FOTO Maestrul japonez al căsuţelor din copaci

0

Takashi Kobayashi nu e doar un celebru constructor de case în copaci, ci şi un activist şi filosof al acestei tendinţe din ce în ce mai populare de a-ţi muta, chiar şi temporar, locuinţa între ramurile copacilor. În 2008, japonezul a publicat chiar şi o carte, Treedom, în care vorbeşte deja despre o “cultură a caselor din copaci”, iar alături de compania lui, Treehouse Creations, a ridicat deja peste 120 de case în Japonia şi în alte ţări.

 

8

 

Kobayashi, care a lucrat iniţial ca producător de televiziune, şi-a început drumul de constructor călătorind prin diverse colţuri ale lumii, de unde cumpăra diverse obiecte din târgurile de vechituri, pe care le revindea în Japonia. În 1992, la 34 de ani, a construit prima structură suspendată în jurul unui pin de Himalaya, în apropierea magazinului său, structură devenită între timp cafenea: Hideaway Café. S-a apucat serios să conceapă case în copaci în 1994, după o excursie la Boston, unde a făcut cunoştinţă cu casele ridicate de americanul Pete Nelson, care l-au inspirat. Treptat, bărbatul a început să primească comenzi de case în copaci de la şcoli şi companii, constituind o tradiţie a acestui tip de arhitectură în spaţiul japonez.

 

1

2

3

4

 

 

“În unele cazuri, clientul a ales deja un copac anume sau mă roagă pe mine să aleg unul – eu mă caţăr în fiecare copac, să inspectez peisajul, înălţimea platformei, forma ramurilor şi spaţiul de amenajare. Adesea rămân câteva zile în jurul copacului, pentru a înţelege mai bine împrejurimile, vântul şi direcţia din care bate soarele. În această etapă, fac fotografii. Apoi, mă întorc la birou şi încep să lucrez la design, etapă care durează cam două luni. Nu fac desene, poate doar o schiţă – am în minte planul casei. După ce termin designul, vin cu echipa la sit şi folosesc cât mai mult material găsit la faţa locului. Procesul construcţiei durează circa o lună şi jumătate,” explică Takashi Kobayashi, citat de TreeHugger. 

 

5

6

7

 

“Nu suntem ecologişti în sensul tradiţional al cuvântului,” spune japonezul despre filosofia companiei pe care a fondat-o. “Misiunea noastră este să-i incităm pe oameni şi să le reaprindem interesul pentru natură. Pe termen lung, acest lucru va contribui la o mai mare atenţie acordată pădurilor. Pe termen scurt, va satisface nevoia locuitorilor oraşelor de a re-experimenta plăcerea vieţii în contact cu natura. Ştim din experienţă personală că nimic nu poate satisface această nevoie decât căţăratul într-o casă din copac. Este o formă de amuzament, eliberată de orice sistem şi ideologie.”

 

9

10

11

12

Sursa: TreeHugger

Puteţi citi şi:

FOTO Căsuţa din copac

FOTO Casa din copac e invizibilă

Tot ce trebuie să ştii pentru a-ţi construi singur o casă din saci de pământ


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger