FOTO Grădinile din spatele blocurilor

0

Orașele românești împărtășesc de multe ori nu doar istorii similare, ci și arhitecturi care, aplicate de la centru în perioada comunistă, au generat spații aproape identice în mai toate regiunile. Fie că e vorba de București sau de vreo așezare obscură, peisajul blocurilor uniforme servește drept fundal pentru genericul multor vieți, fiecare cu propria poveste. Geografia orașului face loc, desigur, naturii standardizate, străzile invitându-ne în parcuri ce imită pădurile din care poate nici azi omul modern nu e foarte mulțumit să fi fost izgnoit, iar în pliurile cartierelor de blocuri se ivesc din loc în loc grădini, după chipul și asemănarea comunității.

 

 

Artistul fotografLucian Bran documentează de ceva vreme tocmai aceste spații care poartă nu doar amprenta locatarilor-îngrijitori, ci și a relațiilor sociale dintre vecini. ”Dacă cele mai simple dintre grădini arată relații simple și ipocrite, cele mai variate vorbesc despre cât de puternice sunt legăturile dintre proprietari” spune Bran, recunoscând că întreaga sa copilărie a fost urmărită de imaginea acestor grădini, rămase și astăzi un soi de ”fruct interzis” – în fața lor, ești deopotrivă curios și vag temător.

Deși supuse uniformizării determinate de arhitectura standard a blocurilor din perioada comunistă, aceste grădini sunt fără excepție personalizate, de cele mai multe ori prin improvizațiile celor care le-au amenajat sau care au ajuns să aibă grijă de ele. Dacă nu sunt folosite chiar în sensul inițial al grădinii, de către locatari mai zeloși care plantează flori sau chiar legume, devin locuri de recreere, unde mobilierul vechi din apartamente sau  obiectele reciclate servesc drept recuzită a repausului. Îngrijite sau abandonate, grădinile de bloc sunt fără îndoială un fel de marcă vizuală a spațiului urban românesc, pendulând între insule idilice și refugii fantomatice. Vă invităm în imaginile care urmează, realizate de Lucian Bran în expedițiile sale prin cartiere, într-o călătorie care cu siguranță vă va trezi amintiri, dacă nu chiar impulsul de a ieși în fața sau spatele blocului, să mai tundeți o iarbă sau să mai plantați o floare.

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe imagini de Lucian Bran cu grădini urbane puteți vedea aici.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger