Chiar dacă am fi tentați să credem că în apropierea fostului reactor de la Cernobîl nu mai găsim picior de animal, cercetătorii ne asigură că lucrurile stau total invers. Mary Mycio, fotograf, şi Sergey Gashak, biolog, documentează viața sălbăticiunilor de lângă orașul Pripyat și spun că numărul acestora a crescut spectaculos în ultimii ani.
Locuințele și fermele colective abandonate de cei 300.000 de locuitori după explozia reactorului din 1986 s-au transformat între timp în mlașitini și păduri, devenite cămin pentru numeroase specii de animale. Zona din jurul Cernobîlului a devenit, spre surprinderea cercetătorilor, una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa, fără nicio intervenție din partea oamenilor.
În primii ani de după explozie, când nivelul de radioactivitate era foarte ridicat, cercetătorii au descoperit nenumărate exemple de mutații, cum ar fi malformațiile, nanismul, gigantismul sau alte anomalii, însă doar în rândul plantelor. Animale malformate nu au fost observate, acestea murind în sălbăticie sau fiind mâncate de prădători înainte să fie descoperite, arată un amplu articol din Slate.
Fostul ”deșert” radioactiv nu s-a dovedit însă un mediu propice pentru dezvoltarea tuturor speciilor de animale: rândunelele, berzele sau porumbeii sunt printre speciile care au abandonat teritoriul. La rândul lor, animalele de talie mică sunt mai vulnerabile la efectele radioactivității decât animalele de talie mare. Una dintre concluziile celor care studiază acest fenomen contraintuitiv, care face dintr-un mediu ostil și contaminat, un mic paradis al animalelor este aceea că oamenii sunt mult mai grav afectați de radioactivitate decât animalele.
Fotografiile prezentate în acest material sunt realizate de Mary Mycio, autorul cărții Wormwood Forest: A Natural History of Chernobyl, și de Sergey Gaschak, acesta din urmă fotografiind evoluția faunei de la Cernobîl încă din 1995.
Sursa: Slate
6 comentarii
Si asa sa ramana, sa nu si mai bage nasul omenirea… Sa lase animalele stapane !
Perfect de acord !
Pingback: Total offtopic - Page 2214 - My Garage
eu stiam ca langa cernobal au fost plantate multe plante de marijuana pentru ca ele sunt singurele care scapa cernobalul de radiatii. Din infourile mele stiu ca nu se vinde iarba de acolo dar se arde undeva…
http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/fourseasons2010.html un amplu material fotografic
“oamenii sunt mult mai grav afectați de radioactivitate decât animalele” – concluzia pare exagerata. Au murit sigur multe animale acolo si vor mai muri inca in continuare. Si oamenii ar fi putut continua sa traiasca acolo. Ar fi murit mai repede, ar fi fost mai bolnavi, ar fi fost multi copii cu mutatii dar per total ar fi supravietuit.