FOTO Locuri abandonate, reluate în stăpânire de natură

0

Oricât de multă forţă ar sta în spatele construcţiilor pe care le ridică omenirea, odată ce ies din din rutina funcţionalităţii şi peste ele se întind urmele abandonului, natura îşi demonstrază din plin puterea acaparatoare. Fie că e vorba de un oraş întreg, pe care natura atotputernică îl recucereşte, sau de “temple” ale dezastrelor contemporane, cum e cazul Cernobîlului, unde animalele nu au întârziat să cucerească spaţiile părăsite, toate aceste poveşti ne trimit cu gândul la raportul iluzoriu de forţe între furnicarul umanităţii şi expansiunea oarbă a naturii.

Un mall abandonat din Bangkok, Thailanda

New World Shopping Mall din Bangkok a fost abandonat în 1999, în urma unui incendiu de proporţii. De atunci, mall-ul a fost inundat, devenind un habitat propice pentru diferite specii de peşti. 

Holland Island, Golful Chesapeake, SUA

În 1914, insula Holland, care adăpostea 360 de locuitori, a început să se erodeze masiv, motiv pentru care a fost abandonată. În imagine se află ultima casă care a supravieţuit pe Holland Island până în octombrie 2010, când la rândul ei s-a prăbuşit. 

O casă abandonată din Finlanda

Cu imaginile fotografului finlandez Kai Fagerström v-am făcut cunoştinţă mai demult, când vă invitam la o reverie pe marginea seriei fotografice “Casa din pădure.” În această serie, finlandezul surprinde atmosfera de basm dinăuntrul unei case din mijlocul pădurii, abandonate şi reluate în stăpânire de animale. 

Centrala atomică Cernobîl, Ucraina

Deşi poate părea contraintuitiv, zona abandonată în urma accidentului nuclear de la Cernobîl este azi cămin pentru numeroase specii de plante şi animale. Printre cei care urmăresc transformarea acestui loc se cumără Mary Mycio, fotograf, şi Sergey Gashak, biolog (foto jos); cei doi documentează viața sălbăticiunilor de lângă orașul Pripyat și spun că numărul acestora a crescut spectaculos în ultimii ani. Un alt proiect fotografic extrem de interesant, care documentează evoluţia spaţiilor abandonate în raport cu natura acaparatoare îi aparţine Elenei Filatova, care a publicat cartea Ghost Town, dedicată ruinelor de la Cernobîl. 

O fabrică de gaze otrăvitoare, Japonia

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fabrica de pe insula japoneză Okunoshima era un centru important pentru cercetarea şi producerea armelor chimice. Odată cu sfârşitul războiului, iepurii folosiţi în fabrică pentru testare au fost eliberaţi şi, dată fiind proverbiala lor capacitate de reproducere, au ajuns în zilele noastre “stăpânii” zoneri părăsite.

Oraşul Kolmanskop, Namibia

Odată cămin al minerilor de diamante germani, oraşul din mijlocul Deşertului Namibiei este astăzi o ruină reluată în stăpânire de natură. Fotograful Romain Veillon a petrecut o săptămână în fost aşezare şi a documentat casele şi magazinele abandonate, invadate astăzi de nisipul deşerturilor. Mai multe imagini puteţi urmări aici

Penitenciarul Doftana, Telega, România

DSCN0334

Clădirea închisorii Doftana din comuna Telega a fost dată în folosință în anul 1895 și a fost folosită până în anii 1960 pentru încarcerarea deținuților politici alături de deținuții de drept comun. Ulterior a fost transformată într-un muzeu. După 1990, din lipsa fondurilor, acesta a fost părăsit. Printre deţinuţii acestei închisori s-a numărat Nicolae Ceauşescu. 

DSCN0413

Un bloc abandonat din Thailanda

Unul dintre complexurile de locuinţe neteriminate din oraşele Thailandei este azi cămin pentru elefanţii care pot fi văzuţi pe străzile aglomerate. 

Deşertul Aral, Khazakstan/Uzbekistan

Despre ceea ce era odată Marea Aralului v-am povestit în detaliu într-un jurnal de călătorie al colegului nostru Magor Csibi, însoţit de fotograful Mircea Struţeanu. La un moment dat al patrulea cel mai amplu volum de apă de pe planetă, Marea Aralului este azi, în majoritate covârşitoare, un deşert, iar epavele pe care le găzduiesc nisipurile sunt azi cămine pentru cămile. 

Año Nuevo Island, California, SUA

Insula din nordul Californiei a fost abandonată la finalul secolului al XIX-lea, cel mai probabil din cauza numărului impresionant de foci, lei de mare şi păsări care vin aici în sezoanele de reproducere. 

Sursa: Distractify

Puteţi urmări şi:

FOTO Imagini spectaculoase din malluri abandonate

FOTO Poezia teatrelor abandonate


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger