ne-a ajuns,” scriau organizatorii pe pagina de Facebook a protestului, aducând apoi în stradă bannere cu mesajul ”One solution: Revolution”. Potrivit Scotland Yard, citat de Huffington Post, au fost arestați trebi bărbați care aveau asupra lor grenade fumigene și cuțite.

Londra. Foto: Huffington Post

Londra. Foto: Huffington Post

Anonimii de la București s-au alăturat protestelor ajunse deja la a cincea zi, la care au participat zeci de mii de oameni din zeci de orașe ale țării. Mesajele lor îi critică pe politicienii corupți și îndeamnă cetățenii la ”trezire” și revoluție.

București. Foto: Vlad Petri

București. Foto: Vlad Petri


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger