FOTO Inegalitatea din farfurie: Ce mănâncă bogaţii şi săracii

0

Henry Hargreaves şi Caitlin Levin au început proiectul fotografic Power Hungry cu gândul să documenteze cum mâncau marii dictatori ai lumii şi cum foloseau aceştia înfometarea ca metodă de pedeapsă. Treptat însă, cei doi şi-au dat seama că foamea este o problemă extrem de actuală şi au decis să fotografieze, în paralel, mese ale celor mai avuţi şi mese ale celor mai săraci. Puse una lângă alta – meniul privilegiaţilor pe faţă de masă, iar meniul celor nevoiaşi, fără faţă de masă -, aceste imagini ilustrează cu foarte multă forţă inegalităţile economice care, în ultimii ani, s-au accentuat substanţial.

 

SUA

Statele Unite ale Americii, în zilele noastre: Problema accesului la hrană ia amploare în SUA, unde 18,9% spun că anul trecut au făcut foarte mari eforturi pentru a-şi cumpăra alimentele necesare. Potrivit unui sondaj recent, 56% dintre respondenţii americani spun că mănâncă alimente după expirarea termenului de garanţie, iar 40% spun că diluează hrana şi băutura, pentru a dura mai mult. 

“Vrem ca oamenii să se aşeze, la propriu şi la figurat, la masă şi să reflecteze la uriaşele inegalităţi dintre cei care au şi cei care nu au,” arată Caitlin Levin. “Lumea s-a schimbat, fără îndoială, foarte mult în foarte scurt timp. Mulţi oameni, odată măturaţi de foamete, au astăzu acces la hrană mai mult ca înainte. E drept, acum chiar şi unele populaţii sărace se confruntă mai degrabă cu ameninţarea obezităţii decât a foametei. Cu toate acestea, dezechilibre majore persistă atât în lumea din jur, cât şi în colţuri mai îndepărtate ale globului. Mulţi oameni sunt încă forţaţi să supravieţuiească cu mese extrem de sărăcăcioase sau fără pic de hrană, în vreme ce puţinii oameni puternici se desfată cu un lux culinar de-a dreptul absurd.”

 

NK

Coreea de Nord, în zilele noastre: Peste un sfert din copiii nord-coreeni sunt subdezvoltaţi, ca urmare a subnutriţiei şi 2,8 milioane de adulţi au nevoie de ajutor alimentar constant, potrivit Naţiunilor Unite. 

Siria

Siria, în zilele noastre: Naţiunile Unite, prin World Food Program, continuă să trimită lunar pachete cu alimente, cum ar fi orez sau paste făinoase, către circa 4 milioane de sirieni, aflaţi într-o precaritate severă. 

Franta

Franţa, înaintea Revoluţiei din 1789: La finalul secolului al XVIII-lea, oamenii obişnuiţi din Franţa abia dacă-şi permiteau să cumpere pâine, care ajunsese la preţuri uriaşe. În acelaşi timp, regina Marie Antoinette îşi cultiva plăcerea pentru ciocolată – un lux la acea vreme şi îşi începea fiecare zi cu o cană de ciocolată caldă, servită cu frişcă şi flori de portocal. 

Roma

Roma antică: celebrele mese opulentele de la banchetele rămase în istorie erau, în fapt, privilegiul a doar 2% din populaţia Romei antice. Restul populaţiei trăia, în mare parte, din mâncare pe bază de mei, cereală considerată bună doar pentru animale. 

agipt

Egiptul antic: Carnea era, pe atunci, un lux pentru cei avuţi, în vreme ce populaţia săracă se hrănea, în principal, cu legume.

Sursa: Huffington Post

Puteţi urmări şi:

FOTO Ce şi cât mănâncă în fiecare zi oamenii din diverse colţuri ale lumii

FOTO Ce mănâncă lumea

FOTO Ultimele mese ale prizonierilor condamnaţi la moarte

FOTO Ce mănâncă sportivii care doboară recorduri

FOTO Dietele de slăbit ale celebrităţilor, transformate în “tablouri”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger