FOTO Locuitorii din Beijing şi-au amintit, pentru o zi, cum e să vezi cerul albastru

0

Din data de 20 august, pentru un interval fix, autorităţile din Beijing au restricţionat activitatea fabricilor producătoare de maşini, dar şi circulaţia autovehiculelor pe străzi. Astfel, cinci milioane de maşini au fost obligate să circule alternativ (în zile diferite).

Acest lucru s-a întâmplat înainte de parada dedicată aniversării a 70 de ani de la înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial (3 septembrie). Scopul demersului a fost ca, la momentul aniversar, cerul de regulă acoperit de smog al capitalei chineze să fie albastru, pentru fotografiile aferente evenimentului.

Rezultatul a fost surprinzător pentru locuitori: au putut să vadă, din nou, după mulţi ani, cer albastru deasupra lor; au putut să vadă distanţele dintre clădirile de obicei împresurate de smogul gros, iar în timpul interdicţiei privind maşinile nivelul de particule toxice din aerul Beijing-ului a scăzut cu 73% (comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut).

Totodată, 40.000 de şantiere au fost închise pe timpul interdicţiei. Însă, a doua zi după parada aniversară, restricţia a încetat şi aerul din Beijing a ajuns din nou la un nivel de toxicitate care pune în pericol sănătatea oricui locuieşte acolo. Metropola chineză este recunoscută pentru recordurile negre în materie de poluare, locuitorii fiind uneori sfătuiți să evite spațiile deschise, intens afectate de smog. Autoritățile au anunțat măsuri menite să redreseze această situație, de la închiderea unor companii grav poluatoare, până la confiscarea grătarelor locuitorilor, însă pentru moment calitatea aerului de la Beijing are urmări dramatice pentru sănătatea oamenilor.

blue-skies-military-parade-no-cars-beijing-1blue-skies-military-parade-no-cars-beijing-11

Surse şi foto: InhabitatL.A. TimesCNN, Bored Panda – Steven J.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger