VIDEO În a șaptea zi de proteste pentru Roșia Montană, a fost ocupată o bandă de circulație din fața TVR

1

După Bulevardul Magheru, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei și Bulevardul Libertății, care au fost ocupate săptămâna aceasta de protestatarii împotriva exploatării de la Roșia Montană, după ce aceștia s-au oprit la Sala Palatului și în Centrul Istoric, încercând să se solidarizeze cu publicul Festivalului Enescu, respectiv cu masele de la mesele din Lipscani, a venit rândul Televiziunii Naționale.

 

petri1

Foto: Vlad Petri

 

Ieri, 7 septembrie, după ce bicicliștii bucureșteni au organizat un marș de protest și după ce Mega Image-ul din zona Guvernului a scos de la vânzare roșiile, pe motiv că protestatarii cumpărau prea multe, pentru a le arunca în fața Guvernului, o bandă de circulație din fața TVR a fost ocupată. În fața protestelor îndreptate spre blocajul mediatic ridicat de media mainstream în jurul manifestațiilor pentru Roșia Montană, televiziunea națională a păstrat tăcerea.

Vă invităm să urmăriți un video-reportaj realizat de Vlad Petri în cea de-a șaptea zi de protest împotriva legii aprobate de guvern care ar da undă verde exploatării cu cianură de la Roșia Montană. Dacă nu ați ajuns până acum la protest, vă reamintim că astăzi este Ziua Internațională de Solidaritate pentru Roșia Montană, la care vă propunem să vă alăturați, din stradă sau de acasă.

 

 


Un comentariu

 1. Oamenii sunt pasivi pentru ca nu inteleg cum ii afecteaza pe ei, personal, tunul de la Rosia Montana.
  Noi, cetatenii, platim impozite si taxe statului. Cea mai evidenta este TVA. Daca nu ar exista TVA, am plati la cumparaturi 100 de lei fata de 124 de lei cat platim acum. 24 de lei se duc in vistieria statului, 100 de lei la comerciant. Dar platim multe alte taxe, peste 300 la ultima numaratoare (impozit pe venit, impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe casa, impozit pe teren, impozit pe masina, taxa de mediu la masina, accize etc.). Statul primeste acesti bani de la noi, cetatenii, ca sa faca cu ei ceva in folosul nostru.
  Insa conducatorii tarii folosesc banii statului ca sa dea tunuri. Ce inseamna un tun? Un tun este atunci cand statul incheie un contract pagubos cu un smecher. Smecherul se-ncarca de bani si da o parte si alesilor nostri care au facilitat semnarea contractului. Acestia fiind banii nostri, care ar trebui folositi pentru educatie, pentru sanatate, pentru astupat gropi, pentru autostrazi, in contracte avantajoase pentru noi.
  Asta inseamna un tun.
  Proiectul minier Rosia Montana este un tun pentru ca vom instraina aceste zacaminte, urmand sa primim numai o redeventa de 6% din valoarea lor, iar participarea la profit de 25% nu inseamna nimic. Compania lacomiei are deja o pierdere foarte mare acumulata din 1995 si pana acum si profitul, daca va exista, poate fi adus la zero prin inginerii financiare simple (facturi de la furnizori umflate) sau mai complicate. 25% din zero egal cu zero. Asadar, alesii nostri au semnat un contract prin care vindem un activ valoros la un pret egal cu 6% din valoarea lui de piata. Acest lucru face din proiectul minier de la Rosia Montana un tun.
  Spre deosebire de alte tunuri pe care le-au mai dat alesii nostri, acest tun de la Rosia Montana mai are niste consecinte, foarte grave:
  – incalcarea dreptului de proprietate al locuitorilor din Rosia Montana care sunt fortati sa-si paraseasca gospodariile si sa plece;
  – distrugerea patrimoniului cultural din zona. Rosia Montana este cea mai veche localitate atestata documentar din Romania. Aici exista marturii arheologice ale traiului oamenilor de peste doua mii de ani. Rosia Montana va fi rasa de pe fata pamantului daca exploatarea minereurilor va avea loc;
  – distrugerea mediului natural, prin despadurirea zonei, prin distrugerea solului si prin crearea unui lac imens de steril cu continut ridicat de cianura.
  Concluzia mea: proiectul minier de la Rosia Montana este un tun cu consecinte foarte grave, o teapa imensa pe care conducatorii tarii ne-o dau noua, pentru ca ei sa-si ia spagile.
  Oameni buni, nu mai fiti pasivi! Nu lasati politicienii sa fure bani din buzunarele voastre prin acest tun de la Rosia Montana! Si nici prin alte tunuri!
  Desteptati-va, romani!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger