FOTO Lumea unită împotriva fracking-ului

0

Sâmbătă, 19 octombrie, oameni din 26 de țări au participat la circa 250 de proteste împotriva extragerii gazelor de șist prin fracturare hidraulică (fracking), tehnologie despre care spun că ar contamina apa subterană și ar accelera schimbările climatice, scrie RT.com. În cadrul Global Frackdown, un eveniment anual care are loc pe 19 octombrie și care are ca țintă principală procesul de extragere a hidrocarburilor prin pomparea de substanțe chimice presurizate în subteran, a avut loc și Marea Adunare de la Pungești, unde s-au adunat în jur de 1.000 de protestatari.

 

Pungești, 19 octombrie. Foto: Asociația Vira

 

Circa 250 de demonstranți s-au adunat în trei orașe canadiene din provincia New Brunswick, unde activiștii și indigenii manifestează de o săptămână împotriva extragerii gazelor de șist; aproximativ 100 de protestatari au blocat o bandă a autostrăzii din apropierea orașului Rexton. Joia trecută, în New Brunswick, poliția călare a intervenit să dărâme barierele ridicate de membrii tribului Elsipogtog First Nation și a arestat cel puțin 40 de oameni.

Zeci de demonstrații au avut loc și în Statele Unite sâmbăta aceasta. Locuitorii din Pennsylvania s-au solidarizat cu indigenii tribului canadian Elsipogtog First Nation, în timp ce conaționali de-ai lor au ieșit în stradă în apropierea râului Raritan din New Jersey sau în mai multe locuri din New York. Activiștii din California au organizat un marș și s-au urcat pe biciclete în apropiere de Ballona Creek, în timp ce alții au ieșit să protesteze în Oakland.

Li s-au alăturat demonstranți din Marea Britanie (unde au avut loc cel puțin 13 proteste separate), Spania, Franța say Irlanda. Un expert în geopolitică, Ian Crane, a declarat pentru RT că beneficiile fracturării hidraulice în termeni de asigurare de joburi și satisfacere a nevoilor energetice au fost exagerate drastic și că această tehnologie controversată ar putea avea consecințe cataclismice asupra rezervelor de apă, care ar trebui să fie prioritare.

 

PUNGEȘTI

Foto: Ioan Crețu

Foto: Ioan Crețu

Foto: Ioan Crețu

 

BÂRLAD

Lanț uman în jurul primăriei. Foto: Asociația Vira

 

BALLON CREEK, CALIFORNIA

 

SUA

Hudson River

New York

New York

New York

Chicago

Los Angeles

Oakland

 

Carolina de Nord

 

IRLANDA

Carrick-On-Shannon

Tipperary

Rexton

Belfast

 

LONDRA

 

 

SILUTE, LITUANIA

Silute Lituania

 

GEELONG, VICTORIA, AUSTRALIA

 

SEVILIA, SPANIA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger