FOTO Lumea miniaturală a prafului care ne înconjoară

0

De regulă, vederea prafului şi a ghemotoacelor de scame pitite prin colţurile camerei e catalogată imediat drept o neplăcere ce se cere soluţionată cu aspiratorul ori mătura. În pragul mutării într-o casă nouă, un fotograf austriac a început însă o explorare mai atentă în lumea miniaturală a prafului şi a descoperit nenumărate culori şi texturi care, văzute de la apropiere, arată că şi scamele pot avea “personalitate”, ba chiar una foarte puternică.

Staub / Dust

 

Klaus Pichler a fotografiat ani la rând formaţiuni de praf găsite în cotloane ascunse ori, dimpotrivă, în plină vedere, iar de curând imaginile au fost publicate în cartea Dust. Explorările sale nu au ocolit niciun spaţiu, Pichler colectând scame şi praf din apartamente, restaurante, hoteluri, muzee sau cinetamografe din  Viena. “Am mers peste tot pe nepusă masă şi i-am confuzat pe proprietari cu o singură întrebare: Îmi permiteţi să adun praful de aici? Dacă se dovedeau prea surprinşi să mă refuze, mă aşezam în patru labe şi colectam ce îmi ofereau colţurile, încheieturile şi cotloanele casei: pufuleţi de praf. A fost distractiv să urmăresc reacţiile oamenilor la ciudata mea întrebare şi să observ gama variată de emoţii, de la amuzament, la confuzie, de la jenă, la paranoia,” arată Pichler, citat de Slate.

Staub / Dust Staub / Dust Staub / Dust

 În funcţie de locul de naştere al scamelor, fiecare dintre ele are o structură diferită, a observat fotograful. Astfel, praful din cinematografe conţine multe firimituri de floricele, iar cel de la pet shop-uri conţine fulgi, în vreme ce scamele de la croitorii sunt înţesate cu fire şi tot felul de aţe.

Staub / Dust Staub / Dust 63.jpg.CROP.original-original Staub / Dust

Sursa: Slate Foto: Klaus Pichler


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger