FOTO “Geneza”: Fotografii din cele mai sălbatice şi mai curate locuri de pe planetă

0

Brazilianul  Sebastião Salgado a călătorit în 32 dintre cele mai bine conservate regiuni ale lumii, unde urbanizarea, defrişările, poluarea şi schimbările climatice nu şi-au lăsat încă amprenta. A mers pe jos, cu avionul, în canoe şi în balon, adunând imaginile în seria Genesis, subintitulată Scrisoare de dragoste către planetă.

 

Sebastiano_Salgado_04

Brazilia, 2009. Tradiţional, femeile din satul Zo’é (Towari Ypy) folosesc fructele roşii ale plantei “urucum” (Bixa orellana) pentru a-şi vopsi corpul. Aceste fructe sunt, de asemenea, folosite pentru ca hrană. Foto: Sebastião Salgado/Amazonas images-Contact Press Image

 

Imboldul de a cutreiera lumea în căutarea unor locuri ce amintesc de natura primordială i-a venit lui Salgado după ce, alături de soţia sa, a preluat o fermă a familiei aflată într-o regiune de păduri tropicale puternic afectate de defrişări. Fotograful nu s-a rezumat doar la efortul continuu de a readuce natura la ea acasă, ci a pornit în căutarea acelor locuri de pe planetă unde intervenţia umană nu şi-a spus iremediabil cuvântul. A ajuns în Insulele Galapagos şi în Sudan, la comunităţile de triburi care trăiesc după reguli străine omului modern, a fotografiat deopotrivă deşertul şi junglele din Amazon. Fotografiile sale au alcătuit, în cele din urmă, o carte uluitoare, despre care puteţi afla mai multe aici.

 

sebastia-salgado-genesis-3

Brazilia, 2005. În regiunea Xingu Superior, din statul brazilian Mato Grosso, un grup de indieni Waura pescuiesc în Lacul Puilanga, în apropiere de sat. Foto: Sebastião Salgado/Amazonas images—Contact Press Images

Sebastiano_Salgado_03

Etiopia, 2007. Femeile din triburile Mursi şi Surma sunt ultimele din lume care mai poartă acest fel de plăcuţe în buza inferioară. Satul Dargui al tribului Mursi, din Parcul Naţional Mago, regiunea Jinka.  Foto: Sebastião Salgado/Amazonas images-Contact Press Images.

Sebastiano_Salgado_02

Zambia, 2010. Vânaţi de braconieri, elefanţii se tem foarte tare de oameni şi de maşini. De fiecare dată când aud o maşină apropiindu-se, fug să se ascundă în pădure. Parcul Naţional Kafue. Foto: Sebastião Salgado/Amazonas images-Contact Press Images.

Sebastiano_Salgado_01

Insulele South Sandwich, 2009. Pinguini pe iceberg-urile dintre insulele Zavodanski şi Visokoi. Foto: Sebastião Salgado/Amazonas images-Contact Press Images.

salgado_1

Peninsula Antarctică, 2005. Un iceberg între insulele Paulet şi South Shetland, pe Canalul Antarctic. La bază, se poate vedea clar nivelul până la care se ridicase anterior apa, gheaţa fiind modelată de mişcarea constantă a oceanului. În partea de sus, o formă asemănătoare unui turn de castel, sculptată prin eroziunea vântului şi prin desprinderea unor bucăţi de gheaţă. Foto: Sebastião Salgado/Amazonas images—Contact Press Images

Alaska, SUA, 2009. Partea estică a lanţului muntos Brooks Range, a cărui înălţime ajunge la 3.000 de metri. Foto: Sebastião Salgado/Amazonas images—Contact Press Images.

 

Sursa: Featureshoot

 

Mai multe fotografii spectaculoase din colţuri izolate ale lumii, puteţi urmări aici:

FOTO Nomazi. Stiluri de viaţă care vor dispărea curând

FOTO Imagini impresionante din viaţa unui trib

FOTO Fotografii impresionante cu triburi aflate pe cale de dispariţie

FOTO Imagini surprinzătoare cu vânătorii de miere din Nepal


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger