FOTO Kronospan ameninţă să dea în judecată organizaţiile care ies în stradă împotriva formaldehidei

0

Ieri, 1 februarie, locuitorii din Sebeş şi din localităţile din apropiere au ieşit în stradă. Pentru a patra săptămână consecutiv, au protestat faţă de intenţiile companiei austriece Kronospan de a deschide o fabrică de formaldehidă în oraş. După seria de declaraţii şi întâlniri între societatea civilă, autorităţi şi reprezentanţii companiei, de săptămânile trecute, Kronospan susţine că este în continuare dispusă la dialog cu cetăţenii, despre care afirmă însă că sunt victimele unei campanii de manipulare. Mai mult, directorul de relaţii publice al companiei a adăugat că aceasta ia în calcul instanţa, pentru prejudicii de imagine aduse de organizaţiile neguvernamentale care organizează protestele din Sebeş.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Fotografii şi text de Radu Cernuta

 

Marți 27 ianuarie, organizaţia PrimaNatura și Grupul de Inițiativă Civică din Sebeș au lansat un comunicat de presă, care susţine că Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, care a eliberat autorizaţia pentru noua fabrică Kronospan, a dezinformat publicul atunci când a spus că, în 2014, nu au fost depășite concentrațiile admise de formaldehidă. Drept argument, a fost invocat un raport de pe site-ul vechi al Agenţiei, care arată valori mai mult decât duble față de standardul admis îregistrate în septembrie 2014. Totodată, ONG-urile își exprimă nedumerirea în legătură cu faptul că Garda de Mediu nu are în dotare aparatură de măsurare a calității aerului adecvată și față de lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătății populației din zona Sebeș înaintat Direcţiei de Sănătate Publică, studiu care, spun organizaţiile, ar fi trebuit, conform legii, să stea la baza eliberării unei autorizații integrate de mediu pentru noua fabrică de formaldehidă. Protestatarii anunță și strângerea a 4.600 semnături la o petiție în care se cere respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos și care ce urmează să fie transmisă președintelui României.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

În aceeaşi zi, Oana Bodea, director de relaţii publice şi marketing în cadrul companiei austriece, a declarat într-un interviu că firma pe care o reprezintă este deschisă la dialof cu protestatarii, dar în mod organizat. Pe de altă parte, în același interviu, amenință liderii ONG-urilor care au organizat protestele cu acționarea în justiție și cererea de daune în valoare de 250.000 euro, în funcție de evaluarea prejudiciilor de imagine aduse de aceştia.

Miercuri, 28 ianuarie, Coaliția pentru Mediu a transmis un comunicat de presă, prin care încurajează organizațiile membre sa susțină protestele din Sebeș. Potrivit comunicatului, Kronospan prelucrează anual la Sebeș 840.000 de metri cubi de PAL și  384.000 de metri cubi de MDF folosind în procesul tehnologic formaldehidă formică, o substanță puternic cancerigenă. Totodată, Coaliţia susţine că “activitatea Kronospan Sebeș generează emisii de gaze și pulberi cu impact negativ asupra mediului” și arată că instituțiile care ar trebui să controleze aceste emisii, Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu,  Direcția de Sănătate Publică Alba, se fac vinovate de indiferență și nesocotirea interesului comunității. Coaliția pentru Mediu consideră că “poluarea de la Sebeș nu mai este doar o problemă locală, iar instituțiile centrale ale statului roman trebuie să acționeze în perspectiva rezolvării urgente a poluării de la Sebeș”.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Joi, 29 iuanuarie, compania Kronospan a emis un comunicat prin care invită organizaţiile şi autorităţile la discuții, la sediul prefecturii Alba, luni 2 februarie. Compania susține că cetățenii din Sebeș sunt dezinformați și că reprezentanţii Kronospan au depus un studiu de impact asupra sănătății, pe care îl vor prezenta astăzi, într-o întâlnire la prefectura Alba. Cu doar o săptămână înainte, la întâlnirea din 22 ianuarie de la Primăria Sebeș, reprezentatul Direcţiei de Sănătate Publică susținea că există doar studiul vechi, din 2007, când s-a deschis prima instalație de producere a formaldehidei și că Direcţia a cerut o reactualizare a acestuia. Mai mult, după acea întâlnire, Kronospan a transmis un comunicat de presă în care spunea că a solicitat Institului Național de Sănătate Publică București un astfel de studiu. Solicitarea e datată 22 ianuarie 2015, adică aceeași zi.

Contactat însă de presa locală, prefectul Gheorghe Feneşer a spus că “habar nu are” de o întâlnire cu Kronospan și protestatarii din Sebeș la sediul Prefecturii, în cursul zilei de luni, și că nu a primit „nici măcar un telefon”. Directorul de relaţii publice Kronospan, Oana Bodea, a precizat și ea, pentru aceeași publicație, că prefectul e, de fapt, doar invitat la discuțiile care vor avea loc la sediul întreprinderii, la fel și primarul din Sebeș, șefii instituțiilor publice și orice altă persoană interesată.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

În ciuda acestui ping-pong de comunicate şi declaraţii, multe dintre ele contradictorii, şi în ciua ninsorii, duminică, 1 februarie, circa 600 de persoane au participat la cel de-al patrulea marş săptmânal împotriva formaldehidei. Adunarea a avut loc în Piața Primăriei, în timpul discursurilor s-a vorbit despre amenințările Kronospan la adresa liderilor protestatarilor, s-a mulțumit încă o dată moților pentru participarea de săptămâna trecută, s-au evocat cunoscuți decedați de cancer, iar un tânăr de la organizația apicultorilor de pe valea Sebeșului a vorbit despre moartea albinelor și alte probleme cetățenești. Oamenii au vrut să arate că nu le este frică. A urmat marșul prin oraș, care s-a încheiat în parcarea din fața platformei Kronospan.

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puteţi citi şi:

Fără formaldehidă! Pentru a treia săptămână, Sebeşul iese în stradă împotriva Kronospan

FOTO Pentru a doua săptămână consecutivă, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei

FOTO Sebeş: 2.000 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă

Scandalul Kronospan ia amploare: Protest-satiră în faţa Ministerului Mediului

Cum a ajuns un inamic al mediului în topul celor mai verzi companii

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger