FOTO Green Awards: Cel mai activ an al societății civile și-a ales câștigătorii pentru verzi și uscate

2

Aseară, curtea de la Green Hours a fost pentru câteva ore arhiplină: ceea ce i-a adus pe jurnaliști şi pe ONG-işti laolaltă a fost bilanţul Green Awards pentru 2011 și începutul lui 2012, care i-a premiat deopotrivă pe cei care iubesc mediul, dar şi pe cei care s-au remarcat prin acţiuni sau intenţii destructive.

 

 

Printre cei aproape 20 de câștigători s-au numărat premierul Victor Ponta, a cărui prezență a făcut ca echipele TV să flancheze intrarea de la Green așa cum rar se întâmplă la evenimente legate de mediu, ministrul mediului Rovana Plumb, protestatarii din Bârlad, Mihai Bumbeș și colega noastră Roxana Bucată care, alături de jurnalista Oana Dan, a primit premiul pentru seria de articole despre gazele de șist. Chiar dacă în ultimul an scandalurile de mediu au fost extrem de grave și variate, luând cu asalt societatea civilă, aceasta din urmă pare să se fi trezit puțin din amorțeală. Raportul publicat în revista RO 05 06, lansată la Green Awards, arată că în fiecare lună au avut loc proteste în orașele românești, pornind de la aceste controverse care amenință solul, subsolul, pădurile, biodiversitatea și libertatea de expresie.

Bannere cu sloganurile care au circulat viral în ultimul an au împânzit curtea de la Green Hours, unde, de Ziua nternațională a Mediului, Ecopolis, Salvați Delta, WWF, Terra Mileniul III și Alma RO au derulat cea de-a patra ediție a premiilor de mediu Green Awards. ”Vrem cianură pentru dictatură” sau ”Explode the Carpathian Garden” sunt doar câteva exemple din mesajele care, cu multă ironie, sancționează încercările sau chiar reușitele politicienilor de a încerca o dezvoltare ”sustenabilă” și verde a României prin – culmea – distrugerea resurselor. Mai jos, puteți vedea care au fost premianții acestui eveniment, atât cei care au pus umărul sau măcar intenția pentru o natură mai sănătoasă și o societate mai vigilentă și reactivă când vine vorba de siguranța mediului.

 

Tânăra speranță ecologistă

Primul ministru Victor Ponta a primit, alături de ministrul mediului, Rovana Plumb, un premiu de susținere pentru intențiile declarate de a fi parteneri de încredere ai ONG-urilor, în chestiuni sensibile cum ar fi Roșia Montană, Codul Silvic sau blocarea legii care prevede reintroducerea vânătorii în Delta Dunării. Ambii politicieni au purtat insigne ale campaniei Salvați Roșia Montană și și-au reafirmat susținerea pentru aceste probleme, chiar dacă bătăliile nu vor fi ușoare.

 

După ce a anunțat că Lacul Văcărești va fi transformat în arie protejată, Rovana Plumb și-a  declarat disponibilitatea de a face tot posibilul să susțină ONG-urile pe viitor.


Ne bucurăm că avem cu cine să votăm

Nicușor Dan, declarat erou al societății civile, a primit în uralele publicului premiu o bicicletă ”model Paleologu”. Candidatul la Primăria Capitalei a spus că a trecut vremea marilor iubiri: ”E timpul să dăm statul în judecată sau să intrăm în politică.”



Afară, afară cu Chevron din țară

Adrian Solomon a primit premiul pentru inițiativa de lege care interzice exploatarea zăcămintelor prin fracturare hidraulică și anularea licențelor pentru toate proiectele care folosesc aceatsă tehnologie. De asemenea, comunitatea din Bârland a primit premiul ”De la fracturare avem salvare”, pentru cea mai impresionantă acțiune de protest a României din ultimii ani. Jurnalistul Vlad Ursulean (foto), autor al unei serii de reportaje din Bârlad, a primit, simbolic, diploma Green Awards.


Protestatarul anului

Mihai Bumbeș, protagonistul Occupy Facultatea de Istorie și nelipsit din Piața Universității, a fost desemnat protestatarul anului. Susținerea publicului n-a întârziat să apară, acesta improvizând un cor cu un refren deja tradițional: ”Avem gabori civili printre noi”, aluzie și la faptul că poliția a încercat să-l intimideze pe Bumbeș hărțuindu-i familia.


Scoateți-vă gazele din cap!

Colega noastră, Roxana Bucată, și Oana Dan (Dela0.ro) au primit premiul pentru jurnalism verde, în urma seriei de articole despre exploatarea gazelor de șist, pe care le puteți citi pe Think Outside the Box și Dela0.ro.


Premii pentru jurnalism au mai primit și Mihai Rădulescu (TVR), pentru dezbaterea din emisiunea ”Judecă tu”, unde a invitat, nepărtinitor, oponenții RMGC, și Radio Guerrilla, care a dat voce societății civile în timpul tuturor protestelor din ultimul an.

Premiile negeative au fost la rândul lor numeroase, Traian Băsescu fiind câștigătorul a două dintre ele. Pe de o parte, a fost desemnat laureat al premiului ”Vrem cianură pentru dictatură” și al premiului special al publicului ”Cel mai rău politician al anului,” în urma voturilor cititorilor TOTB și al celorlalte platforme participante. Vasile Gherasim, care a încercat să reintroducă vânătoarea în Delta Dunării, a primit la rândul său o diplomă, însă, asemenea tuturor celor care au fost sancționați prin distincții negative, nu a participat la eveniment. Ion Dumitru, inițiatorul modificărilor Codului Silvic, a fost fericitul câștigător al premiului ”Ne-am tăiat craca de sub plămâni,” înmânat de Magor Csibi, președinte WWF România.


Banii de cultură i-ai dat pe cianură

Fostul ministru al culturii, Kelemen Hunor, a fost prezent indirect la eveniment, pentru a-și primi premiul negativ aferent deciziei sale de a permite emiterea certificatului de descărcare a sarcinii arheologice din Masivul Cârnic.


În ceea ce privește premiile negative pentru jurnaliști, un câștigător a fost Marius Ghilezan (Evenimentul Zilei), laureat al secțiunii ”Jurnalism de intoxicație”, pentru materialele constante în care promovează teorii conspiraționiste despre activitatea ONG-urilor din România. Coleg de podium i-a fost Mihai Tatulici, pentru lipsa de echidistanță dovedită în dezbaterea organizată pe marginea Roșiei Montane, unde a chemat doar reprezentanți RMGC. Tatulici a primit distincția ”În realitate ești ne-bun”.

Până la gala viitoare, va trebui să fim cu ochii în patru și gata să ieșim în stradă pentru a continua lupta constantă cu cei care confundă interesele private cu interesul public și cei care consideră că strategia eficientizării resurselor ar fi un joc de Monopoly.


2 comentarii

  1. Pingback: Ziua Mediului 2012 | Ecoteca

  2. Nu m-as baza prea mult pe declaratiile politicienilor indiferent de culoare politica. Nu cred ca domnul Ponta dupa ce se va vedea cu sacii in caruta(alegerile castigate) o sa mai tina seama de parerile ONG-urilor. Sper sa ma insel…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger