FOTO: Lumea în imagini – luna octombrie, în viziunea National Geographic

0

A venit rândul lunii octombrie să fie ”portretizată” în cele mai reușite fotografii ale lunii, în opinia fotografilor și editorilor foto ai National Geographic. Top 10 cuprinde, de data aceasta, imagini din Australia, Bhutan, Turcia, Chile, Israel, Noua Zeelandă sau Libia.

 

1. Țestoasă Galapagos cu puiul său

Foto: Mandy Quayle, Solent News/Rex Features/AP

Puiul nou-născut al țestoasei a cântărit, la naștere, 87 de grame; în 30 de ani, el va atinge dimensiuni similare celor ale mamei sale, o țestoasă masivă de 256 de kilograme. Țestoasele Galapagos sunt cele mai longevive vertebrate – speranța lor de viață este de cel puțin câteva sute de ani. Diferența de dimensiune dintre țestoasa mamă și pui, care arată, de fapt, ce traseu de dezvoltare va urma micuțul, i-a convins pe editorii NG să aleagă această poză printre imaginile cele mai bune ale lunii octombrie.

 

2. Scanare regală

Foto: Kevin Frayer, AP

Personalul însărcinat cu securitatea în capitala Bhutan-ului, Thimphu, scanează cu detectoare de metal stadionul înaintea zilei de 13 octombrie, când a avut loc nunta regală: regele Jigme Khesar Namgyal Wangchuck s-a căsătorit cu o tânără în fast și, după cum arată imaginea, cu multe precauții pentru caracterul public al evenimentului. Dincolo de un simplu moment din munca personalului de securitate (amuzant, din exterior), editorii NG au văzut în această imagine o compoziție interesantă, care face fotografia să pară un tablou.

 

3. Tavan de fructe

Foto: Menahem Kahana, AFP/Getty Images

Un tavan de fructe, la prima vedere. În realitate, simbolul unui adăpost temporar. Este o tradiție păstrată în Israel, unde astfel de construcții ceremoniale se pot face în interiorul caselor sau afară. Datează de demult și se referă la perioada care marchează exodul evreilor din Egipt. Fotografia i-a intrigat pe editorii NG: cum stau fructele astfel așezate pe tavan? Sunt înlocuite cele care încep să se strice? Cad în capul celor de sub ele? Până la aflarea răspunsurilor, au ales imaginea pentru topul lunii octombrie, ca să dea și altora ocazia de a-și pune întrebări.

 

4. În căutarea supraviețuitorilor


Foto: Umit Bektas, Reuters

Cutremur, Turcia. Salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmăturile din vecinătatea orașului Van, la câteva zile după ce cutremurul de 7,2 grade pe scara Richter a zguduit regiunea. Zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost, sute au murit. În locurile unde nu mai pot ajunge, echipele de salvatori decid, cu părere de rău, să oprească eforturile de căutare. Într-o lumină difuză, aproape crepusculară, echipa suprinsă de imagine încearcă, totuși, să dea de urma victimelor.

 

5. Nor de cenușă

Foto: Ricardo Mohr, My Shot

Un nor de cenușă se ridică spre cer în timpul erupției unui vulcan din Chile. Evenimentul a oprit, pentru o vreme, zborurile din Chile și Argentina și a ținut autoritățile în alertă. Persoanele aflate în vecinătatea vulcanului au fost evacuate. Pentru editorii NG, fotografia este deosebită datorită modului în care a fost realizată: în loc să apropie, fotograful a ales să deschidă imaginea, pentru a arăta complexitatea și puterea naturii.

 

6. În derivă

Foto: New Zealand Defence Force via Getty Images

Pupa vasului liberian Rena stă răsucită pe reciful de care s-a ciocnit, în apropierea portului Tauranga. Sute de tone de petrol s-au scurs în apele Noii Zeelande, afectând fauna și flora pe zeci de kilometri. Mii de oameni au lucrat în echipe de salvare, angajați sau voluntari, pentru a scoate petrolul din vasul devenit o bombă cu ceas pentru ecosistem și pentru a salva animalele și păsările deja atinse de petrol. Fotografia ține lumea în suspans, vasul fiind oricând în pericol să se rupă, au considerat editorii NG când au ales această imagine pentru top.

 

7. Tinerețe rănită

Foto: Mauricio Lima, New York Times/Redux

Un libian grav rănit zare pe un pat de spital. Liderii revoluționarilor cred că făcea parte din tabăra loială regimului lui Muammar Qaddafi. Spitalul în care se afla rănitul (și alții ca el) a fost cucerit de trupele revoluționare (rebelii care au răsturnat regimul) în timpul unui asalt asupra orașului Surt, locul de baștină al fostului dictator al Libiei. Fără a încuraja violența sau promovarea ei, editorii NG au decis că imaginea este în egală măsură empatică și puternică, purtând în ea simbolistica crudă a războiului.

 

8. Octombrie londonez

Foto: Peter Macdiarmid, Getty Images

Londra, octombrie. Temperaturile neobișnuit de calde pentru regiune și sezonul de cădere a frunzelor au creat tabloul stradal din imagine. Frunzele, lipite de asfalt, au devenit covor, spre încântarea turiștilor și a fotografilor. Echilibrul și proporțiile imaginii, plus elementele de compoziție din ea (ciclistul apărut în peisaj), au convins editorii NG să includă fotografia în topul lunii octombrie.

 

9. Despărțire


Foto: John Moore, Getty Images

Într-o cameră goală, copiii. Echipa de mutare scoate afară mobila familiei care nu își mai permite să locuiască în această casă. Nu au mai putut plăti ratele, așa că banca le-a luat proprietatea și ei sunt evacuați. Deși sunt multe bănci în SUA care au înghețat acțiunile de preluare pentru ipotecile neplătite, există și cazuri în care lucrurile ajung la deznodământul final trist pentru familiile care nu își mai pot plăti ratele. Imaginea este o reprezentare puternică a dezolării, a tristeții, a dezastrului pe care îl lasă în urmă această criză financiară în SUA, au decis editorii NG.

 

10. Balena și cercul său de bule


Foto: Dafna Ben Nun, My Shot

O balenă albă din zona arctică se joacă cu bulele. Editorii NG au ales această imagine pentru că este rodul unei fericite conjuncturi: fotograful s-a aflat la locul potrivit, la timpul potrivit și cu expunerea potrivită. Este o fotografie curată, directă, care transmite privitorului încântarea fotografului care s-a aflat acolo la acel moment, au conchis editorii NG.

 

Sursa: National Geographic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger