FOTO Lacul de steril de la Geamăna, județul Alba. Poze făcute în Turul Cianurii de la Fânfest 2013

1

Satul Geamăna din munţii Apuseni e înghițit, bucată cu bucată, de un lac cu ape otrăvite. Localitatea e acoperită aproape în totalitate de deşeuri provenite de la cariera de cupru de la Roşia Poieni, iar localnicii au fost obligaţi să se mute de la un an la altul tot mai sus de vatra satului, pentru a scăpa de invazia sterilului, care în timp le-a  acoperit biserica, le-a înghiţit cimitirul. Ioan Pan a vizitat lacul de steril de la Geamăna în cadrul Turului Cianurii organizat cu ocazia recentei ediții Fânfest 2013 și a împărtășit cu noi imaginile pe care le-a surprins acolo.

 

Foto: Ioan Pan

 

 

 Mare e lacul ăsta, și unii îl vor și mai mare

 Mai sunt înca pomi, mai e înca verde, mai sunt încă munți 

 Apa ce apare curată

 Căpița și turla, două singuratice

 …

 Delta sterilă

Ape înfocate

 Verderoșu

 Dedesubt

 Mestecenii fără pădure

 Culori, mirosuri și sunete ce ar putea să moară

 

 Moartea în culori

 Biserica Trei Ierarhi, aflată la o înățime de peste 100 de metri de vatra satului, a fost înghițită aproape complet de apele roșiatice cu miros înțepător scurse din carieră

În ce au crezut?

Rămășițele unor vieți

 Nenea Paznicu’ ne petrece cu grijă, grija impusă de post

 Apa care limpede și curată

 Un deșert în mijlocul munților

 Tot ce e la margine e uscat, mort

 

Când ajungi pe barajul lacului de steril (care se mai înalță cu încă 7 metri, pentru că exploatarea cuprului va crește și deci și lacul de decantare) 


Un comentariu

  1. Noi nu vindem România dar neo distrugem noi singuri ce va mai fidin tine țara,când vor veni lupii de afară???Stim sa le dam voie sa ne manînce țara…indiferența doare si e o rană fară vindecare….o, rana o legi si trece dar ce rămăne în urmă după ei cine mai face la loc????cine e de vină autoritațile care dau hârtiile…pentru ce sa ne distruga cei ce nu au dragoste de natura de frumos!!!Au venit să ne fure aerul, padurile,amintirile,copilaria etc…mă intreb unde vor să se oprească?? Sau se vor opri vreodata!!!!pentru niste bani care vin pe o parte si se duc pe alta???

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger