FOTO Imaginile câștigătoare ale National Geographic Traveler Photo Contest

0

Dintre cele aproape 18.000 de imagini primite, National Geographic a ales zece câștigătoare pentru ediția din acest an a concursului Traveler Photo. Vă propunem să călătoriți în jurul lumii cu aceste 10 fotografii, printre care se regăsește și o imagine din România, realizată de fotograful Eduard Guțescu, recompensată cu  mențiune specială.

Marele câștigător, Anuar Patjane Floriuk (foto sus) a realizat această fotografie într-o sesiune de scufundări în apropierea insulelor Revillagigedo din Mexic, unde înotau o balenă cu cocoașă și puiul ei nou născut. ”Acesta este un lou uluitor și unic, plin de viață marină, așa că trebuie să accelerăm demersuril de includere a acestor insule în patrimoniul natural UNESCO, pentru ca insulele să beneficieze de protecție în fața corporațiilor care practică pescuitul ilegal și braconajul,” e de părere Floriuk. 

 

Locul al II-lea: ”Muncitorii pietrișului,” de Faisal Azim

Locul al II-lea: ”Muncitorii pietrișului,” de Faisal Azim

”Acest șantier pentru strivirea pietrișului e mereu plin de praf și nisip. Trei muncitori de pe acest șantier privesc pe fereastra locului lor de muncă,” explică Azim, care a realizat fotografia în Chittagong, Bangladesh.

Locul al II-lea: ”Camel Ardah,” de Ahmed Al Toqi

Locul al II-lea: ”Camel Ardah,” de Ahmed Al Toqi

”Camel Ardah, cum se numește în Oman, este un stil tradițional de curse de cămile, în care cămilele sunt mânate de experți. Cea mai rapidă cămilă pierde, astfel încât ele trebuie să alerge la aceeași viteză pe aceeași distanță. Principalul scop al Ardah este sp arate frumusețea și forța cămilelor arabe, precum și priceperea călăreților. Ardah este considerată una dintre cele mai riscante întreceri, fiindcă reacțiile cămilelor sunt imprevizibile, uneori sărind peste cei aflați în public,” explică Al Toqi.

Mențiune: ”O noapte la Deadvlei”, de Beth McCarley

Mențiune: ”O noapte la Deadveli”, de Beth McCarley

”Cu o noapte înainte să mă întorc la Windhoek, am petrecut câteva ore la Deadveli. Luna era destul de strălucitoare, cât să ilumineze dunele de nisip din depărtare, dar cerul era îndeajuns de întunecat pentru a vedea Calea Lactee și norii. Deadveli înseamnă mlaștină moartă. Se crede că acești copaci au circa 900 de ani, dar nu s-au descompus din cauza mediului arid,” povestește McCarley.

Mențiune: ”La prins de rațe”, de Sarah Wouters

Mențiune: ”La prins de rațe”, de Sarah Wouters

Mențiune: ”Kushti. Wrestling indian,” de Alain Schroeder

Mențiune: ”Kushti. Wrestling indian,” de Alain Schroeder

”Kushti este o formă tradițională de wrestling indian. Luptătorii, care poartă doar un petic de pânză în jurul brâului, intră într-un ring unde se află un amestec de lut, sare, lămâie și ghee (unt lichid). La finalul unei confruntări, luptătorii se odihnesc lângă pereții arenei, acoperindu-și corpul cu pământ, pentru a absorbi transpirația și a se feri de răceală. Ceremonia relaxării e completată de masaj, care să relaxeze mușchii și să demonstreze respectul reciproc,” explică Schroeder. 

Mențiune: ”Rinoceri albi,” de Stefane Berube

Mențiune: ”Rinoceri albi,” de Stefane Berube

”Cu o noapte înainte să fac această fotografie, am încercat toată ziua să prind un cadru bun cu rinocerul alb, specie amenințată. M-am târât prin iarbă, atent să nu mă apropii la mai puțin de zece metri de ei, dar tot n-am obținut fotografia la care speram. În orice caz, dimineața m-am trezit cu trei rinoceri chiar sub nasul meu,” își amintește Berube. 

Mențiune: ”Saună în cer”, de Stefano Zardini

Mențiune: ”Saună în cer”, de Stefano Zardini

O saună la 2.800 de metri altitudine, în Munții Dolomiți, Monte Lagazuoi, în estul Alpilor italieni

Mențiune: ”Muntenii,” de Bartłomiej Jurecki

Mențiune: ”Muntenii,” de Bartłomiej Jurecki

”La strânsul tradițional al fânului în Polonia, se folosesc încă furca și coasa,” explică Jurecki.

Whitefrost over Pestera village in Romania

Mențiune: ”România, țară de basm,” de Eduard Guțescu

Imaginea a fost realizată în satul Peștera.

Sursa: PETAPIXEL

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger