FOTO Imagini istorice cu femei-savant

0

Cu excepția a câteva nume din istoria științei, femeile care  au lucrat în laboratoarele și în centrele de cercetare din întreaga lume înainte de anii 70-80 rămân, în mare parte, necunoscute. Am dat mai mult sau mai puțin întâmplător peste o consistentă colecție de fotografii în care sunt imortalizate unele dintre cele mai active și creative femei-savant din istoria secolului XX, din care vă prezentăm câteva mostre. Pe restul le puteți vedea aici.

 

 

Mary Agnes Chase (1869-1963)

Mary Agnes Chase a fost o specialistă în studiul plantelor și a participat la numeroase călătorii de cercetare în America de Sud, multe dintre ele finanțate din surse proprii, dat fiind că la acea vreme stadiile de cercetare nu erau considerate o practică potrivită femeilor. În 1903, a devenit membru al Departamentului de Agricultură al SUA, ca botanist-ilustrator, ani mai târziu devenind cercetătoare, respectiv botanist-șef.

 

Lucille St. Hoyme (1924-2001)

Lucille St. Hoyme s-a ocupat de antropologia fizică, după ce și-a început cariera la Smithsonian ca funcționară și dactilografă. În 1964, a devenit curator, iar în 1982 s-a retras, continuându-și studiile legate de diferențele trăsăturilor umane în funcție de regiune și perioadă.

 

Elizabeth Sabin Goodwin (1902-1980)

Elizabeth Sabin Goodwin (1902-1980), a fost o artistă și ilustratoare americană.

 

Joyce Jacobson Kaufman (n. 1929)

Chimista americană Joyce Jacobson Kaufman a colaborat cu mai multe universități și institute de cercetare, devenind membru al American Institute of Chemists și American Physical Society. Este cunoscută pentru diverse contribuții teoretice, dar și pentru cercetarea în domeniul efectelor clinice ale tranchilizantelor și sedativelor.

 

Margaret D. Foster (1895-1970)

Margaret D. Foster a fost prima femeie chimist care a participat la Sercetarea Geologică a SUA, începând cu 1918. A dezvoltat două noi metode de analiză cantitativă, una pentru uraniu și una pentru toriu.

 

Foto main: Irène Joliot-Curie (1897-1956), chimistă franceză, laureată a Premiului Nobel pentru chimie (1935), fiica savanților Pierre Curie și Marie Curie, și ei laureați ai Premiului Nobel.

 

Foto: Flickr / Smithsonian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger