FOTO: Manukura – puiul alb de kiwi, faimos în lumea întreagă

0

 

Manukura este un pui de kiwi în vârstă de șase luni, celebru pentru că este singura pasăre albă din specia sa (născută în captivitate, cel puțin, din câte spun specialiștii). Are propria pagină de Facebook și se bucură de susținerea mai multor organizații pentru protecția păsărilor și a mediului. Locuiește în Noua Zeelandă și are foarte mulți admiratori.

 

Mica pasăre a trecut cu bine printr-o operație menită să îi scoată din pipotă două pietre, care o împiedicau să se hrănească. Cum au ajuns pietrele acolo nu mai este un mister pentru cei care o îngrijesc – se pare că le-a mâncat singurică. Pentru ca operația să reușească, chirurgii veterinari de la spitalul Wellington (Noua Zeelandă) s-au folosit de tehnologie laser, ca să spargă pietrele în bucăți mai mici. A fost nevoie de două operații separate pentru ca, în cele din urmă, puiul să fie salvat (nu fără emoții, căci la un moment dat inima lui încetinise ritmul brusc, dând palpitații întregii echipe din sala de operații).

Păsările kiwi, la fel ca alte păsări, înghit pietre pentru că le ajută în procesul de digestie, așa că nici pentru Manukura nu a fost ceva neobișnuit să poftească la pietricele. Doar că, spun îngrijitorii săi de la centrul Pukaha Mount Bruce, puiul alb s-a cam lăcomit la niște pietre mult prea mari pentru stomacul său. Acum, Manukura se recuperează singurel, izolat de alți tovarăși, iar medicii spun că va fi ca nou în scurt timp. Kiwi-ul alb a devenit simbol al campaniilor recente ale centrului de strângere de fonduri pentru susținerea vieții sălbatice și pentru ajutorarea animalelor și păsărilor. Nașterea sa a fost văzută de băștinașii neo-zeelandezi din zona insulelor de nord (unde se află și centrul Pukaha Mount Bruce) drept semnul unor noi începuturi. Numele păsării înseamnă ”de rang înalt”.

 

Sursa: BBC

Foto: Facebook / Official Page: Manukura Little White Kiwi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger