FOTO Leopardul întunecat. Din lumea speciilor pe cale dispariţie

1

Nativi din regiunea Asia de sud-est, aceşti leoparzi cu un colorit aparte sunt în pericol de dispariţie: numărul lor total din lume este estimat a fi sub 10.000, cu niciun grup de populaţie care să depăşească 1.000 de indivizi. Din anul 2008, specia a intrat pe lista IUCN la categoria speciilor ameninţate cu dispariţia.

 

 

Distrugerea habitatului şi braconajul sunt principalele cauze ale dispariţiei acestei feline, vânată pentru dinţii săi, gheare, pentru blană, dar şi pentru carne (uneori, aceste părţi sunt vândute pe piaţa neagră din Asia ca fiind de tigru, deoarece acolo există o mare cerere pentru aşa ceva). Puii sunt de multe ori capturaţi şi vânduţi, ilegal, ca şi animale de companie. Leoparzii întunecaţi sunt căţărători fără pereche între feline: au fost observaţi cum reuşescă să urce trunchiuri de copac verticale, pentru a sta confortabil pe crengile de la înălţime, unde se simt în siguranţă.

 

 

 

 

Pe numele său latinesc Neofelis Nebulosa, specia este protejată prin lege în multe ţări – vânarea sa este interzisă în Bangladesh, China, India, Malaezia, Maynmar, Nepal, Taiwan, Thailanda, Vietnam, dar aplicarea legilor lasă de dorit în multe dintre aceste state, de aceea braconajul continuă nestingherit. Împerecherea exemplarelor crescute în captivitate este un proces dificil, deoarece se cunosc destul de puţine detalii despre ritualurile speciei, iar stresul captivităţii face perechile de masculi şi femele mai degrabă să se bată. În mai multe cazuri, astfel de încercări s-au soldat cu moartea femelei, ucisă în luptă de mascul. În grădini zoologice din întreaga lume, trăiesc în prezent 200 de exemplare de leoparzi întunecaţi.

 

 

 

Sursa şi foto: TH

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger