FOTO Grindul lupilor sau paradisul păsărilor

21

Parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, Grindul Lupilor este o lungă fâșie de nisip: cca. 25 – 30 km lungime și 2-3 km lățime în locurile cele mai late. Este mărginită de apele salmastre lagunare ale lacurilor Zmeica și Sinoe, grindul fiind astfel un fel de uscat intermitent, întrerupt de mlaștini și canale, zone cu revărsări mari de ape în primăvară, uscat care “leagă” marginea dobrogeană de pe la Sinoe de litoralul aflat către Gura Portiței… peste apele uriașei lagune. Evident că un astfel de loc poate să fie ideal pentru existența unui paradis al păsărilor… ceea ce de facto aici chiar există.

de Peter Lengyel

Nisipul este depus recent (holocen), ca și al altor grinduri din actuala lagună. Un peisaj cu vegetație stepică în zonele mai înalte, cu zone înmlăștinite pe marginile apelor, uneori tufărișuri și câțiva arbori… zone sărăturate acoperite parțial de Salicornia, ape liniștite. Interesante sunt acele adâncituri cu apă foarte mică ce reprezintă locuri de hrănire pentru variatele specii de păsări de baltă, un adevărat paradis al limicolelor.

Zonele stepice locuite de pasărea ogorului (Burhinus oedicmenus), popândăi (Spermophilus citellus), loc de vânătoare pentru acvila pitică (Hieraaetus pennatus)… pereți de loess în care cuibăresc prigoriile (Merops apiaster)… și atâtea și atâtea alte aspecte interesante… ce poate să fie mai splendid?

 

Egretă mică (Egretta garzetta)

Zona strict protejată a Grindului Lupilor are o suprafață de 2.075 hectare. Desișuri cu mistreți, la un număr extraordinar de mare (în 2010) prin zona strict protejată… poate chiar prea mare pentru a permite cuibărirea cu succes a multor specii de păsări care își depun ouăle și își cresc puii la nivelul solului… Șacalul este și el prezent în număr destul de mare. Vegetația devine dominată de buruienișuri înalte, astfel că apar probleme pentru păsările care au nevoie de locuri deschise. Mai atractivă pentru păsări (și pentru ornitologi) este zona tampon de la intrarea grindului dinspre Sinoe, un peisaj unde există prezență umană destul de consistentă, de la exploatarea stufului până la pescuit, dar și ape mici pline de limicole și alte păsări, destul de obișnuite cu existența umană. Pe baloții de stuf există un cuib de barză albă, locuit de mulți ani de zile… și fotografiat în nenumărate ipostaze.

 

Pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus)

Un loc bun de cazare în zonă este Cabana Cocorul – Centrul de Monitorizare Ornitologică Grindul Lupilor administrată de ARBDD, construcție aflată în zona strict protejată. Din păcate, este cam departe de locurile bune de observat păsările, pe un drum de nisip plin cu uriașe băltiri în perioada de primăvară… ape având uneori adâncime chiar prea impresionantă până și pentru o mașină de teren puternică. Deși pescuitul este interzis în mod teoretic, totuși Canalul 5 este un loc prea atractiv pentru pescarii care vin la prins crapi (Cyprinus carpio) cu exemplare și de 8 kg, plătică (Abramis brama), somn (Silurus glanis), biban (Perca fluviatilis), șalău (Stizostedion lucioperca) etc.

Foarte importantă este și insula Ceaplace, unde există o colonie de cuibărire a pelicanilor, inclusiv una dintre cele 3 locuri din România unde cuibărește pelicanul creț (Pelecanus crispus) – în 2005 fiind raportate de aici 90 de perechi dintre cele cca 1.500 de perechi europene aparținând acestei specii. Aici a fost instalată o platformă de cuibărire din lemn acoperit cu stuf, fixată pe piloni, pentru a asigura suprafața necesară cuibăririi pelicanilor, dealtfel, această insulă din nordul lacului Sinoe, are doar 0,6 hectare, are formă de semicerc-inel-întrerupt similar formei unui atol; insula ca și un luciu de apă din jurul ei este zona strict protejată pe o suprafață de 117 hectare.

Decât a povesti prea mult, poate mai bine este să privim imaginile acestei realități incredibil de frumoase, poate nebănuite pentru mulți oameni. Un asemenea loc atât de splendid se afla totuși sub presiunea dezvoltatorilor imobiliari… din fericire criza actuală a dus la terminarea chefului de viață a acestora, cel puțin pentru o perioadă. Dar cum va fi mai departe? (work in progress)

PS. Mulțumiri sincere pentru colegii care au ajutat la clarificarea apartenenței unora dintre exemplarele aflate în imagini (Szilárd Daróczi, dr. Ion Constantin).

 

 

 

Cormorani mari (Phalacrocorax carbo)

 

Lebăda de vară (Cygnus olor)

Sitar de mal (Limosa limosa)

 

Pescăruși râzători (Larus ridibundus)

Fugaci roșcat (Calidris  ferruginea)

Egretă mică (Egretta garzetta)

Egretă mare (Casmerodius albus/ Egretta alba)

Țestoasă de baltă (Emys orbicularis)

 

Pelicani creți (Pelecanus crispus)

Bătăuș (Philomachus pugnax)

Stârc cenușiu (Ardea cinerea)

Ciocîntors (Recurvirostra avosetta)

 

Barză albă (Ciconia ciconia)

 

Hyles euphorbiae

Prigorie (Merops apiaster)

 

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost preluat de pe site-ul dr. Peter Lengyel. Aici puteţi urmări mai multe imagini de la Grindul Lupilor.

 

Peter Lengyel s-a născut în 1973 în Sighetu Marmaţiei şi a absolvit biologia la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Este biolog, expert în conservarea biodiversităţii, fotograf al naturii, membru al Asociaţiei “Valea Verde”, dar şi secretar ştiinţific la ONG UNESCO Pro Natura, cu sediul în Bucureşti, şi membru al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.


 

Puteţi urmări şi:

FOTO Canaraua Fetii: Natura amenințată de clopotul bisericii

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării – Cum ar putea arăta Paradisul

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării – Biodiversitate demnă de Arca lui Noe

FOTO Histria, locul unde natura a luat în stăpânire ruinele vechilor civilizații

FOTO Lacul Techirghiol, cu totul altfel decât în cărțile poștale

FOTO O lume spectaculoasă, dar ignorată: Limanu, Dobrogea

FOTO Pădurea Dumbrăveni – Dobrogea

FOTO Pădurea Hagieni – Dobrogea

FOTO Canaralele de la Hârşova

FOTO Dunele marine de la Agigea

FOTO Rezervaţia Allah Bair – Dobrogea

FOTO Vama Veche – 2 Mai: Înapoi la sălbăticie

FOTO Festivalul Antic și Medieval – Aeternus Maramorosiensis 2011

FOTO Bialowieza – Ultima pădure de şes din Europa

FOTO Zboruri peste verde – Maramureş

FOTO Ecosisteme din Transilvania: Pădurile de fag

FOTO Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş

FOTO Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

FOTO  În zbor peste Dobrogea

FOTO Survolând Delta Dunării

 

 


21 de comentarii

 1. Pingback: FOTO Grindul Chituc – Sălbăticia care va intra pe mâna dezvoltării turistice | TOTB.ro - Think Outside the Box

 2. Pingback: FOTO Parcul Național Munții Măcinului. 50% din specii pe 1% din suprafața României | TOTB.ro - Think Outside the Box

 3. Pingback: FOTO Pădurea Niculițel – Valea Teilor: Un peisaj de basm al Dobrogei | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. Pingback: FOTO Rezervația Biosferei Urdaibai – Spania | TOTB.ro - Think Outside the Box

 5. Pingback: FOTO Groapa Ruginoasă – Munții Apuseni | TOTB.ro - Think Outside the Box

 6. Pingback: Traseul de sâmbătă: Alpii Austrieci, Tirol, Valea Lech | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Pingback: FOTO Trezirea naturii în Parcul Naţional Kampinoski – Polonia | TOTB.ro - Think Outside the Box

 8. Pingback: FOTO Parcul Natural Mazurski – Polonia | TOTB.ro - Think Outside the Box

 9. Pingback: FOTO Plimbarea de weekend: Cheile Ordâncușei – Munții Apuseni | TOTB.ro - Think Outside the Box

 10. Pingback: FOTO Plimbarea de weekend: Cheile Ordâncușei – Munții Apuseni | TOTB.ro - Think Outside the Box

 11. Pingback: FOTO Plimbarea de sâmbătă: Rezervaţia Naturală Râpa Roşie | TOTB.ro - Think Outside the Box

 12. Pingback: FOTO Plimbarea de sâmbătă: Munţii Ţibleş | TOTB.ro - Think Outside the Box

 13. Pingback: FOTO Parcul Natural Comana: La o aruncătură de băț față de București | TOTB.ro - Think Outside the Box

 14. Pingback: FOTO Plimbarea de sâmbătă: Situl Natura 2000 Grădiștea Căldărușani Dridu | TOTB.ro - Think Outside the Box

 15. Pingback: FOTO Detunatele, spectacolul stâncos din Apuseni | TOTB.ro - Think Outside the Box

 16. Pingback: FOTO Călătorie pe ape și uscat: Situl Ramsar Confluența Olt-Dunăre | TOTB.ro - Think Outside the Box

 17. Pingback: FOTO Plimbarea de sâmbătă: Situl Ramsar Suhaia | TOTB.ro - Think Outside the Box

 18. Pingback: Relativitatea… | 9

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger